Színes » Benzingőz

Feltörekvő Volkswagen: megérkezett az UP!

A Volkswagennél hiányzik a Daciás olcsóság: az új Bogár túl nagyméretű és drága, a törpe Lupo túl kicsi és nem olcsó, a Polo lassan a prémium kisautók osztályába lép, a Brazíliában gyártott Fox pedig katasztrófa volt. Na de most itt az UP.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

VolkswagenUP
VolkswagenUP
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. augusztus 30., 16:50
0 hozzászólás. 

 

A harmincas évek végén nemcsak a nevében népautónak indított autógyár mára eléggé eltávolodott a hajdan megszeghetetlennek nyilvánított elveitől. Az elérhetőség kissé a minőség áldozata lett és a 'mindenki megengedheti magának', 'generációkat mozgatunk meg' szlogenek feledésbe merültek a kilencvenes évek végére. Persze egy olyan márka, amelynek neve népautó, eleget kell, hogy tegyen ennek az indirekt ígéretnek.

VolkswagenUPAz elmúlt évtizedben több elérhető de megbízható kisautóval is próbálkoztak, olyasmivel, mint amilyen a Bogár volt hajdanán. Mindegyik jó volt a maga módján, de egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új Bogár túl nagyméretű és drága, a törpe Lupo túl kicsi és nem olcsó, a Polo lassan a prémium kisautók osztályába lép, a Brazíliában gyártott Fox pedig katasztrófa volt. Igazából a felsoroltak mindegyike – kivéve a viccnek is rossz Fox modellt – megállta a helyét, sőt a Lupo a mai napig egy remek, minőségi városi törpe, de mindenikből

hiányzott az a jó Daciás olcsóság.

Nem a felhasznált anyagok, illetve összeszerelés rovására értendő itt az olcsóság, a VW fejeseinek inkább az elérhetőség irányába kellene hajlani. Mit is tehetünk, ha autógyártó óriásként épp nincsen elérhető árfekvésű típusunk?

Először is nem esünk pánikba. Másodsorban az ajtót tokostól betörő vehemenciával értesítjük a tervezőcsapatunkat, hogy ebbe az irányba mozgassa a fogaskerekeket. Harmadsorban nevet adunk az új terméknek, és legyártjuk. Szinte mozdulatra pontosan ezeket a lépéseket követte a Volkswagen, és

megalkotta a FEL! , azaz UP! nevű modellt.

A 2007-ben csak tanulmányként bemutatkozó új típus mára sorozatgyártásra érett, de az elmúlt négy évben rengeteget változott a koncepcióként bemutatott géphez képest. A német mérnökök olyannyira vissza akartak nyúlni a gyökerekhez, hogy az ősbogárban megismert, farmotoros, hátsó kerekes meghajtást álmodták az új népautóba.

VolkswagenUPA tanulmányban bemutatott, a régi Kaffer meghajtási sémájára emlékeztető megoldást végül is nélkülözni fogja a sorozatgyártású modell, az ésszerűbb és főleg költséggazdaságosabb meghajtást és az elől burrogó aggregát megoldást választották.

Mit tud és mennyiért?

Első körben érdemes megnézni, mit nevez a VW városi kisautónak. Ha a lassan kompakttá nőtt Polót vesszük viszonyítási alapul, akkor az UP! méretei a következőképpen alakultak: negyvenhárom centivel rövidebb, négy centivel keskenyebb és két centivel magasabb, mint egy mezei három ajtós Polo.

A tengelytáv viszont már elég barátságos, nyolc centi híján két és fél méter, ami azt jelenti, hogy a hátsó ülésekre nemcsak szatyrokat lehet pakolni, hanem akár emberek szállítására is alkalmas lehet. A méreteknél érdemes megemlíteni, a városi kisautó kategóriában kimagaslónak mondható, 291 liter térfogatú csomagtartót.

A kasztni a legújabb típusú, MQB névre hallgató moduláris alvázon terpeszkedik, amelyre később az új Polo, Golf és Passat is épül majd. Technikailag is abszolút felfelé mutat az új kisautó. Van városi vészfékezés asszisztense, amely 30 km/h-ig automatikusan fékez, ha a sofőr épp oldalra flörtöl, vagy sminkel ahelyett, hogy az előtte befékező autót figyelné.

VolkswagenUPAz opcionálisan rendelhető navigációt, multimédiás egységet és a telefonunkat is egy központosított elektromos rendszer hangolja össze, így csak és kizárólag az utat kell figyelnünk.

Kezdetben két erőforrással rendelhető a pofás városi törpe. Mindkettő alkalmazkodik a downsizing mozgalomhoz, és természetesen turbósított. Az egyliteres aggregátok közül a kisebbik hatvan pacit tud, a nagyobb töltőnyomású bátyó pedig hetvenötöt. A bikaerőt az útra ötsebességes kézi váltó utasítja, de a kényelmesebbeknek kínálnak majd automata, kuplungos kivitelt is.

A gázolajos csodabogarat egyelőre nélkülözni kell, viszont egyes piacokon bevezetik a tisztán gázüzemű verziót is, sőt 2013-ra érkezik egy elektromos, csak fali dugaszból tölthető típus is.

Háromféle felszereltségi szint

közül válogathatnak a jövendőbeli tulajdonosok. Itt is meglátszik, a VW mennyire el szeretné különíteni az UP!-ot a brand többi tagjától. A városi kisautó esetén a felszereltség szintjeinek megnevezése nem Trendline, Highline vagy Comfortline, hanem a sokkal vidámabb csengésű Take Up, Move Up és High Up.

VolkswagenUPA pontos árfekvés egyelőre kérdéses. Az biztos, hogy olcsóbb lesz a legmezeibb Polónál, és 2012-ben érkezik majd. Egyesek már tudni vélik az alapárat is, ami Volkswagen-viszonylatban igencsak kedvező, 9800 eurós összegnél áll majd be.

Jövőre jön tehát a FEL, vicces külsőt és formás belsőt kínál egy luxus Logan áráért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."