Színes » Benzingőz

Izomkombit raktak össze az Audinál

Sietős apukák verdáját kopogtatták össze: okos, tágas, de főleg gyors lett az Audi RS4. Riogasd anyát, mosolyogtasd a kölyköket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_AudiRS4
Benzingoz_AudiRS4
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. február 23., 17:51
2 hozzászólás. 

Családapák, magánvállalkozó kisiparosok, magabiztos anyukák és céges flották kezére kerülnek a lépcsős hátú típusok megnövelt rakterű kivitelei.

Egy nagyméretű, tágas kombiban helyet foglalva az ember utolsó gondolata az, hogy az olajteknőig tapossa a gázpedált, csatakiáltást zengve bevállalhatatlan előzésekkel bizonygassa vezetői rátermettségét. Amit csak a háta mögött hancúrozó kis családja tud súlyosbítani.

Benzingoz_AudiRS4

De van egy külön szakosztály, egy külön kategória, amelynek tagjai önkéntesen tartják rettegésben az anyósülésen pánikoló feleséget, és gyerekeinek örömsikolyai is csak benzin a tűzre. Nekik találták ki, pontosabban fejlesztették ki az izomkombi szegmenst.

 

Hogy mi is az izomkombi?

Röviden: puttonyos kasztni, komoly spojlerezés, kőkemény futómű, pizzalapnyi féktárcsák és egy orbitális motor. Kevés igazi képviselővel rendelkezik a kategória.

Ha jól megfuttatjuk, akkor a BMW M5 kombi (a régi M3-asból nem volt nagy csomagtartós kivitel), a C osztályos Merci AMG kivitele, valamint az Audi RS6 és a kisebb RS4 áll csatasorba. Biztosan akad még néhány különlegesen sportos kombi, de Ferrari- és Porsche-vadász aggregáttal egyik sem rendelkezik.

 

Ha leereszkedik a vörös köd

Csak pár napja mutatkozott be hivatalosan az RS4-es Audi, mégis rajongótábora már nyálcsorgatva böngészi a gyári fotógalériát. Hogy őszinte legyek, van is amiért. A mezei A4-es kombi is, ami az alapokat szolgáltatta, nagyon formásra sikeredett. Úgy néz ki, mint egy A8-asból inspirálódott, összement A6, ami ebben az esetben nagyon jó dolog.

Benzingoz_AudiRS4

Hogy mit tett az RS-kúra a mezei kombival? Teljesen felforgatta a világát. Decens, de határozott kasztnimódosítások jellemzik a külsőt. Kicsit körbespojlerezték, de megtartották az elegáns vonalakat, az első lökhárító pedig morcosító kúrán esett át. Lejjebb húzták az első kötényt, ami alumíniumszürke fényezést kapott, a gyári matt műanyag elemeket pedig méhsejt mintázatú sportrácsra cserélték.

 

Krómcsík, négy karika és RS logó, kell ennél több?

A világító testek természetesen full LED típusúak, a rendszer abszolút úttörőjének számít az Audi. Az oldalnézet kevésbé drámai. A nagy különbségek a bőr alatt vannak, de a szürke fújt tükörház sejteti, hogy nem egy 2.0 TDI mellett állunk. Csak avatott szemnek tűnik fel a sárvédők szélesített íve, de a 19 hüvelykes, tízküllős óriásgurigák annál jobban vonzzák a tekinteteket.

A csillogás alatt komoly technika lapul, a felnik alatt kerámia fékrendszer lassítja a közel 1800 kilós testet. Talán a puttonynál a legnyilvánvalóbb a hovatartozás. Csak finoman változtatták a kasztni hátulsó részét. Egyedül a diffúzor és a dupla, ovális kályhacsővég árulkodik, hogy itt több van, mint amire számítanánk.

 

A belvilágról ódákat lehet zengeni

Egy Audinál csak a kiváló összeszerelési minőség, fantasztikus anyagok és a példás ergonómia fogadható el. Ha az előbbieket megdobjuk sportfelszereltséggel, az már döfi. Ha pedig az RS verzióban ülünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb, legtökéletesebb és nem utolsó sorban a legdrágább verzióba huppantunk bele.

Benzingoz_AudiRS4

Csapott aljú, az R8-as ihlette bőr sportkormány, Alcantara borítású sportülések a legtökéletesebb fajtából, elektronikai kütyük tömkelege és egy központi agy, ami mindezt vezérli, mozgatja, utasítja. Ne lepődjünk meg, ha a négykerekűnk agya okosabb, mint a számítógépünk, amivel éppen a világhálót böngésszük. A navigáció Google-alapú, a lengéscsillapítás elektronikusan állítható, minden elképzelhető intelligens és méregdrága eszköz és kütyü segíti a sofőrt.

A váltóról is napokat lehetne áradozni. Fanatikusok számára megjegyzem, hogy a legújabb generációs S tronic sportosabb változata, az R8-asból átmentett R tronic teszi tiszteletét a verdában. Alumínium, bőr és temérdek szénszál díszíti az utasteret, itt -40 Celsius fokban is jó lenni, kedvünkre kapkodhatjuk a remek fogású kormányt.

 

Nagy a szíve, de gonosz

Egy izomkombi lelke a motorháztető alatt pihenő, jobb esetben fortyogó aggregát. Az RS4 esetén egy új technikájú, de régi vágású, V alakban munkálkodó, 8 hengeres erőműről beszélünk. A négy literes és két decis izomkolosszus 450 (négyszázötven!!) német ló erejét szabadítja a meghajtott kerekekre. Hiába híresek az Audi turbómotorjai, és bár úttörőnek számít a kis köbcentiből sok pacit mozgalomban, az RS4 orrába egy böhömnagy szívó nyolchengerest pakolt.

A teljesítményadatok a földbe, helyesebben az ülésbe döngölnek. A villámgyors váltó segítségével az aggregát 4,7 másodperc alatt katapultálja a kasztnit 100 km/órára, és a vége a németek megállapodása szerint 250-nél van, ahol leszabályoz a számítógép. Kisebb felár ellenében megemelik a limitet 280-ra, de egy ügyes tuning cég teljesen fel tudja oldani a korlátozást, és matematikailag könnyedén megfutja a 310-et is.

Benzingoz_AudiRS4

Hogy mennyit fogyaszt egy ilyen rakéta? Ezzel a kérdéssel két probléma is van: az egyik, hogy nem illik feltenni, a másik pedig hogy kit érdekel. Aki akkora anyagi fedezettel rendelkezik, hogy megengedheti magnak, az nem fogja nézni a közel 6,5 lejes benzinárakat. Mi az a 20 literes fogyasztás? Ekkora cégnél egy ilyen kiadás könnyen elkönyvelhető.

 

Dupla szívinfarktus a kasszánál

Akinek kedve szottyan egy ilyen összkerekes überrakétával meglepni a családot, annak csak az ősz beköszöntéig kell várnia. Természetesen az előrendeléseket már most is szívesen fogadja az Audi, feltéve, ha elég nagy a bankszámlánk. Attól pedig szertefoszlik minden fanatikus autórajongó álma, aki már az RS4 kormánya mögét képzelte magát szeptemberben: ötszámjegyű az eurós árcédula.

A négykarikás márka 76 600 eurót kér el egy RS4-es kombiért, ami nem sok, hanem rengeteg. Érdemes elgondolkodni a nemrég bővült családok fejeinek, hogy nagyobb lakásban, esetleg magánházba költözteti a népet, vagy beújít egy ilyen mélyrepülő izomkombival. Ez biztosan nehéz döntés lesz, de a híd alatt szerencsére még mindig jut hely.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csz
2012-02-23 18:27:52
BMW RS4? Április 1 még odébb van... vagy részeg a szerkesztő?! :lol:
avatar
bedohazi
2012-02-23 19:04:23
Nem részeg, csak figyelmetlen. Én vagyok a ludas és elnézést kérek. Köszönöm az észrevételt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."