Színes » Benzingőz

Lenyúlta a BMW a Merci receptjét

Bevállt a Mercedes módszer, hisz a konkurencia is koppintja a technikát: négyajtós kupét dobott piacra a bajor gyár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_BMW6GrandCoupe
Benzingoz_BMW6GrandCoupe
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. december 15., 17:05
1 hozzászólás. 

Már nemcsak a VAG csoport csapathajói utaznak négyajtós kupéként, hanem a bajor vetélytárs, a BMW is ráérzett a magamutogatós, álutazó sportkocsi ízére.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

Maga a koncepció pofonegyszerű: végy alapnak egy klasszikus, kétajtós kupét, dobd fel a nyújtópadra, a nyomtávnövekedést rejtsd el plusz két ajtóval, de úgy, hogy közben a tetővonal megtartsa sportos íveltségét. A Merci-másolatok egyre nagyobb számban árasztják el a piacot.

 

A BMW is megpróbálkozik egy anti CLS-el

Egyetlen és egyben legnagyobb kétajtós bajor kupé a hatos széria. Az alapmodellből létezik klasszikus kétajtós sportoló, vászontetős, villogós kabrió és természetesen a nem állehúzós M Motorsport kiadás. Stílusosan a Grand Coupé keresztnevet kapta a két ajtóval gyarapított, sportos szedán, nem térhettek el a BMW megszokott, számkód szerinti megnevezéseitől.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

A megszokott kupéforma megmaradt: végtelennek tűnő, lapos orrész, alacsony, íves tető és a suta, rövid fenék. Ezt kellett úgy megtartani, hogy közben az ajtók gyarapodása ne rontson az összképen.

 

A bajorok megközelítése konzervatívabb

A képeket nézegetve semmi drámai nem tűnik fel a Grand Coupé megjelenésében. Nem egy A7-es Audi vagy egy Porsche Panamera, de még a CLS csatahajó avangárd vonalvezetését sem követi. Inkább egy, a hatos széria stíluselemeit, lámpáit viselő ötös/hetes sorozat képviselőjét ismerjük fel benne.

Enyhén látszik, hogy kényszermegoldásként szülték meg a GC-t (Grand Coupé). Ennek ellenére nagyon ízléses az összkép, hűvösen elegáns a nagy bálna, mégis lendületes a vonalvezetés pontosan az alacsony, íves tető miatt.

Aki már látott – legalább képeken – új, hatos szériás BMW kupét, annak ismerős lesz a GC méretes orcája. Elegáns, mégis dinamikus az orrész, elöl nincs különbség a kétajtós és a szedán kivitel között. Minden világítóelem a jól megszokott LED-es technológiát vonultatja fel, a lapított angyalszem nappali fény még egyedibbé teszi az összképet.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

A farrész is egy az egyben a kupé kivitelről származik. Dupla lapított kályhacső kipufogó, még a két hátsó lámpatestnek is olyan gonosz a tekintete, mintha sejtetné, hogy a nagyon hosszú motorháztető alatt nem egy Singer varrógép muzsikál. Nem érdemes megjegyeznünk a hátsó fertályt, nagy valószínűséggel csak a vörösen izzó hátsó lámpák fognak integetni nekünk.

 

A drámai változást az oldalnézet hozza.

Itt szembetűnő az eltérés a két iker között. Egyáltalán nem zavaró a gyarapodott beszállási lehetőségek jelenléte, a vonalvezetés ugyanolyan dinamikus. Egyetlen negatívum, amelyet a boldog tulajdonos/sofőr sohasem fog tapasztalni, az a mérsékelt fejtérkínálat hátul.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

A valamit valamiért elvet követve a design megőrzése érdekében fel kellett áldozni a hátsó sorba szorulók fejteréből. Maga a gép nagyon elegáns, mégis sokkal visszafogottabb a vetélytársaknál. Érdekes megközelítés a bajorok részéről, lehet, hogy így sikerül majd elrugaszkodni a többiektől.

 

Kupé, szedán: belül egykutya

A fenti kijelentés csak féligazság. A kezelőelemek, a felhasznált anyagok, a kiváló minőség és összeszerelés érzete megegyezik mindkét modellnél, egyetlen dologban viszont teljesen eltérnek. Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a kétajtós kivitelben hátul csak egy golftáskát lehet kényelmesen elhelyezni, de jelentősen kisebb a hely, mint a négy férőhelyes kivitelben.

A színkombinációk és az extrafelszerelések listája szinte végtelen, csak a bankszámlánk bírja szusszal, amikor elkezdjük pipálgatni az opcionális ínyencségeket. Van Google alapú navigáció, éjjel, nappal, ködben látó segéd, jobban körbekamerázták a kasztnit, mint egy katonai raktárt, és akár a fejtámlákat is szervomotor mozgathatja. Egyértelműen luxusautó, fölösleges megemlíteni még a légzsákok számát is.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

Elhanyagolható, de a négyajtós kupévilág része, hogy a Grand Coupé csomagteréről is szó kell essen. A befogadóképessége 460 liter. Összehasonlításképpen egy Skoda Octavia akár több mint ötszáz liternyi csomagot is el tud nyelni a puttonyában.

 

Mitől duruzsol a nagymacska?

A motorválaszték sem okoz meglepetést annak, aki jártas a bajorok kínálatában. A leggyengébben doromboló szív a 640i. Soros hathengeres turbós az aggregát, a maga 320 lóerejével 5,4 másodperc alatt repíti százra a könnyűnek nem mondható kasztnit.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

Akinek kevéske a beszálló motor, annak rögtön a 650i-t nyomják az orrába. A 4,4 literes, duplaturbós, nyolc hengeres, kasztnit rengető motor 450 kergült ló erejével csavarja a főtengelyt. Ezzel a motorral akár 4,6 másodperc alatt is búcsút inthetünk a 100 km/h-nak, de rosszabb esetben a jogosítványunknak is.

A gázolaj megszállottjaira is gondoltak a bajorok. Akinek büdös a benzingőz, annak megváltás lehet a 640d. Szintén soros és hathengeres, mint hasonló kódjelű benzines társa, de hét lóerővel kevesebbet tud, viszont ugyanazokkal a teljesítmény-mutatókkal rendelkezik.

Benzingoz_BMW6GrandCoupe

Választhatunk a hagyományos, hat sebességes manuális váltó és a tökéletesség szintjére emelt nyolcfokozatú ZF gyártmány között. A meghajtott kerekek természetesen a hátsó tengelyen találhatóak, de nem kizárt, hogy piacra dobnak egy X kódjelű, azaz összkerekes kivitelt.

 

Mennyibe fáj a vaklovas móka?

Az angyal, Santa Claus, Père Noël de még a Jézuska sem tudja elhozni az új hatos szedánt, még a legjobban viselkedő, feltörekvő üzletembernek sem. Jövő év tavaszára tervezték hivatalosan piacra dobni, addig kell várni a kívánságlistával, és a csekkfüzet is nyugodtan pihenhet a fiókban.

Ha már szóba került a vételár, akkor érdemes nagyon komolyan megfontolni a vásárlást. A legmezeibb kivitel, amelyen a festék is néhány mikron vastagságú, leheletnyivel 80 ezer euró alatt indul. BMW-éknél a határ a csillagos ég, amikor az extra felszereltségről beszélünk. Könnyedén megduplázhatjuk az alapárat a lehető legkisebb erőfeszítés nélkül.

Aki a megfelelő tőkeállománnyal a konzervatívabb villogást választja, annak ideális megoldást nyújt a BMW 6 Grand Coupé.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-12-16 08:22:40
Nem volt nehéz, majdnem egykézben van mind a két gyár

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."