Színes » Életmód

Cinege-hizlalda 3: a rendetlenség netovábbja

A madarak nem feltétlenül vigyáznak a környezetükre. Ezt Katona és Csedő is megtanulták az elmúlt hetekben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

cinke1
Néha muszáj kisepregetni...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2015. február 13., 12:01
2 hozzászólás. 

Amióta elindult a cinege-etetés, bizony sokat kell takarítani a panelkert téli helyén. A madarak ugyanis örömükben, hogy van mit enni, összecsinálják magukat az ablakpárkányon, illetve a magok egy részét elejtik vagy kisodorják az etetőből. Ezért Katona két-háromnaponta gondosan kisepregeti a teraszt, hogy ne legyen rendetlenség.

Egyébként ennek a rendetlenségnek a néha betévedő verebek tudnak örülni: amikor nem jönnek a cinkék, akkor egyik-másik bátor veréb gyorsan berepül, de soha nem az etetőből, hanem mindig a földről veszi fel a magot.

cinke2Ami az etetőket illeti, a mástól ellesett ragasztószalagos megoldás nagyon hasznos – ha közelről megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a madarak lába nyomot hagyott rajta, teljes súlyukkal rajta vannak. Egy-egy nagyobb testű, hús- vagy vércinke esetében tényleg komoly lábsérülés lenne a vége, ha nem ragasztottuk volna le az etető peremét.

Az elmúlt két hónap alatt kb. két kiló napraforgómagott ettek meg a cinkék, hogy egy statisztikai adatot is közöljünk. Most már jól megfigyelhető, hogy majdnem percre pontosan reggel fél nyolckor jönnek először (ezt nevezzük reggelinek), majd dél körül van egy másik, talán még nagyob invázió – ez lehet az ebédidő. Délután már nagyon kevesen jönnek, este és éjszaka egyáltalán nem.

Az is észrevehető, hogy a látogató cinkék száma egyenesen arányos a hőmérséklet alacsonyságával, illetve a hóréteg vastagságával. Minél hidegebb és minél nagyobb hó van, annál több cinege jön az etetőkhoz – ésszerű a dolog, hiszen hó nélkül és melegben más élelemhez is jutnak a madarak, de a mínusz tíz fokokban szinte semmihez.

cinke3Felbukkant egy (szerintünk) barátcinege is, de sajnos nem tudtuk lefényképezni – annyiban különbözik az átlag széncinegéhez képest, hogy a begye nem citrom- hanem narancssárga, fehér a pofija és kicsit nagyobb termetű. Nincs sok belőle a városban, de néha meg-megvillan, más cinege-etetők is láttak már.

A blokk melletti fákon vannak csókák is, de azok nem merészkednek be az erkélyre enni, inkább irigykedve nézik a vígan lakmározó cinegéket. Ez is úgy működik, mint az embereknél.

cinke4A múltkor írtuk, hogy a boltban vásárolt, nem sózott, füstöletlen szalonnát nem kedvelték a cinkék, így újabb dolgokat vetünk be: apróra vágott almát, valamint vajdarabokat, hátha arra rákapnak az állatkák. Egymás mellé tettük őket, de nem ez a vajalma, az nyáron terem és még finomabb. Csedő és Katona csak a jót akarják, azt, hogy minél több kövér, jóllakott cinegét láthassanak.

Szeressétek a madarakat!



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-02-14 13:38:53
Valószínűleg a csuszkát láttátok a cinegék mellé szegődni. A barátcinege olyanok mint a csuhás barátok, innen van a nevük is.
A madarak a fagyott almát kedvelik.
avatar
zkatona
2015-02-14 16:43:26
Meg is ették! :-)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."