Színes » Divat

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben sminkkel bombázót csinálnak egy nőből. Most megnéztük élőben, hogyan is történik mindez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
laurentiu

Kutyákat minden áruházba! (videó)

Megtaláltuk az év legviccesebb reklámját. Ismerjétek...

metamorf05
Órákat dolgoztak az arcokon. Fotók: Nagy Sarolta, Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. október 27., 10:53
0 hozzászólás. 

Metamorfózisok címmel szerveztek háromnapos képzést a gyakorló sminkmestereknek a Küküllő szállodában. Belestünk egy délelőttre, hátha ragad ránk valami, legalább púder formájában, és azért is, hogy legyünk képben a sminktrendekkel.

Natalia Clima, bukaresti make-up művész két napig oktatta, majd harmadik nap instruálta a 14 résztvevőt, akik közül néhányan a szomszédos megyékből is képesek voltak eljönni idáig. Mindenki a saját modelljén dolgozott, mi meg csak ámultunk és bámultunk, hogy hogyan változik egy hétköznapi arc ragyogó nővé, hogyan tűnnek el a bőrhibák, szívódnak fel a táskák a szemek alól.

Az átalakulásokra fókuszáló képzést Udvarhelyen a Beauty Professionals szépségipari termékeket forgalmazó üzlet hozta tető alá, de országszerte több városban tartottak hasonlót az érdeklődőknek. A helyi szervező, Mester Zoltán elmondása szerint Kelet-Európában sokkal nagyobb az igény a minőségi termékekre és a szépségápolásra úgy általában. Szeretünk adni magunkra, még ha nincs is miből.

Azért jó ez a kurzus, mert itt a gyakorló sminkesek olyan problémákat tanulnak meg megoldani, amelyekkel a hétköznapi munkájuk során találkoznak, hiszen senki nem dolgozik tökéletes arcú modellekkel, vagy csak nagyon ritkán. A kliensek többségének van valami hibája, amit korrigálni kell – fejtette ki Natalia.

Ami szép, azt kiemelni

Most azokra a problémákra fókuszáltak, amelyekre az alapszintű sminkes tanfolyamokon nem jut idő, például, hogy hogyan kezeljenek egy problémás, vagy pattanásos, heges arcbőrt, az olyat, amelyik rugalmasságát elveszítette, esetleg pigmentfoltos. Hogyan korrigálják, ha valakinek például nem szimmetrikus a szemöldöke, szeme, nem látszik a felső, mozgó szemhéja, stb.

metamorf01

Ez utóbbi esetben például, amit egyébként rejtett szemnek hívnak, arra kell figyelni, hogy a sminkelésnél ne a szemen legyen a hangsúly, ne emeljük még inkább ki a szem lefele irányuló vonalát. A problémákat inkább elfedni kell, és ami szép, azt kiemelni – tudtuk meg a székelyudvarhelyi Ionescu Évától, akinek már évek tapasztalata van a háta mögött, de mégis eljött tanulni még egy kicsit.

Elmondta azt is, a kliensekkel is meg kell néha értetni, hogy mi áll nekik jól, hiába szeretne valaki zöld sminket, ha rondán fog kinézni tőle. Itt is érvényes, hogy négy évszaktípusba sorolhatók az egyének, ennek függvényében ajánlott a színeket kiválasztani. Erről itt írtunk korábban.

metamorf11

A sminkelés kemény munka, tudomány és művészet egyszerre – erre jöttünk rá – elég csak arra a fegyverarzenálra nézni, ami beborította az asztalt: pamacsok, ecsetek, szivacsok, paletták, színek, kenőcsök, és még egy rakás eszköz, amiről mi, halandók nem is tudjuk, hogy mi az. A lányok szerencsére tudták, és elárultak nekünk néhány dolgot, amit jó, ha ismerünk, amikor otthon sminkelünk, és nem szeretnénk Szörnyellának kinézni.

Erre figyelj otthon

A sminkmesterek tanácsai szerint elsősorban a bőrápolásra kell odafigyelni. Legyen megfelelően hidratálva és tisztítva az arcbőr, különben nincs az a smink, ami jól mutatna rajta. Az alapozóval ne akarjunk olyan bőrhibákat elrejteni, amelyeket ignorálunk, és nem kezelünk – mondta Natalia. A bőrfelület, amire a smink kerül, legyen a lehető legtökéletesebb állapotban, még ha ráncos is. Az arcunk az, amit egész életünkben viselünk, nem fedjük el ruhákkal, megérdemli, hogy gondoskodjunk róla – tette hozzá.

metamorf07

Kerüljük azokat az alapozókat, amelyek nehezek, terhelik a bőrt, így az nem tud lélegezni. Sőt, a mindennapokban nem is szükséges alapozót használni, bőven elég egy BB, vagy CC krém. Ezek színezett hidratálók, a BB kevesebb, a CC több színező anyagot tartalmaz.

A hétköznapi sminkre teljesen igaz, hogy a kevesebb több. Inkább foglalkozzunk a hidratálással, a szem körüli résszel, menjünk el kozmetikushoz tisztító vagy tápláló kezelésre, és most, a tél közeledtével próbáljuk felkészíteni az arcbőrt a hidegre. A nagy hőmérsékleti ingadozásokat nehezebben viseli a bőr – fejtette ki Ionescu Éva. Nyáron mindenképpen legyen fényvédő a nappali krémben, és éjszakára is ajánlott egy tápláló kence. Sminkkel soha ne aludjunk, a bőrnek is pihenésre van szüksége éjszaka, hagyjuk lélegezni. Ki akarna egy fáradt bőrt cipelni másnap?

Sóhajts egy nagyot és fizesd ki

A bőrproblémákat, mint például a májfoltokat érdemes belülről kezelni, tisztítókúrával, mert azt jelezheti, hogy felgyűlt a méreganyag a szervezetünkben. Még ha elfedni sikerül is őket, megszüntetni valószínűleg nem.

metamorf10

Amikor kozmetikumot vásárolunk, áldozzunk a minőségre – tanácsolják egyöntetűen a sminkesek. Inkább használjunk kevesebb, de jobb terméket. És hogy kinek mi a jó? Azt teszteléssel lehet eldönteni, na meg a szakember tanácsát kérve. Katalógusból nem ajánlott alapozót rendelni, mert a legkisebb árnyalati eltérés is bohócot csinálhat belőlünk.

Amikor az üzletben próbálgatunk egy terméket, akkor az állcsontra vigyük fel, és a nyak bőrének a színéhez mérjük. A kéz bőrén tesztelt alapozók másképp mutatnak arcon, ez nagyon fontos – emelték ki – ahogyan az is, hogy lehetőleg természetes fénynél nézegessük a színeket.

metamorf08

Sok termékben van rózsaszín pigment, amitől enyhén vöröses árnyalatot kap az arc, pedig mi, európaiak inkább sárgás bőrrel rendelkezünk, erre érdemes figyelni – tudtuk meg Nagy Saroltától.

A füleidre gondoltál?

Az alapozás határvonalait mindenképp el kell dolgozni, ne legyen éles vonal az arc és a nyak vagy dekoltázs között. Ezeket akkor kell sminkelni, ha ott problémás a bőr, egyébként nincs rá szükség. De arra oda kell figyelni, hogy kenjük be a füleinket, ha nagyon elütnek az arc színétől. A makulátlan arcbőr mellett elég kínosan tudnak virítani a piros fülek.

Még mindig érvényes az aranyszabály, hogy egyszerre csak egy dolgot hangsúlyozzunk sminkkel az arcon: vagy a szemeket vagy a szájat. Ha mindkettő erős színeket kap, akkor tökéletes összhangban kell lenniük. A másik örök érvényű igazság, hogy amit kiemelni szeretnénk, azt világosítsuk, amit eltüntetni, az sötétítsük. Ezt hívják árnyékolásnak a profik. Ezzel a technikával lehet megváltoztatni optikailag a szem, az orr, sőt, az egész arc formáját.

metamorf06

Nem jó ötlet, ha fekve sminkelünk, vagy sminkel minket valaki, mert ebben a pozícióban megváltozik az egész arc. A végső eredmény nyitott szemmel kell, hogy jól kinézzen, hiába viszünk fel egy egész színskálát a szemhéjra, ha az nem is látszik. Csukott szemmel egyetlen nő sem megy sehova – emelte ki a leggyakoribb hibákat Natalia. És mindig egészében nézzük az „alkotást", ne csak a részleteket lássuk.

Haladj a korral

Amit trendinek hiszel, az valójában már nem az. Megkérdeztük a bukaresti oktatót arról is, hogy most mi a divat sminkelés terén. Kiderült, hogy hiába vagyunk nagyon igényesek itt Romániában, a lépést nem tartjuk a nemzetközi trendekkel, 2-3 éves késésben vagyunk, és minden hullám hosszabb ideig tart nálunk.

metamorf09

Itthon még mindig népszerűek a fekete, sötét sminkek, a mindent elfedő, nehéz alapozók – mondta. Világszinten már inkább a természetes hatást kedvelik, minél kevésbé látszódjon a smink, inkább a hibák kijavítását szolgálja, de ne fedje el az arcbőrt teljesen, legyen látható a bőr textúrája.

A természetes szemöldök is egyre fontosabb, bár nálunk még ragaszkodnak az erős, precíz körvonalakhoz, ami szigorítja az arckifejezést. A műszempillákra és műkörmökre is nagy még az igény a világ más tájaihoz képest Romániában. Pedig más módszer is van a szempillák kiemelésére – jegyezte meg Natalia, és hozzátette: megöregszünk, mindannyiunkra ez vár, de legalább tegyük szépen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."