Színes » Benzingőz

Leszívták a BMW zsírját

Elkezdett fogyni a BMW - beütött a bajoroknál is a downsizing mozgalom.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz
Benzingoz
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 06., 18:04
0 hozzászólás. 

 

A BMW-nek nemcsak az autói, hanem most a hengerek száma is úgy fogy a motorjaiban, mint a meleg kenyér. Eddig csak az egyes és a hármas széria képviselőit bántották a kelletlen módosításokkal, de most már a márka business csatahajóját, az ötös szériát is utolérte a fékezhetetlen trendhullám.

 

Mi az a downsizing?

Röviden: nagy lökettérfogatú, többhengeres szívómotorok teljesítményét csalogatják elő kisköbcentis, általában négy hengeres, turbós vagy kompresszoros aggregátokból. A bajor márkára jellemző soros elrendezésű, hat hengeres, kifinomult járáskultúrájú erőforrások vonulnak nyugdíjba. Egyesek szerint a BMW-k így jellegzetes karakterüket veszítik majd el.

Benzingoz

Hiába az azonos vagy esetleg nagyobb teljesítménymutató, a járáskultúra, de főleg a hangélmény messze elmarad a megszokottól, ha elveszünk két hengert és néhány száz köbcentit. Sőt ha belegondolunk abba, hogy a hatlövetű aggregátokat hosszában építették be, de a négyhengeres már keresztben foglal helyet a motortérben, az ideális súlyeloszlásnak is lőttek.

 

Jó ötlet behódolni a kialakuló trendnek?

Részben igen. Ha az ötös veszíteni is fog néhány karakteres jellemvonást az új erőforrásokkal, van pozitív vetülete a dolgoknak. Ha azt nézzük, hogy az 520i közel harminc kilót fogy a hengerfosztást követően, és a fogyasztás, illetve a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökkent, akkor máris nekikezdhetünk számolgatni, hány hektár esőerdőt is menthetünk meg a fogyókúráztatott luxusautónkkal.

Nemcsak a beszálló benzines hathengerest fosztották meg egy hengerpártól, hanem a combosabb 528i is le kellett mondjon pár száz köbcentiről. A súlymegtakarítás itt már kevesebb, mégis a 25 kilós leadás kedvezően hat majd a fogyasztásra is.

 

A nyers számadatok nem hazudnak

A hátsókerekes luxuscirkáló a legkisebb kiadásban is becsületes tolóerővel rendelkezik. Már a beszálló benzines modell, az ikerturbós 520i is 184 bajor ló erejével kínálja meg a hátsó kerekeket. A sportos karakterű utazó limuzin 7.9 másodperc alatt tudja le a százas sprintet, a puttonyos verziónál a gyorsulás négy másodperccel tovább tart.

A ménes nagysága mellett nem elhanyagolandó számadat a 270 Nm-es forgatónyomaték sem. Köztudott, hogy a benzines erőforrások szeretik a magas fordulatszámú tartományokat, és ha megkínáljuk egy pár turbó feltöltővel, akkor a dízelekhez hasonlóan már a pincéből jól húz a gép, és egészen a padlásig pörgethetjük a masinát.

A combosabbik aggregát még frenetikusabb menetteljesítménnyel rendelkezik. Hiába fogyott öt kilóval kevesebbet, mint a kisöccse, mégis jó hatvan lóval többet visz a vásárba. Az 528i 245 tagot számláló ménessel rendelkezik, a forgatónyomaték pedig a kardángyötrő 350 Nm.

Nagyon meggyőzőek a gyorsulási adatai. A százas sprint 6,2 másodperc alatt zajlik le, a kombi is csak egy századdal marad el szedán ikertestvérétől. Ezek az adatok már a sportkompaktokat megszégyenítő kategóriába tartoznak. Jelzőlámpás gyorsulásnál könnyen fakaszthatunk könnyet egy széttuningolt rizsrakéta tulajdonosából.

 

Az elegáns száguldásnak megkérik az árát

A szedán változat áfa nélkül nehezen fér be a 35 ezer eurós határ alá, a kombiért pedig még kétezer eurót kérnek a bajor márka képviselői. Természetesen alapmodellekről beszélünk. Ne felejtsük el, hogy a BMW-nél még a kerékcsavar is az extralistán kapott helyet, így nagyon könnyen az eredeti vételár másfélszeresére írhatunk csekket a márkakereskedésben.

 

Megért-e ez a lépés a bajoroknak?

Valószínűleg igen. A környezettudatosság és az egyre fogyó fosszilis üzemanyag-tartalékok egyre inkább arra kényszerítik a kisebb-nagyobb autógyártókat, hogy drasztikus lépéseket tegyenek a gazdaságosság érdekében. Lassan minden gyártó kínál alternatív meghajtási megoldásokat, hibrideket, elektromos autókat.

Mivel a végeleges átállás nem történhet meg egyik napról a másikra, ezért egyre kisebb de erősebb erőforrásokkal próbálják rászoktatni a vásárlókat, hogy nem csak a négyezer köbcentis, tizenhat hengeres monstrumok tudnak dinamikusan mozgatni egy kasztnit.

A BMW megválik két hengertől, de ad cserébe két turbót. Nem a hajó mérete a fontos, hanem az, hogyan áramlik a tenger. Bajoréknál elég vehemensen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."