Színes » Egészség

Még a vitamin is veszélyes lehet!

Lukács Antal kórházmenedzsertől ígéretet, a gyógyszerészektől jó tanácsokat kaptunk a lejárt szavatosságú gyógyszerekkel kapcsolatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

lejárt szavatosságú gyógyszer
lejárt szavatosságú gyógyszer
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. július 02., 11:09
0 hozzászólás. 

A minap megdöbbenve hallgattunk egy anyukát a játszótéren, aki azon sajnálkozott, hogy az antibiotikumok receptkötelesek, hiszen ő bizony tudná, mikor mit kell adnia a csemetéjének. Ha pedig megmarad belőle, később is fel tudják használni. Kíváncsiak lettünk, megoldódott-e a lakossági lejárt szavatosságú gyógyszerek sorsa.

Úgy tűnik, ugyan javuló tendenciát mutat a probléma megoldása, de még mindig nem egyértelmű az állítólagos szabályzat gyakorlatba való ültetése. Pedig nem elodázható az évek óta fennálló gond, hiszen a veszélyes hulladékként kezelendő lejárt gyógyszerek nem csak az esetlegesen illetéktelen kezekbe kerülve lehetnek halálos mérgek, de a környezetkárosító hatásuk is ismert.

A 2014-es jogszabály kimondja ugyan, hogy a gyógyszertárak kötelesek átvenni a lakosságtól a lejárt gyógyszereket, de erre gyakorlati szabályozást és állami finanszírozást nem nyújt. Emiatt a legtöbb patika a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara megoldási javaslatára várva nem vállalja a tetemes mennyiségnek ígérkező, lejárt gyógyszerek külön tárolását, és igencsak költséges elszállíttatását, megsemmisítését.

Amíg megoldásra vár az ügy, nem árt tudni

– A lejárt szavatossági időn túli gyógyszereket semmilyen körülmények között ne szedjük be. És nem csak arra kell figyelni, hogy milyen időpontot tüntetett fel a gyártó, hiszen némelyik gyógyszer a felbontást követően csupán néhány hétig használható – tudtuk meg Nagy Kingától, a Depovit Gyógyszertár egységvezetőjétől. Érdemes tehát a felbontás pontos dátumát felírni a dobozra. A lejárt szavatosságú gyógyszer lebomlási maradványainak hatásáért egyetlen gyártó, senki nem vállalja a felelősséget – tette hozzá.

A homeopátiás szerekkel kapcsolatban megtudtuk, ugyan van ezeknek is feltüntetett lejárati idejük, de elvileg nincs mellékhatásuk ez után sem. A gyógyszertár már nem adhatja ki a lejárt szereket, de otthon a megmaradt golyócskák tovább használhatók veszélytelenül.

A lejárt vitaminkészítmények, étrend kiegészítők viszont egyáltalán nem biztonságosak, ugyanis a bomlás során kémiai reakcióba lépnek a vivőanyaggal, amely beláthatatlan következményekkel járhat – magyarázta portálunknak Vladu Márta, a Galenus Gyógyszertár vezetője. A gyógyszernek minősülő készítmények lejárta utáni használata esetén pedig komoly fertőzésveszély áll fenn. Ide tartoznak például a szemcseppek, az orrcseppek, a felrázós antibiotikumok, a vakcinum, a bontott injekciók.

Tizenkettőből négy válaszolt igennel

Megkerestünk összesen tizenkét székelyudvarhelyi gyógyszertárat, amelyből négy többé-kevésbé elfogadja a lakossági lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket, öten egyértelműen elutasítottak, és három patikától nem kaptunk választ. Ez is azt mutatja, hogy minden patika a saját meglátása szerint értelmezi a jogszabályt.

Megpróbáltunk tiszta vizet önteni a pohárba, és megkerestük Melles Melindát, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnökét. Ő viszont szabadságon volt, és senki nem volt hajlandó helyette nyilatkozni portálunknak ez ügyben.

Ígéretet kaptunk a kórháztól

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház menedzserigazgatója elmondta, a két éve tett nyilatkozata, amely szerint a kórház vállalja, hogy a leadott és jóváhagyott kérésért cserébe ingyenesen megsemmisíti a lakosság által bevitt lejárt gyógyszereket, a mai napig érvényes. Ez akkoriban népszerű megoldásnak tűnt a helyiek számára, ma már kevesebben veszik igénybe őket e téren – mondja. Ennek talán az is lehet az oka, hogy a kérés leadást és jóváhagyatást nagy procedúrának érzi az átlagpolgár, de Lukács Antal elmondta, ez mindössze öt percét veszi igénybe az arra járónak.

Arra viszont felhívta a figyelmet az intézményvezető, hogy nagy mennyiséget ők sem tudnak jelenleg átvenni. Felismerve azt, hogy nagy igény mutatkozik, Lukács Antal ígéretet tett portálunknak, hogy mindenképpen konzultál a járványtani irodával, és megvizsgálják a költséghatékonyságát egy olyan nap megszervezésének, amikor a lakosság beviheti a kórházba a kidobásra szánt gyógyszereit, akár nagyobb mennyiségben is. Ezt az intézmény saját költségen megsemmisítené, illetve elszállíttatná az erre szakosodott cég által.

Ezekben a gyógyszertárakban kisebb-nagyobb mennyiségben átveszik a feleslegessé vált gyógyszereket, anélkül, hogy igazolnánk az ott vásárlást:

Galenus Gyógyszertár (Wesselényi Miklós utca)

Geránium Gyógyszertár (Építők utca)

Pilula Gyógyszertár (Kisköved utca)

Szabó Gyógyszertár (Bethlen Gábor utca)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."