Színes » Benzingőz

Marokkóból érkezik Dacia egyterűje

Családi, teherszállító vagy mindkettő egyben, ha vannak élmények az 1310-es Dacia-ról, akkor azt hamar el kell felejteni. Jön az egyterű Lodgy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_DaciaLodgy
Benzingoz_DaciaLodgy
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. január 12., 18:30
0 hozzászólás. 

Román mércével sikertörténet volt az elmúlt tíz év a Renault felkarolta, ex-komcsi Dacia autógyár számára. Az igazi áttörést a 2004-ben megvillantott Logan típus jelentette, amely segítségével a Dacia is felkerült az autógyártás világtérképére.

Benzingoz_DaciaLodgy

Nem beszélhetünk robbanásszerű fejlődésről, ha nem pumpálják ki magukból gőzerővel az egyre újabb, érdekesebb típusokat. A Duster fantázianevű összkerekes és olcsó terepjáróval már egész komoly kínálatot mondhat magának a Dacia, és ismét új típus a láthatáron.

 

Egyterűn díszeleg a sörnyitó

A Renault vezetőségének be kellett látnia, hogy bár létezik hétszemélyes négykerekű a kínálatban, mégsem elégíti ki teljesen a vásárlóközönség igényeit. A román-francia mérnöklés újabb remekműve a sehova sem tehető Lodgy keresztnevet kapta. Ha pontosan be szeretnék sorolni Lodgy-t akkor a személyszállításra alkalmas, magas építésű egyterű kategóriát kell megcéloznunk.

Bár már létezik egy házon belüli vetélytárs, az MCV Logan, amibe ugyan bepasszírozható hét személy és némi csomag, az mégis inkább egy érdekes kombi megközelítés, semmiképpen sem egyterű, családmozgató négykerekű. Ezt az űr kellene a Lodgynak betölteni, nagyobb bel térrel és nem utolsó sorban nagyon Renaultos dizájnnal felvértezve tárulkozik a nagyérdemű elé.

 

A küllem egyáltalán nem Daciás

Vérző sebet próbálnak begyógyítani a franciák a Daciával. A saját típusaik között bestsellernek számító Scenic és Espace termékcsalád mellé hajdanán be szerettek volna újítani egy mini egyterűt, de a mutatvány balul sült el. A Renault Modus túlságosan aprónak és drágának bizonyult.

Benzingoz_DaciaLodgy

A Lodgy lenne a válasz, a megoldás a múltbéli csúfos bukásra, és a Modustól elvárt eladási sikereket szeretnék kifacsarni az újonc Daciából. Kicsit olcsóbb, esetlenebb, de költségkímélő megoldás lehet olyan családok számára, akik már pár éve húzogatják egyre rövidebbre a képzeletbeli övet a derekukon.

Maga a design nagyon franciásra sikeredett, de leheletnyivel túljátszották a vidám megjelenést. A szegényes gyári képanyag ellenére határozott véleményt formálhatunk az új, nagyputtonyos szekérről. Maga az utasfülke méretesnek tűnik, és dominálja az autó külsejét.

 

A nagydobozhoz kisdoboz

vonalvezetést követte a tervezőcsapat: a jármű úgy néz ki, mintha az orrészt a kabinhoz csatolták volna. A megoldás ezeréves, de így lehet maximalizálni a belteret. A frontrészen a már megszokott műanyag hűtőrács felső krómcsíkkal köszön vissza. A világítóelemek ék alakúak, alul műanyag száj, ködlámpa párral körítve. Nagyméretű a szélvédő, valószínűleg maximális panorámát nyújt majd a sofőrnek.

Oldalnézetből látszanak az enyhén bumfordi megoldások. Nagyméretű az oldalfal, a beszállási lehetőségek is becsületes méretűnek tűnnek, könnyű lesz a ki-bepattogás. Egészen érdekes fény-árnyék vonalakkal próbálták megtörni az oldalnézet monotonitását, funkcionalitás szempontjából csak az ajtók alatti koptató csíkokat érdemes megemlíteni.

 

Drámaira sikerült a Lodgy hátsó fertálya

Nagyméretűre szabták az ötödik ajtót, hasonló jellegű lehet a csomagtartó befogadóképessége. A hátulsó világítóelemekbe fektették talán a legtöbb kreatív energiát. A fektetett űrhajót formázó hátsó lámpapár igazi újdonság lesz majd a Dacia arculatában.

Elmaradhatatlan a krómbetűs típusnév bizonygatás, a lökhárítóban gyári tolatóradar szenzornégyes pihen. Nem tudni, hogy a fotón látható felniszett sorozatgyártásba kerül-e majd, de Dacia-mércével nézve szép és designos.


A technikáról hallgatnak

Pontosan még nem tudni, milyen alapokon nyugszik, azaz gurul az új jövevény. Ami biztos, hogy a jól bevált román-francia technika köszön majd vissza a motorkínálatban. A kicsinek nem mondható, közel 4,5 méteres egyterűt a jól ismert egyhatos benzines és az egyötös Dci termékcsalád hozza majd mozgásba.

Nagy a csend, ami a többi technikai részletet és a belteret illeti, de a genfi autószalonon fényt derítenek majd az alkalmazott megoldásokra.

 

A vételár a Dacia legjobb fegyvere,

de okozhat még meglepetéseket: ádáz harc dúl az olcsó egyterűek világában. Megfelelő vételárral a Lodgy igazi ász lehet a táborban, egyelőre a 10-15 000 eurós árkategóriába saccoljuk bele.

A másik érdekesség, hogy nem Mioven-ben gyártják majd az új Daciát. Egyszerű és nyomós érvvel támasztotta alá a Renault szóvivője a döntést: a marokkói üzemekben sokkal olcsóbban állítható elő a Lodgy. A nagyobb területen fekvő gyárban az átlagbérek nem haladják meg a havi 240 eurót, ami majd pozitívan tükröződik a termék vételárában is.

A Lodgy idén érkezik, időszerű előkészíteni a már elfáradt, megunt 1310-es kombikat a roncsprogramra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."