Színes » Életmód

Így válaszd ki a tökéletes dinnyét

Várj két hetet, aztán kopogj, hallgatózz és tapogass a mézédes gyümölcsért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

A zöld dinnye is legyen sárga | fotó: Csedő Attila
A zöld dinnye is legyen sárga | fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. július 02., 13:50
0 hozzászólás. 

A román dinnyetermesztők fel vannak háborodva, és a dăbuleni-i dinnye hírnevét féltik. Állításuk szerint a viszonteladók a Görögországból importált, silány minőségű gyümölcsüket dăbuleni-i néven próbálják gyorsabban eladni. Az igazi román dinnyére még két hetet várnunk kell – mondják a termelők. Jó termésre számítanak, mert esős idő volt.

Addig is felkészülhetünk, hogyan válasszuk ki a lehető legfinomabb dinnyét a piacon. A legelterjedtebb módszer a kóstoláson kívül a dinnye megkopogtatása. Ez azonban a hat közül csak az egyik szempontja az érettségnek és a frissességnek.

1. A hangja

Könnyedén kopogtasd meg a dinnye héját, és hallgasd meg figyelmesen, milyen hangot ad ki. Nem szabad úgy kongania, akár egy üres hordónak. Az érett dinnye hangja kopogtatásra telt, érintése pedig olyan rugalmas, mintha visszalökné a héj az ujjaidat.

2. A szára

A régóta leszedett dinnye szára meg van száradva. A száracska hiánya is a frissesség egyik jele. A jó dinnye farkincája még zöld.

3. A sárga folt

A szárral szembeni oldalán kell lennie egy sárgás vagy barnás foltnak, ahol a dinnye a földdel érintkezett. A fehér árnyalatú, vagy nem létező folt arra utal, hogy éretlenül szedték le a gyümölcsöt.

4. A héj

A jó dinnye héja sehol sem lehet puha. A lágyság a túlérettség jele.

5. Az alakja

Szimmetrikus formájú, ovális vagy kerek dinnyét válassz. Kerüld azokat a gyümölcsöket, amelyek deformáltak, lapos az egyik végük, vagy dudorok vannak rajta. Ezek annak a jelei, hogy a dinnyét nem egyformán érte a nap, kövön vagy árnyékban érett, esetleg nem öntözték rendszeresen. A deformálódott részek éretlenek, vagy épp ellenkezőleg, kiszáradtak lehetnek.

6. A súlya

Az érett dinnye nagy mennyiségű vizet tartalmaz, tehát súlyosabb. Két egyforma méretű dinnye közül válaszd azt, amelyik súlyosabbnak tűnik.

+1

A román dinnyét onnan ismerhetjük fel, hogy sötétebb a héja és fényesebb. A görögországinak világosabbak a csíkjai, több a magja és az íze sem olyan édes - figyelmeztetnek a Dolj megyei termesztők.

(Az Adevărul alapján)


címkék: dinnye dabuleni édes

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."