Színes » Életmód

Amikor az uh.ro magához NYÚL!

Avagy hogyan fessünk meg 16 tojást négyen könnyen, gyorsan, négy és fél óra alatt. Tanulság: "főtelen" tojással ne sületlenkedjünk!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Éhgyomorral tojást festeni? | fotók: Kakasy Botond
Éhgyomorral tojást festeni? | fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. március 26., 14:10
0 hozzászólás. 

Fessünk tojást! – hangzott el az eszméletlenül eredeti ötlet a hétfői gyűlésen a húsvét tematikája kapcsán. A képek szinte mindent elmondanak arról, hogy tudunk mi csapatban dolgozni, de vannak olyan tények és örök igazságok, amelyekre újra és újra fény derül. Ilyen például a tojásfestés gyerekkel. Festettek már tojást, egyáltalán csináltak már bármit is együtt gyerekkel? Na ugye?

Ahány gyerek, annyiszor több időbe telik, bármit is teszel. Cseppen, törik, csurran, kidob, visszatesz, fel- és letöröl, megvigasztal. És férfival? Képzeljük el ugyanezt a négyzeten. Kivéve egy dolgot, de az az esetek többségében nem a konyhában zajlik.

Szerdára tűztük ki a nagy napot.

Szerda nem jó, mert délelőtt kiderül, hogy három férfi alakít egy párt, délben baleset, délután Zsebszótár. Háromnegyed egykor jövünk rá, hogy a 12-re beharangozott megbeszélés érdeklődés hiányában elmaradt. Sebaj, majd reggel megbeszélés, aztán munka.

tojasfestes uhmodra-1

Csütörtökön 12 órakor, amikor mindenki pisikált és kezet is mosott, nekifogunk megdumálni, hogy fogjuk a 10-ből 5 épen maradt tojást megfesteni.

Tudjuk, tudjuk, legközelebb szobahőmérsékletű tojásokat főzünk, azt is kis lángon. Jó, de ki? A fiúk vagy a lányok? Netán mind? S ki fogja megírni? Ki fog fényképezni? Boti bevállalja, hogy fotóz, Edit és Katika nevetgél meg ír arról, hogy a Katona-Gál alkotta férfias sejt, aki a tojásfestésről mit se sejt, hogyan ismerkedik az ősi női feladatkörrel.

Persze, nem lehet kihagyni az olyan poénokat, hogy nem ülnek tovább a tojásaikon, hanem kezükbe veszik azokat, kell egy kis fű is az élvezethez stb. Emlékeznek arra a történetre, amikor a mesemondó hölgy betegsége miatt egy férfinak kellett felolvasnia a fecskemama történetét: ülök a tojásaimon, és hosszú villás farkamat lengeti a szél? Mi sokkal jobban emlékszünk.

tojasfestes uhmodra-4

Bevásárló lista kész, Gönczi Dezső elintézi nekünk, hogy legálisan fotózhassunk a felső Merkúrban. Tojásfesték, tojás, aceton vagy oldószer, ecet, szalonna és nyuszifül szükséges. Az első öt adalékanyagot kisebb-nagyobb nehézségekkel megszerezzük. Ugye, az aceton nem tisztítószer és a tojás hűtést igénylő élelmiszer.

A "mekkora szalonna lesz" kérdésre a válasz: tojásfestéshez kell. Kis női segítséggel sikerül mindent összehozni egy kosárba, és mehetünk is fizetni.

A nyuszifül nincs kipipálva, ennek hallatán némelyek erőtlenül megpróbálnak tiltakozni. De nem sokáig.

A kis tömeg nyuszifület követelve halad az ajándékboltok irányába, és magával sodorja a fülellenzős gyenge hangokat. Az első bolt kirakatában máris ott virít egy sárga, bundis, enyhén ezüstszálas nyuszifül.

Ez kell nekünk!

– felkiáltással mindannyian betérünk a boltocskába. Az eladó néni készségesen mutatja, hogy ez még semmi. Nemcsak sárga és pihés meg csillogó, de világít is a fülnek látszó tárgy.

tojasfestes uhmodra-7

Zoltánunk se rest, felpróbálja rögvest. Felvásároljuk szinte a teljes készletet, csak azt nem tudjuk, hogyan fogjuk ezt elszámolni a könyvelőségen. Piros-sárga-kék színekben pompázunk, fedezzük fel. Nem baj, majd festünk zöld tojást is.

A nagy bevásárlásban elfáradtunk, zörög az éhségtől a hasunk. Éhgyomorral tojást festeni veszélyt jelentene a teljes projektre, ezért előbb kiadós ebéd, majd a munkaruha felöltése következik.

tojasfestes uhmodra-8

Katona és Előd köténykét ölt, mielőtt szívét-lelkét beleadná a nyúlkodásba. Míg a mikróban felfő a víz, és Elődke a számára testhezállóbb feladatot választva füvet gyűjt a szabadban, Katona megmutatja, hogyan lehet megkülönböztetni a főtt tojást a nyerstől: a főtt tojás egyenletesen pörög, ha megforgatjuk, míg a nyers dülöngél és hamar megáll. A fiúk próbálják a fizika törvényeivel magyarázni a dolgot.

A főzéshez, festéshez megfelelő edények is kellenek. Vakarjuk kicsit a fejünk, aztán körülnézünk a házban. A Keresztúri edénykéket a marketingrészlegen, a popsitörlő dobozát meg a gyermekharisnyát a kinőtt tárgyak osztályán találjuk meg (hogy kerültek ezek ide?).

A berendezést régi, megunt plakátok újrahasznosításával óvjuk.

Zoli óvatosan kezébe veszi a nejlonharisnyát,

kis segítséggel beleengedi az első tojást. Majd értetlenül néz, hová tegye a zöld levelet. A tojást kivesszük. A zöldet óvatosan ráhelyezi, majd vissza az egészet a harisnyába. A festéket egy kis tálkába töltik, a forró víz és az ecet következik.

tojasfestes uhmodra-12

Ekkor még nagyjából emlékeznek arra, mit olvastak a használati utasításon. Milliliterre pontosan kb. 5-6 kanállal tesznek bele.

A felcsapó ecetgőztől Zoliból Zolika lesz, arcán megjelenik az a fintor, amit csecsemők vágnak, amikor először citromot cseppentenek a nyelvükre a csuklás megállítása céljából.

tojasfestes uhmodra-23

A harisnyába zárt tojásokat beáztatják a vörös lébe, és türelmetlenül várják, hogy lássák az eredményt. Nem nagyon hiszik, hogy ebből lesz valami. Közben a főtt tojás meghámozásáról folytatunk csevegést, Zoli szerint azt a tojást, amelyiknek a fehérje felragadt a héjára, már nem lehet komolyan venni.

− Hazamegyek, és ezer tojást festek! – kiált fel Előd örömében, amikor kiveszi az első ép, piros és levélmintás tojást.

− Újra van értelme a húsvétnak – lelkendezik tovább. Rögtön, még melegében be is szalonnázzák a piros tojásokat, hogy szép fényesek legyenek, s azonmód zsíros kézzel dobálják bele az újakat a zöld festékbe.

− Ócska a festék, nem fogja be.

Zsíros volt a kezetek, kihűlt a víz, nem tartottátok benne eleget – találgatunk, miért nem fog a zöld festék. Aztán kiderül, hogy ismét a székely férfiak valamit szerelnek esete áll fenn.

tojasfestes uhmodra-14

Ez abból áll, hogy a használati utasítás követése helyett összedugják a fejüket, és megpróbálják kitalálni azt, amit valaki már kitalált, és le is írt nekik.

− Ecetet tettetek bele?

− Öööö.

Kis ecetet hozzákever, és máris zöldellnek a tojáskák. Legalább a lányok is rájönnek, miért olyan fontos az ecet a művelethez, mert eddig gondolkodás nélkül öntötték a tojásfestékbe.

Papírtörlő híján WC-papírra

rakják ki a tojásokat, mit sem törődve a jóslattal, hogy a papír rá fog ragadni. Nem baj, legalább rózsaszín. Az ősi módszer egyébként a puha, de a vizet viszonylag fodrosodás nélkül tűrő újságpapír lenne. Nos, az online hátránya, hogy az pont nincs.

A főtt tojások elfogytak, a nyersekre kerül a sor. Az óvatosság, a higiénia és a maradandó élmény érdekében egy irodai rajzszeggel kifúrjuk, nagy lélegzettel kifújjuk, majd kimossuk őket.

tojasfestes uhmodra-40

A nyúlemberek ámultan, Botondunk egyre sápadtabban nézi, ahogy Edit a tojást szívószál híján egy golyóstollalkatrész segítségével próbálja kifújni. Mostanában nem fog rántottát enni. Most szívja vagy fújja? – néz és mond Előd. Katika megunja a kínlódást, új erővel szinte egy fuvintásra kitolja a másik tojás belsejét. Katona nem bírja ki, hogy jövendőbelijét követve maga is ki ne próbálja a technikát.

Még egy kis gyakorlás, és nem fog a tojáshéj a saját levében fürödni.

A narancs festék következik.

Az első kifújt tojást próbálja Katona és Előd felváltva a lében tartani. Katona szerint meg kell tölteni vízzel a tojás belsejét, így benne marad az oldatban. Csakhogy így nehéz kivenni, mert meg is kell várni, amíg a fölösleges lé kicsurog. A narancs festék sem fog.

tojasfestes uhmodra-28

A srácok szerint olyan, hogy ha kiöntöd, narancs, vizet teszel hozzá, sárga, s ha megfested vele, házitojás színű a házitojás. Mindenesetre a végére mindenkinek sárgás árnyalatú lesz a keze. A sikertelen akció után egy újabb sikertelen történetbe fogunk.

Amatőr pólófestési technikával próbáljuk felvarázsolni a tojásokra az uh.ro logót. Ez a székely nők kreatívak próbálnak lenni esete. A technika egyébként abból áll, hogy a kívánt ábra tükörképét le kell fénymásolni, majd ezt ráborítani a díszíteni kívánt felületre.

Azután festékoldóval át kell súrolni a lap hátát, és kész is. Lenne. Ha a tojás póló, az egylejes aceton pedig festékhígító lenne.

A körömlakk technika következik.

Kata egy zacskónyi megunt körömlakkal örvendeztetett meg. Fogpiszkálóval engedjük le a tojásokat a vízbe, és próbáljuk forgatni, miközben egy másik ember körömlakkot csurgat rájuk. Először Előd tökölődik a technikával.

tojasfestes uhmodra-44

Edit lökdösi türelmetlenül, hogy ne hagyja a drága szép körömlakkokat felragadni az edény meg a kanál oldalára.

Aztán a tömény lakkszagtól elkábult Előd kiszorul a buliból, és már csak Katikával együtt dolgoznak a tojásokon. Ezalatt Katona kis ecsettel a kedvenc focicsapata logóját próbálja felcirádázni a levélmintamentes piros tojásra.

Lányok, ha pasit akartok fogni locsoláskor, jusson eszetekbe az, amire a férfiak idejük 99 százalékában gondolnak.

Talált, süllyedt, a meccsre!

Közeledik a hivatalos munkaidő vége. Mindenki vakarózna hazafele, készülni kell az esti projektre. Több mint három órát eltököltünk 16 darab tojással, és ebben nincs benne az otthoni előfőzés ideje. Így lehet a nyolc órát kellemesen eltölteni munka címén. Jöhet a takarítás és a dekoráció.

Míg a skacok takarítanak, Edit pár percre eltűnik, mindenki találgat, hová. Mint később kiderül, virágért folyamodik a szomszédos tömbházak bokrainál.

tojasfestes uhmodra-56

Jöhet a csoportkép 16 színes tojással, uh.ro módra. Amivel kellemes húsvéti ünnepeket, sok boldog pirostojást és kevés kölnit kívánunk!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."