Színes » Divat

Batikoltban rázd a slágerrongyot

Unalmas a fehér pamut pólód és nincs pénzed újra? Egyedi, menő cuccot akarsz? Színezd újra a ruhatáradat!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

Batikolás
Így készül a hippi cucc
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. augusztus 15., 11:43
0 hozzászólás. 

Van, aki utálja és van, aki imádja. Van, aki ócskának és van, aki extravagánsnak tartja az idei nyár egyik slágerét, a batikolt ruhákat.

Az ősrégi technikával megbolondított, színt színnel, mintát mintával keverő díszítésű kelmék kötelező darabjai voltak a hippik ruhatárának, de a 80-as években szintén menő volt a batikolt szerkó. Akik akkor voltak tinédzserek emlékeznek még rá, ahogy otthon csűrtük, csavartuk, bogoztuk, mártogattuk festékbe a géz szoknyát, pamut pólót, s nem kíméltük a lenvászon, gyapjú tarisznyánkat sem.

Az sem zavart, hogy az eredmény nem mindig volt azonos az elképzeléseinkkel. Nagyanyánk elborzadt a toprongytól, de mi büszkén feszítettünk benne és hordtuk rongyosra az „ilyen csak nekem van" kreációinkat.

Csináld magad!

Hála a múltat nem feledő divatdiktátoroknak, a színes, vidám batikolt ruhák újra reneszánszukat élik, hétköznapi és alkalmi viseletet egyaránt találunk a márkás ruhaboltokban is. Ha vékony a pénztárcánk ahhoz, hogy egy híres divatcég cuccában vonuljunk az utcára, ne keseredjünk el, otthon is elkészíthetjük az egyedi, menő ruhadarabot.

Batikolás

A technika pofonegyszerű, mondhatni gyermekjáték. Erről saját szemünkkel győződtünk meg, amikor kedden délelőtt benéztünk a Művelődési Ház által hatodik alkalommal által megrendezett alkotótáborának textil-szakkörére. Itt Jakab Ágnes textilművész irányításával húsz gyerek próbálta ki és tanulta meg a batikolás csínját-bínját.

Fő a természetes

A batikolást nem lehet elrontani, de azért, hogy a végeredmény mutatós és viselhető legyen, szükséges néhány alapszabályt betartani – figyelmeztetett a textilművész. Az első és legfontosabb az alapanyag kiválasztása. Jakab Ági szerint a 100 százalékban műszálas textilt el kell felejteni. Már csak azért is, mert a forró festékes vízben összezsugorodik az anyag.

Kiváló viszont a pamut, len, gyapjú, viszkóz. Véleménye, hogy legszebben a natúr selyem batikolható, ám ez a nemes kelme nem minden ruhatárban hányódik, ugyanakkor a színezése macerásabb is, keretre kell feszíteni.

Fontos az is, hogy a kiválasztott ruhadarab vagy anyag tiszta legyen, ezért batikolás előtt mossuk ki, szárítsuk meg.

Fazék, festék, spárga, kesztyű

A batikolás nem nehéz, de időigényes, ezért mielőtt nekilátunk, készítsük elő a terepet és helyezzük kézügybe a szükséges dolgokat. Egy edényt, amiben a festéket feloldjuk. Ha több színt használunk, úgy mindegyiknek külön egyet. Lehetőleg ne anyánk kedvenc húsleveses fazekát áldozzuk fel, mert a festék nem biztos, hogy kimosható az edényből.

Batikolás

Szükséges egy műanyag mosdótál is, amiben kilötyköljük a festett cuccot. Mielőtt nekiveselkedünk, ajánlott felkötni a kötényt is, de legjobb, ha olyan ruhába öltözünk, amit nem siratunk meg, ha foltos lesz.

A munkafelületet szintén takarjuk le egy lehetőleg vízhatlan és könnyen lemosható terítővel. A Művelődési Ház alagsorában levő műhelyben nejlonterítővel borították le a faasztalt, így a csöpögő festék nem hagyott maradandó nyomokat rajta.

Helyezzük kézügybe az ollót, a festéket, egy tekercs erős spárgát, amivel megkötözzük az anyagot. Batikolni, akárcsak hímes tojást festeni viasszal is lehet – magyarázta Ági, aki a kezdőknek bonyolultabb technika helyett az egyszerűbb „bogozós" megoldást választotta.

A festék a lelke

A festék kiválasztása fontos. A textilművész szerint a legszebb a különböző növények (csalán, hagymahéj, szurokfű, zöld dió levele, héja, orbáncfű) főzetéből készült koncentrátummal batikolni, igaz egyszerűbb a speciális festéket beszerezni. Az Ágnest körülzsibongó aprónépség az udvarhelyi művészellátóban kapható, elég borsos árú (9,50 lej egy kis zacskó) német textilfestékkel dolgozott.

A színes holmikhoz használhatunk klórt is, de ezt Ágnes nem ajánlja, mert a kemikália roncsolja a szálakat, az így batikolt cucc egy-két mosás után kifeslik.

Azért, hogy jól mutasson a batikolt cucc,

a festéken levő használati utasítást feltétlenül át kell tanulmányoznunk és be kell tartanunk az adagolásra vonatkozó utasítást. A színárnyalat annak függvénye, milyen mennyiségű vízhez, ruhához mennyi festéket löttyintünk.

Batikolás

Hogy gyorsabban menjen a munka először a vizet tegyük fel melegedni. Ne felejtsük ki belőle a színmegkötő adalékot – van speciális is, de a darabos só vagy ecet is kiváló. A sót pamut, az ecetet inkább gyapjúhoz, selyemhez ajánlja Jakab Ágnes.

A forró víz balesetveszélyes, ezért vigyázó szemünket kiskorú csemeténkre vessük, ne engedjük, hogy egyedül művészkedjen.

Egyik fogja, másik kötözi

Amíg a műhely sarkában levő villanyrezsón melegedett a víz, a gyerkőcök nekiláttak a csomózásnak. A gyakorlottabbak ezzel egyedül is elboldogultak, de kezdőkről lévén szó, Ági tanácsára négykezes volt a művelet. Egyik fogta, a másik pedig spárgával körbetekerte az anyagot. „Ahol betekerted, ott nem fogja meg a festék az anyagot, ezért jó szorosan tekerd körbe " – hangzott a jó tanács.

A festés után megjelenő minták variációja kimeríthetetlen, attól függően, hogy hol kötözzük, csomózzuk, hajtogatjuk, vagy varrjuk el az anyagot, lesz körkörös, keresztbe, kasul csíkos a végeredmény.

Batikolás

A színeket is lehet variálni, ha tarka ruhát akarunk, vigyázzunk a színharmóniára és ismételjük az „elköt- fest" műveletet.

Mindig a világostól a sötétig haladunk, fordítva nem lehet – figyelmeztet Ági, aki közkívánatra kevés sárgával megbolondított kárminvörös festékfürdőbe merítette az összecsomózott pólókat, és egy fakanállal jól belegyömöszölte, hogy sehol ne lógjon ki.

Batikolj kesztyűs kézzel!

Ha nem akarjuk, hogy a kezünk még egy hét múlva is hupikék színű legyen, húzzunk gumikesztyűt, úgy emeljük ki a festékből a cuccot. Bármennyire is kíváncsiak vagyunk az eredményre, a spárgát csak az első öblítés után vagdossuk le.

A festett ruhát alaposan, többször lötyköljük ki ecetes vagy sós vízben, addig, amíg a víz tiszta marad. A batikolt cuccokat inkább kézzel mossuk, mosógépbe csak akkor, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem színezi át a többi mosnivalót.

Az alkotótáborban elkészült, fehérből vöröses színűre batikolt, körkörös mintás póló igazán klassz lett, nekünk és gazdájának is tetszett.

Aki kedvet kap egy hasonlóra, ne sajnálja rá az időt, kapja elő az unalmas rongyot és színezze divatosra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."