Színes » Életmód

Bajban vannak az udvarhelyi balkezesek

Hol vehetünk hétköznapi, de balkezes használati eszközöket? Kerestünk balkezes ollót, dugóhúzót, hegyezőt és egyéb balkezes tárgyakat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Balkezes
A balkezesség nem betegség
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. augusztus 17., 10:47
3 hozzászólás. 

Hétfőn volt a Balkezesek Nemzetközi Napja. Jobbkezeseknek ez némileg furcsán hangozhat, rögtön arra gondolunk, hogy miért kell ebből is nemzetközi napot csinálni. De ez csak nekünk, jobbkezeseknek furcsa a megszokott jobbkezes világunkban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Udvarhely hogy viszonyul a balkezesekhez, és véletlenszerűen meglátogattunk néhány forgalmasabb üzletet, ahol balkezes eszközöket kerestünk.

A balkezesség nem fogyatékosság

Sokáig a balkezességet valamiféle fogyatékosságnak, szépséghibának, de legfőképp korrigálandó jelenségnek tartották. Bizonyára az olvasók között is többen vannak, akiket a tanító néni még kemény ráhatásokkal próbált leszoktatni a balkezes írásról. Igazából ez nem betegség, csak az agy erősebbik féltekéje határozza meg, hogy melyik kezünkkel nyúljunk az írószer után. Az átszoktatás nem a legjobb dolog, ugyanis az erősebbik féltekéről levesszük terhelést, és az amúgy is gyengébbiket kényszerítjük több munkára, túlterhelve azt. Ez a gyerek viselkedésére, sőt a teljes életére is negatívan hathat ki.

A balkezes olló, hegyző, dugóhúzó...

Egyszerű hétköznapi használati tárgyakat kerestünk Udvarhely néhány üzletében, ahol meglepő válaszokba botlottunk. Lassan itt az iskolakezdés, ezért balkezes írószert, (mert ez sem mindegy), hegyezőt, ollót, spirálos füzetet kerestünk. Egyetlen üzletben tudtak olyan tollal és néhány ollóval szolgálni, ami balkezeseknek való. Épp az üzletben vásárolt egy balkezes hölgy is, akivel gyorsan leteszteltettük - igen, működött. Az elárusító szerint kevés ilyen eszközt adnak el. A legtöbb esetben a szülők sem tudják, hogy balkezes gyerekeiknek balkezes eszközöket vehetnek, így rákényszerülnek a jobbkezezésre.

Balkezes tárgyak: ugyanaz, csak a másik kézben?

Kerestük a balkezes konzervnyitót, a balkezes dugóhúzót, hámozót, szeletelő gépet, de a legtöbb helyen értetlenül néztek ránk. Sőt volt, ahol azt hitték, hogy becsapós kérdésről van szó, és azt felelték: „Hát az ugyanaz, nem? Csak a másik kézbe kell fogni." De nem volt egyedi az a válasz sem, hogy amióta üzletet működtetnek, balkezes eszközökről még csak nem is hallottak. Számos üzletben mi voltunk az elsők, akik balkezes használati tárgyakat kerestünk.

Számítógép, fényképezőgép vásárlása előtt álló balkezes olvasóinknak sem szolgálhatunk semmi jóval. Balkezes egeret sem kaptunk, de azok, amelyek nem többfunkciósak, és nem követik a tenyér ergonómiáját, átállíthatjuk a balkezes használatra. A billentyűzet szintén kuriózum, a legtöbb üzletben nem is láttak ilyent. Egyik központi boltban mosolyogva közölték, hogy az eladótérben egyetlen balkezes dolog van, mégpedig a kolléganő.

A legtöbb kereskedő szerint kereslet sincs rá, mivel az emberek nem tudják, hogy léteznek ilyen célra fejlesztett használati tárgyak. Ezzel máris értelmet nyerhet a balkezesek nemzetközi napja. Így talán eljut hozzájuk is, hogy nem feltétlenül kell szerencsétlenkedni a jobbkezes, vagy beérni a kétkezes eszközökkel ebben a jobbkezes világban.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pippo
2012-08-17 12:15:13
Hol lehet a balkezes tollat kapni ?
avatar
molter
2012-08-17 16:08:54
re:
[quote=pippo]Hol lehet a balkezes tollat kapni ?

A Simpson csalad Ned Flandersenek a Leftoriumaban.
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2012-08-17 21:02:22
Balkezes légycsapót keresek évek óta!
Azt sem lehet kapni!
Szégyen!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."