Színes » Benzingőz

Harc a cseh és román Olcsó János között

A Škoda kiásta a csatabárdot és nem titkolt célja, hogy csapást mérjen a pléh jaguárra. Ősszel kiderül ki nyeri a Škoda-Dacia párharcot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Skoda Rapid
Csapást mérnek a román-francia népautóra?
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. június 07., 17:14
1 hozzászólás. 

Amikor nem lehet eladni még a megfizethető utcai cipőt sem, olyan termékkel kell előállni, amely a Made in China és az ezt még elviselem kategória közé esik. Régóta ígérgeti már a VAG csoport szárnyai alatt újra naggyá cseperedett Škoda, hogy előáll egy olyan megfizethető, elviselhető, sőt széles körben kedvelhető termékkel, amellyel megtöri a román egyeduralmat, és dömpingárral leigázza a dák reménységet.

Lassan az ígéretek földjéről a tettek mezejére kéne lépni, és előállni azzal a csodatermékkel, amelyet Európa nyugati és keleti országainak szűk pénztárcájú polgárai már oly régen várnak. Minden jel arra utal, hogy a párizsi autós rongyrázáson sínre teszik a cseh vonatot: ősszel debütál a Rapid.

Mi a fantázia és a mi a Škoda terméke?

Rengeteg a netes fantáziakép, de vannak köztük valódiak is. Bár teljes mértékben még nem mutatkozott meg az új Škoda, a gyártó szerint az Octavia és a Fabia közé ékeli be magát, és a nagylelkű marketingesek azért feltöltöttek pár ígéretes fotót. A legfrissebb cseh reménység csak jól beállított, profi fotófoszlányok segítségével villan meg, mégis néhány részletről már most konkrét véleményt nyilváníthatunk.

Skoda Rapid

Az első világítóelemek érdekes módon a nemrég frissített Jettára hajaznak. Nem jellemző, hogy az olcsóbb terméknek elegáns vonalakat kölcsönözzenek a gyártók, a Rapid esetében mégis határozottan ez az irányvonal dominál. Erős ékalakok, precíz illesztési vonalak. Biztosan low budget szekér lesz? Még az első spojler alján trónoló ködlámpát is sikerült ízlésesen elhelyezni, szépen simul a szoknyába.

Evidens, hogy a Rapid nem lehet más, mint egy 4,5 métert meghaladó, négyajtós szedán legalább 500 literes csomagtérrel. A gyári galériában ezt a minden hájjal megkent marketingesek egy nyitott hátsó ajtóval jelezték, nehogy a kompakt szegmensbe álmodjuk az új Škodát. Elegáns az öt ágú, nagy átmérőjű alufelni, biztosan extralistás tétel lesz majd.

Határozott vonalvezetésű, hideg és elegáns,

sőt akár gyors masina is lehet az új Logan-gyilkos a képek alapján. Nagyon Volkswagenes az összkép, ha a márkalogót letakarjuk, a Rapid a VAG csoport bármelyik olcsó(bb) képviselőjének tűnhetne.

Amennyire fukarkodtak a képanyaggal, annál bővebben ecsetelték a technikát. Egyértelmű, hogy a Škodának nincsen szüksége házon belüli viszályra, K.O.-val végződő harcra. Okosan és kimérten az alsó középkategóriás városi kisautójuk és a Golf padlólemezre épülő, szintén szedán bestsellerjük közé lőtték be a Rapidot.

Az olcsó Jancsi cseh szekér padlólemezét az aktuális Polo generáció szolgáltatta, míg motorkínálatért bátran kalandozhattak a VAG csoport méretes raktáraiban. Mivel egy VW kisszekér biztosította az alapokat, elérhetősége mellett feltehetően jól összeszerelt és használható is lesz a Rapid.

Skoda Rapid

A nagytestvértől kapott technikához általában nem piszkálnak, így a jól eltalált futómű és a népautótól elvárt sprőd rugózási komfort már a bemelegítésen előkelő helyre robbanthatja az új cseh reménységet. Hogy a felhasznált anyagok és az összeszerelési minőség messzemenően túlszárnyalja a román vetélytársat, az nem kérdés. Hiába szűk a piac gatyája, a fapados megoldások helyett sokan mégis a megfizethető minőséget választják.

A motorpaletta széles és színgazdag

A Rapidot érdekes, mégis jól átgondolt motorpolitikával indítja útnak a Škoda. Mivel már előre félnek, hogy a Rapid alááshatja az amúgy sem drága Octaviát, ezért nem is kerül a formás motorháztető alá 140 pacinál erősebb aggregát. Így próbálják versenyben tartani a többi terméküket, nehogy túl jóra sikeredjen a jövevény, és hazavágja az eddig felépített stratégiát.

A beszálló motorocska a már jól bevált 1.2 TSi, amely mindjárt két erőnléti szinttel jelentkezik. A kisebbik 85 lovas, míg a combosabb miniaggregát 105 lóerőt teljesít. Nem égbeszökő teljesítmény, de ne felejtsük el, hogy a nagyobb testvéreket is megfelelően mozgatja ez a kis szív. Aki sietősebben szereti, annak a képzeletbeli csúcsot a szintén TSi technológiás 1.4-es jelenti. A maga 122 pacijával könnyedén megbirkózik majd a Rapid kasztnijával, míg a legizmosabb benzines Dacskó is csak 105 lovas.

Skoda Rapid

A dízel-fanatikusok rendelkezésére két erőforrás áll: egy 1600-as, 105 lovas TDI és a legerősebb, valószínűleg egyben a legdrágább Rapid-motor, a 2.0 TDI a maga 140 turbópacijával. Váltók terén öt és hat fokozatú manuálisokra kell számítani, még kérdéses, de lehet, hogy egy DSG dupla kuplungos is tiszteletét teszi majd.

A hétpecsétes titok

A hivatalos párizsi lepelrántás előtt még meglebegtettek egy hétpecsétes titkot, mégpedig az indulóárat. A nem feltétlenül Loganos mélységekből induló árképzés attraktív lehet Nyugat-Európában, de akár a balkáni piac is szívesen fogadhatja a jövevényt. Ha egy Škoda Rapidot szeretnénk a legfapadosabb kivitelben, akkor 13 000 eurót kell kicsengetnünk.

A szóban forgó összeg természetesen még változik, és valószínűleg lefelé a hivatalos bemutató után, sőt egy-egy jobb promócióval akár még tízezer környékére is süllyedhet.

Hogy lajbitépés, kocsmai verekedés vagy vérremenő összetűzés alakul-e ki a cseh és román Olcsó János között, még kérdéses. Tény viszont, hogy mozgolódnak a gyártók, és ennek levét – a legpozitívabb értelemben – mi isszuk majd meg.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-06-08 07:36:25
A dákó soha nem lesz autó...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."