Színes » Benzingőz

Dr. Jekyll és Mr. Hyde esete a Volkswagennel

Alvó oroszlánt alkottak a wolsburgi gyár mérnökei. Külsőre nem túl feltűnő, de otthagy, ahol kap az új Polo.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_VolkswagenPolo
Benzingoz_VolkswagenPolo
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. március 13., 18:29
0 hozzászólás. 

Egyetlen szóval is jellemezhető a legújabb Polo vérpezsdítő változata. A gonosz kis méregzsák igazi sleeperre sikeredett. Hogy mi is az a sleeper, azaz alvó autó? Az a verda, ami teljesen hagyományosnak néz ki, semmi fölösleges cicoma, piaci tuningcucc nincs rajta, mégis csúnyán otthagy, ha rögtönzött gyorsulási versenyre hívod ki a városközpontban.

Benzingoz_VolkswagenPolo

A Volkswagen kisautójának Blue GT kivitele pontosan ilyen szekér. Hiába vagy magabiztos az E90-es 320D BMW-vel a piros lámpánál, ha a sárgánál körvér gázfröccsel jelzed, hogy te állsz a táplálék-, azaz a közlekedési lánc csúcsán, könnyen felzabálhat, amikor melléd kerül a csajmobil alkatú kis wolfsburgi.

 

Nem felszedős duma,

de a belső értékek a legfontosabbak. Az újraértelmezett VW Polo manapság nem számít újoncnak a közutakon. Van, ahol céges flották oszlopos tagjaiként szolgálnak nap mint nap, másol civilként örvendhetnek jó sorsuknak. Nagyon változatos a kis VW motorkínálata, így bárki könnyedén megtalálja saját életstílusához, szükségleteihez és pénztárcájához mért erőforrást és kivitelt.

Amennyire változatosra, olyannyira szélsőségesre sikeredett a turbós benzines kínálat. Az egyik véglet a nagyon szűkétvágyú, de ugyanakkor fickós 1.2 TSI, azaz turbósított benzines erőforrás, 1200 köbcentivel, ami már nagyobb kasztniban is derekasan állta a helyét. Papíron 105 lóerőt teljesít, de mérőpadon voltak már 121 lovas meglepetések is.

Benzingoz_VolkswagenPolo

A másik véglet Mr. Hyde, az egynégyes, 180 lovas GTI kivitel, ami a maga módján egyedi menetteljesítménnyel és azzal párosuló fogyasztással rendelkezik. A két véglet közé próbálják bepasszírozni a Blue GT kivitelt, amivel végre hétköznapi őrültek számára is tudnak ajánlani valamit.

 

Nem csicsázták túl

Egy mezei Polo és a kék GT-kivitel között vajmi kevés az eltérés. A kis szekér hozza a városi középharcos feelinget. Gyári LEDsoros lámpatestek jellemzik a frontrész kiképzését. Finom megkülönböztető jelzésként azért kapott egy kék színű GT feliratot, valamivel ki kellet szúrni a klientúra szemét a többletár fejében.

Észrevehetetlen, de 20 milliméterrel közelebb van a hasa az aszfalthoz, mint az alapmodellnek, feltűnő viszont az ízléses, 17 colos felnigarnitúra. Persze kapott áldiffuzort és kivitelt marketingező jelvényt, de dicséretes, hogy a két minikályhacső végét nem nikkelezték le. Más eltérést nehezen fedezünk fel a jól átgondolt kasztnin.

Benzingoz_VolkswagenPolo

A beltér sokkal különlegesebb. Ízléses fehér-fekete és kék berakásos sportülések kényeztetik a pilótát és utasait. Vagány a csapott aljú bőr sportkormány, az fémplakettán díszelgő GT felirat csak hab a tortán. Rendelhető a VW-féle érintőképernyős navigáció és persze minden nyalánkság, ami az alapkivitelhez is kérhető. Az összkép ízléses, és nem is gondolnánk, ebben a hacukában mire is képes.

 

A motorháztetőt feltépve

teljesen mezei VW műanyagborítás köszön ránk. A gép szíve a GTI kivitelből átoperált ezernégyszázas aggregát, igaz, kicsit lebutítva. A Blue GT kivitelben az 1.4 TSI egyetlen turbóval lélegeztetve 140 lóerőt teljesít, ami manapság nem egy hátbaverő érték, mégis egy ekkorka kasztni mozgatásához több mint elégséges.

Benzingoz_VolkswagenPolo

A gyorsulási érték a kompaktok élmezőnyére jellemző. A kis rakéta 7,9 másodperc alatt abszolválja a százas sprintet, és a vágta egészen a gyár által megadott 210 km/óráig meg sem áll. Érdekes, hogy a gyakorlati tesztek azt mutatják, a gyár által megadott gyorsulási értékek nehezen teljesíthetők, de a GPS-szel mért végsebesség sokszor túlszárnyalja a deklarált értéket.

Ha nem tűnik egetrengetőnek a megadott sprintérték: a cikk elején említett 320D BMW, ami jó autónak számít, a maga nemében sportos, és ár- és méretkategóriákkal nagyobb, jó esetben 8,3-8,4 másodperc alatt gyűri le a százas gyorsulást. Ez nagyon jó érték, sőt, de a kis Blue GT már rég messze jár, amikor mi éppen a hármas után nyúlnánk.

Benzingoz_VolkswagenPolo

Amellett, hogy fürgén szedi a 17 colos papucsait, takarékos is. Ha a remek DSG dupla kuplungos automata váltóval rendeljük, 100 km megtételéhez elegendő akár 4,5 liter méregdrága benzin is. A kézi váltós kivitel csak 2 decivel iszákosabb, ami ekkora teljesítmény mellett igazán figyelemreméltó érték. Ilyen fogyasztás eléréséhez persze elengedhetetlen a start-stop rendszer, illetve az energia-visszatápláló elektronika.

Egy igazi kis alvó sportolót üdvözölhetünk az új pofás VW Polo Blue GT személyében, amely a hétköznapi, városi tetsz-ralipilóták nagy kedvence lehet. Ha az árképzést nem szúrják el, valódi megfizethető sleeper masinával gazdagíthatja autóparkját a feltűnést kerülő vásárlóközönség.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."