Színes » Benzingőz

Dacia Logan: mint hajdanán az Eugenia

Jó és olcsó: akár annak idején az Eugenia, a Dacia Loganjének ez a két legfontosabb tulajdonsága. Nincs mit elrontani rajta, de esztétikailag hagy még kívánni valót maga után.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz
Benzingoz
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 01., 14:51
3 hozzászólás. 

 

 

A tervezőmérnökök fel kellett, hogy kössék francia nadrágjaikat, amikor azt a feladatot kapták, hogy szabják át teljesen a román kasszasiker népautót. Biztosan nem percek alatt készültek el a látványtervekkel, izzadságos munka terméke lehet az, ami olcsó, de nem néz ki annak.

Kicsit olyan ez a helyzet, mint amikor a román élelmiszeripar egyik ikonikus édességét kellene úgy újratervezni, hogy az jobb legyen, mint az elődje, de megtartsa annak legjobb tulajdonságait és persze közben ne szakítson a tradícióval sem. Erre a legjobb példa a közkedvelt és sokak gyerekkorát megédesítő Eugenia (ejtsd: eudzsénia, értsd: rumos krémmel összeragasztott keksz).

BenzingozNincsen igazán mit elrontani rajta,

de teljesen új édességet sem lehet belőle gyártani, mert az már nem az igazi. Ez abszolút igazi a szóban forgó új Loganra. A feladat nagyon egyszerű, mégis kivitelezhetetlennek tűnik: nézzen ki sokkal jobban, legyen innovatív a maga módján, de tartsa meg legütősebb kártyáját, az ár és érték verhetetlen arányát.

Hogyan sikerült a lehetetlent megvalósítaniuk a francia szerelőknek? A végleges választ csak a 2012-es párizsi autószalonon kaphatjuk meg, de addig is fokozatosan szivárognak ki technikai érdekességek és egyre jobb minőségű kémfotók. A legnagyobb probléma a külcsín emészthetőbbé tétele. Nyugodtan bevallhatják még a francia-román marketingesek is, hogy nem feltétlenül a lehengerlő külsejéért, az állszakasztó vizuális élményért és kimagasló minőségéért vásárolták a mioveni-i népautót.

A nyugati vásárlók szívének megdobbantása

az abszolút célkitűzés az új Logan esetén. Nem mondhatni, hogy nem vásárolták a román reménységet a civilizáltabb országokban, sőt a gazdasági válság kifejezetten jót tett az eladási mutatóknak, az elmúlt évben viszont hatalmasat zuhant a sörnyitós emblémával ellátott gépjárművek értékesítése. Ezt a tendenciát próbálják visszafordítani a Renault jól képzett szakemberei.

BenzingozÉrdekes tény, hogy míg Közép- és Kelet-Európában a legmagasabb eladási értékeket a lépcsőshátú kis- és középkategóriás autók generálják, addig nyugatabbra a kompaktokat és a nagy utazó limuzinokat favorizálják. Így érthető, hogy a minimális gazdasági fellendülés után senkinek nem kell már az olcsó, de őszinte Eugenia, mindenki újra az egzotikusabb ínyencségekre pályázik.

A Logan-fanatikusok fellélegezhetnek,

nem szűnik meg a nagyputtonyos lépcsőshátú és a kisbusz méretű MCV sem. De érkezik egy nyugati ízlés ihlette újdonság. A román népautónak kompakt, a Sanderóhoz hasonló, csapott hátú, öt ajtós kivitele is lesz. A kiszivárogtatott, még kérdéses hitelességű kémfotón is éppen ez látható.

A hamarosan napvilágot látó képek – hála a szorgos kezű lesifotósoknak és a mindenre elszánt hackereknek – alapján ki-ki eldöntheti magának, mennyire drámai a változás. Igazán nagy durranásra azonban senki sem számítson. Nem lesz az Eugeniából franciakrémes.

Átszabják, átvarrják, csűrik-csavarják, de a lényeget nem szabad, hogy megváltoztassák, mivel az újításokba fektetett anyagi ráfordítások jelentősen módosítanák a fogyasztói árat. Magyarán: ha túl sok pénzt ölnek a cicomázásba és a technikába, borsos áron kínálhatják majd az eddig olcsónak számító portékát.

Néhány technikai ínyencségre

azonban már most fény derült. Megnyúlik a román reménység, és nem is kevéssel. Az aktuális szedán 4,29 méter, az újonc még nő tizenegy centit, és a nagyautó közeli négy méter negyvenre csipeszkedik. A tengelytáv és hosszbéli növekedésben jelentősen közrejátszanak az olcsó, de nagyméretű Renault utazó limuzintól, a Fluence-tól kölcsönzött felfüggesztési elemek.

Az aggregátok is kés alá, azaz a szerelőcsapat csőkulcsai alá kerültek. Kisebb fogyasztás, kevesebb károsanyag-kibocsájtás és lehetőleg semmi teljesítménycsökkenés volt a mottó. Az utolsó generációs, azaz a régi Logan esetében már egyszer szétkapták a teljes motorpalettát, és bevezették az automata váltót is, de még ezt a legfrissebb verziót sem hagyták békén.

A füstölgős, gázolajos erőművek már egészen erősnek mondhatóak, kilencven és száztíz lovas kivitelben kínálják majd a remek dCi erőforrásokat. A benzingőzős aggregátok is combosodnak némileg, de itt nagyobb a kérdőjel, mennyire az új generációs Renault motorok préselődnek a vékony lemezű gépházba. Lehet, hogy a Logan orrába kerülhet még az új, három hengeres, egy literes turbós francia motor is.

Ha már végigfutott a hideg a hátunkon,

és romba dőltek álmaink, hogy új Logant vásárolhassunk magunknak 2012-ben, mert nem elég a megtakarított pénzünk, akkor szolgálhatok egy kifejezetten jó hírrel. Valóban emelkedni fog az új típus ára, de nem jelentősen, átlagosan kétszáz euróval. Az emelkedés természetesen az újítások sokaságának az eredménye, de még így is nagyon olcsónak számít a sörnyitóemblémás román lépcsőshátú.

Az Eugenia marad, a csomagolás változik csak, de az ára öt banival több lesz. Így is fogják vinni, mint a cukrot.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-09-01 17:48:46
Dacsia marad ugyis
avatar
zterex1
2011-09-02 13:16:36
Jó, hogy van olcsó Eugenia, csak a pót keksz annyi vagy több mint a Győri Édeshez. B)
avatar
trabant
2011-09-02 22:47:52
re:
avatar
kszl
Dacsia marad ugyis

s miért a dacia nem jó?Aká mikó szívesebben üllők be egy 20 éves Daciaba mint egy szakadt 3as Golfba!
(máskülönben Dacia nem Dacsia bazz)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."