Színes » Életmód

Válassz egy életérzést, válassz egy motort

Felülsz és egy vagy a gépeddel. Egyik kanyarból a másik ívelsz, gázt adsz és eltűnsz a naplementében. Keressük a neked való motort.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Illa berek, nádak erek, a motorosok jó emberek
Sok szempontot figyelembe kell venni motorvásárlásnál, olvass figyelmesen
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 10., 12:13
1 hozzászólás. 

Keresd a stílusod, nézd meg, mi talál hozzád a legjobban. Nehéz helyzetben van az a leendő motoros, aki első motorját akarja megvenni, ugyanis legtöbben a hozzájuk illő stílust sem tudják pontosan meghatározni.

Nem azért, mert szellemi teljesítőképességük korlátolt, hanem mert legtöbb motoros arról álmodik, hogy a garázsban ott pihen egy igazi felújított veterán, mellette egy városi cirkáló, ami mellé egy kanyarvadász kerül. Ezt követi egy „rakéta" és egy kilométerfaló, egy offroad és a sor így mehetne tovább, de legalább öt, különböző stílusú motort tudnék én is elképzelni, aminek kulcsai ott lógnak a falamon.

Kanyarvadász vagy kilométerfaló

Ha nem mi voltunk a hatoslottó nyertesei, akkor marad az egy motoros opció, és az is úgy, hogy a rendelkezésünkre álló pénzkeretből a lehető legjobbat hozzuk ki. Próbáljuk meg felmérni, hogy mire használnánk a legtöbbet motorunkat – tudom, egy kis munkába járás, néha bandázás a haverekkel, nyáron túra, motoros találkozók, azaz mindenre.

A legnagyobb vízválasztó mégis az, ha azt eldöntjük, hogy aszfalt vagy föld-, terepút az, ahol szeretnénk többet közlekedni. A terepmotorok közt is nagy a választék, de itt a továbbiakban már a teljesítményhez kapcsolódó számadatok alapján szűrhetünk. Az aszfaltszaggatók között viszont még mindig óriási a választási lehetőség.

Ha szeretünk tempósan menni, de néhány túrázás is befigyel, akkor egy sport-túra félidomos, esetleg csupasz (naked bike) gép lehet a jobb választás. Ezek amolyan mindenre jó motorok: még elég kényelmes hosszabb távokra, de elég sportos a rövid, délutáni kanyarvadászatra. A gyorskioldós csomagtartó dobozokkal pillanatok alatt sportgépből túragépet varázsolhatunk.

Illa berek, nádak erek, a motorosok jó emberek

Ha a sportosabb, teljesen burkolt motorok fele húz a szívünk, azért vegyük figyelembe, hogy ezeknek nem csak külsejük van a sebességre optimalizálva, hanem felfüggesztésük is, ami annyit jelent, hogy sokkal merevebb a rugózásuk. Az úthálózataink egyre jobb minőségűek, de még vannak problémás részek és egy merev rugózás akár a kanálisfedőn is kirázza a tömést a fogunkból.

Legtöbbször ezek nyerge sem a legkényelmesebb, a gázreakciójuk és gyorsulásuk sem hétköznapi, kezdőként meglephet. Ha a nagy távok, nyugis múzeumlátogatós körutak dobogtatják meg a szívünket, akkor mindenképp a praktikus, minden extrával ellátott túramotorok közt keresgéljünk.

Sebességben ezekkel sem kell szégyenkezni, de egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb ménest veszünk a lábunk közé, amit jól megpakolhatunk, és a világot is körbeutazhatjuk nyergében. Ebben (és nem csak) a kategóriában fontos, hogy méreteinkhez megfelelő motort válasszunk, mert ezek önsúlya sem kicsi, de megpakolva is meg kell tudni tartani.

A stílust illetően még rengeteg vonalon elindulhatunk, amik a motoros társadalmon belül is rétegmotornak számítanak, mint például a különböző épített motorok, izomgépek, chopperek, café racer-ek, de ezeket amolyan szerelem első látásra kategóriába sorolnám, ahol nem a racionális érvek alapján választunk.

Aztán tudjon menni kétszázzal

A számadatok közül az egyik döntő mértékegység, s talán a legnagyobb fejfájást okozó kérdés, a motor hengerűrtartalma. A kisebb köbcentiméteres motorok is képesek nagy végsebességre, és a bennük rejlő erő sem lebecsülendő. Kezdő motornak mindenképp a kisebb teljesítményűt szokták ajánlani, ugyanis, mint mindenben, itt sem árt a fokozatosság.

Még tapasztalt motorosnak sem egyszerű faladat megfogni a böhöm teljesítményű gépeket. Ha már sikerült gyűjteni pár (tíz)ezer balesetmentes kilométert, és elértünk ahhoz a ponthoz, hogy a motorkerékpárunkat maximálisan kimotorozzuk, jöhet az eggyel nagyobb kategória.

Bár nem helyes, de ha kellő önuralommal és magabiztossággal rendelkezünk, akkor az első lépcsőfok talán kihagyható, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nem a legjobb vállalkozás a motor adás-vétele. Ezért, hogy egy vagy két szezon után ne kelljen cserélni a motort – amin szinte biztos, hogy bukunk –, akkor egy bevált, jól kezelhető 5-600 cm3 gép már jó választás lehet.

A kisebb köbcentis használt motoroknál fennállhat az a veszély, hogy előző gazdája már „kinőtte", így az utolsó szezonban rendszeresen túlpörgette, ami nekünk, következő tulajnak sokba fájhat. Ellenben a nagy teljesítményű gépeknél számolni kell a nagy nyomaték mellékhatásaival is, mint a jóval gyorsabban kopó hátsó gumi vagy a rövidebb élettartamú lánc és fogaskerekek, amik sokszor drágábbak is kisebb testvéreiknél.

A motor méreteit tartsuk szem előtt, ugyanis tömegüket néha erőből kell megtartani, ezért nem árt, ha a nyeregből mindkét lábunk stabilan leér. A legtöbb motor felfüggesztését, s ezzel az ülés magasságát is, lehet állítani, vagy néhány elem cseréjével szabályozni.

Illa berek, nádak erek, a motorosok jó emberek

Ha nem retró motorra gyúrunk és a restaurálás sem a hobbink, akkor próbáljuk kerülni a régi vasakat. Egy '90 utáni sportgép is megy, mint a mérgezett egér, de hosszú távon sokba fog kerülni. Egyrészt, mert nem csak mennie kell egy motornak, hanem idejében meg is kellene tudnia állni.

A régi gépekkel az a gond, hogy az anyagok elöregedésévével állandóan cserélni kell valamit rajtuk. A kifutott modelleknél egyre nehézkesebb és drága az alkatrész beszerzése. Aztán, ha mindent kicseréltünk rajta, akkor még mindig csepeg valahol egy pakolás mentén vagy letörik egy kifáradt idomtartó fülecske.

Így könnyen kerülhetünk abba helyzetbe, hogy szezon végére még egyszer elköltöttük a motor vételi árát, a jó idő nagy részét is a szervizben töltöttük s még így sincs egy tökéletes gépünk. Nem is beszélve az évek technikai innovációiról, amikről lemaradunk.

Mennyi az annyi

Itt is érvényes az a szabály, hogy a rendelkezésünkre álló összegnek legfennebb háromnegyedét fordítsuk a motorra, ugyanis egyéb költségek is vannak ezen kívül. Át kell íratni, biztosítást kötni, illetve az ilyenkor szokásos olaj, olajszűrő, üzemanyagszűrő, gyertyaszett, fékbetétek cseréjét elvégezni, s mivel használt motorról van szó, érdemes a lánc (vagy szíj), fogaskerekek, vezérműlánc állapotát is felmérni s szükség esetén cserélni.

A törvény csak a sisak viseletére kötelez a védőfelszerelés használatakor, de ne feledjük a megfelelő öltözék a motoros karosszériája, ami megvéd bukás esetén. A megfelelő motoros öltözékre következő cikkünkben részletesen kitérünk, de azt tudni kell, hogy a minőségi, teljes védőfelszerelés ára vetekszik egy használt motoréval.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
phoenix79
2013-07-11 08:36:11
..."izomgépek, chopperek, café racer-ek, de ezeket amolyan szerelem első látásra kategóriába sorolnám, ahol nem a racionális érvek alapján választunk."....
Ezt komolyan gondoltad??? Nekem chopperem van már 7 éve, és nem cserélném soha le. Én 700km után vidáman töltöttem a napom, míg a többiek masszírozták egymást és hullafáradtan döltek ágyba :))) És ez még csak egy szempont.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."