Színes » Életmód

Húsz év gyümölcsei: páratlan jelvénygyűjteménye van egy udvarhelyinek

Több mint húszezer sportjelvény, több mint húsz év munka: ifj. Gergely Lászlóra szenvedélyes jelvénygyűjtőként tekinthetünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Gergely-Laszlo-05
Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. május 20., 12:59
0 hozzászólás. 

A harmincas éveiben járó ifj. Gergely László minden udvarhelyi sporteseményen részt vesz, gyerekkora óta megszállottan rajong a labdajátékokért, azon belül a fociért.

Az angolokkal kezdődött minden

Laci először nem jelvényeket gyűjtött, hanem húsz évvel ezelőtt angol labdarúgók autogramkártyáit – levelet írt néhány angol fociklubnak, akiktől a futballisták aláírásait kapta vissza.

„Az első klub, amelyik válaszolt, a Manchester United volt, utána a másik két vörös, a Liverpool és az Arsenal, majd szinte a teljes akkori mezőny, s ez később is folytatódott. Cristiano Ronaldo aláírásom is van abból az időből, amikor a Manchesterhez került. Eleinte ezeket gyűjtöttem, de aztán átcsapott a gyűjtési szenvedély a jelvényekre" – emlékszik vissza Laci, hozzátéve, hogy a klubok, szövetségek marketing-tevékenységéhez tartozik elküldeni egy-egy jelvényt, autogramkártyát, zászlót, kulcstartót, hiszen ez tulajdonképpen reklám nekik, ezt világszerte mindenütt ugyanígy csinálják.

Gergely-Laszlo-08Például a Guam-i Olimpiai Bizottság számára reklám az, ha egy romániai gyűjtő gyűjteményében megtalálható a jelvénye.

„Körülbelül 1998-ban volt az, hogy a svéd és a norvég labdarúgó-szövetségek nemcsak kis zászlót, hanem jelvényt is küldtek. Valamikor édesapámnak is volt egy kisebb gyűjteménye, innen jött az ötlet, hogy bővítsük azt ki" – emlékszik vissza a kezdetekre Laci, miközben a jelvénytáblákat tartalmazó fiókrendszert nyitja meg.

Gergely-Laszlo-22Nem is egy, hanem két lakásban tárolja a több mint húszezer jelvényt tartalmazó gyűjteményt, illetve azokat a tárgyakat, relikviákat, amikhez az elmúlt húsz évben hozzájutott. Bár ilyen rangsor nincs felállítva, országos szinten nagyon elől van.

Hol van Wallis és Futuna?

A jelvényeket több nagy kategóriába sorolta be, az első és legnagyobb a labdarúgás, ezen belül a labdarúgó-szövetségek jelvényei, ebből körülbelül 2500 darab van. Eleinte begyűjtötte az összes UEFA-, majd az összes FIFA-tagállam jelvényét, jelenleg meg azon van, hogy a nem FIFA-tagállamok, tehát az N.F.-Board csapatainak is meglegyenek a jelvényei, nagyjából utóbbiak is megvannak. A következő és gyakorlatilag végtelen terület a regionális labdarúgó szervezetek jelvényei – Romániában körülbelül ötnek van jelvénye, például a Fehér Megyei Labdarúgó-szövetségnek (ez megvan Lacinak), a többieknek csak papíron van logója.

Gergely-Laszlo-20„Minden héten valamilyen szigeten megjelenik egy labdarúgó-szövetség, ahol két kapu és egy labda van. Mond valamit az a név, hogy Shetland-szigetek vagy Wallis és Futuna? Létező országok ezek, sokan azt sem tudják, hogy hol vannak és van sportszövetségük, jelvényük. Ha kérdi valaki, hogy hol van egy-egy ország, rávágom, hogy Óceánia és sokat nem tévedtem!" – mondja nevetve a gyűjtő, aki hozzáteszi, hogy a Székelyföldi Válogatottnak is van már jelvénye.

Gergely-Laszlo-06Gyűjteményének kategorizálásban a foci után következik a többi csapatos labdajáték, kosár- és kézilabda, majd a téli és nyári sportok kategóriája. Olyan országok is vannak, amelyeknek az összes téli sportját egyetlen szövetség viszi – például Olaszországban és Magyarországon is sokáig így volt.

„Az olimpiai jelvények a sportjelvény-gyűjtésnek úgymond a királykategóriája. Ezt Romániában annyira nem értékelik, mert itt, ha valaki készít műanyagból és papírból egy Eminescu-plecsnisorozatot, azt lehet, hogy jobban értékelik majd egyesek egy kiállításon. Az értékét nem lehet összehasonlítani, sajnos arra is volt példa, hogy egy olimpiai táblával nem lehetett első helyet nyerni az ilyenek miatt.

Gergely-Laszlo-02Van Országos Jelvénygyűjtő Találkozó, de alig találok ott olyat, ami jó az én gyűjteményembe, ritka, jó és értékes. Zártabb rendszer a román jelvénygyűjtőké" – mondja Laci, akinek az a célja, hogy az összes országos olimpiai szövetség jelvényét összegyűjtse, ebből a kollekcióból jelenleg mindössze nyolc hiányzik. Az értéket mindig a jelvény régisége hordozza, gyűjteményének legértékesebb darabjai a régi, zománcozott olimpiai jelvények.

Gergely-Laszlo-17Azt pontosan nem tudja, hogy a szenvedélyére mennyi időt fordít naponta vagy hetente, de egy új tábla kirakása mintegy két órát is igénybe vehet. A jelvényeket táblákra tűzi – jelenleg 87 táblája van, a 88. tábla az amerikai ifjúsági és iskolai klubok és rendezvények jelvényeit fogja tartalmazni. Egy tábla alapmérete 35x45 centiméter, a jelvényeknek a nagyságuktól függ, hogy hány fér fel egy táblára.

Beleesett az óceánba

Ami a beszerzését illeti, a jelvények speciális, vagy egyszerű borítékokban érkeznek Laci postafiókjába, ahol a mindennapi sportújság is landol. Általában védőfóliában vannak vagy papírban, ennek ellenére annyi eltűnt a küldeményekből, hogy Laci szerint a Postánál valakinek egy több száz darabból álló gyűjteménye lehet a kilopott jelvényekből.

Gergely-Laszlo-19„Minimum száz-százötven olyan jelvény van, amiről tudok, hogy elküldték nekem, de nem érkezett meg. Nem hiszem, hogy ennyi ember lenne komolytalan – többször is volt olyan, hogy ráírtam, jelezte, hogy természetesen elküldte, mégsem kaptam meg." - mondja Laci, akinek gyűjteménye napról-napra, hétről-hétre gyarapodik, minden héten új jelvények érkeznek a postán.

Laci rengeteg sportszövetséggel és -klubbal áll kapcsolatban, több százezres adatbázisa van e-mail-címekből. Sok esetben a nyomon követhető postai rendszeren látszik, hogy két ország között tűnik el a küldemény. „Erre szoktam mondani, hogy a két ország között beleesett az óceánba" – mondja mosolyogva.

Az álom az olimpiai faluban válhat valóra

Lacin kívül Székelyudvarhelyen igen jelentős, többezres gyűjteménnyel rendelkezik Göthér István is – utóbbi szintén olimpiai jelvényeket gyűjt, de számára a legfontosabbak az asztalitenisz- és a curling-szövetségek jelvényei. Istvánnal sokszor együtt szoktak járni különböző fórumokra, börzékre, kiállításokra.

Gergely-Laszlo-21A Magyar Olimpiai Bizottság minden év szeptemberének utolsó szombatján tartja a kiállítást és jelvénybörzét, másnap a Szlovák Olimpiai Bizottság teszi ugyanezt, ezekre rendszeresen szoktak járni. Gergely Laci általában a kosár- és kézilabdaszövetségek, illetve a téli sportok jelvényeit viszi az ilyen kiállításokra.

A Facebook-on természetesen számtalan gyűjtőcsoport van, az internetes fórumok száma is nagyon nagy, több ilyen jellegű szervezet is van, aminek tagja. Az olimpiai jelvénygyűjteményét szeretné még jobban kibővíteni, illetve egyik nagy álma, hogy részt vegyen az olimpiai faluban megtartott jelvénybörzén.

Gergely-Laszlo-09„Azért vannak az embernek az álmai, hogy szép lassan megvalósítsa őket. Majd ha 2024-re Budapest megnyeri az olimpiai rendezés jogát, talán akkor. Ha a 2020-as Isztambulban lett volna, ha Tokió nem halászta volna el, akkor oda elmentem volna, mert Rió és Tokió messze van. De nagyon bízom benne, hogy lesz olyan változás a futball és az olimpia világában is, hogy nem mindent a pénz dönt el" – mondja Gergely Laci, aki nem kérkedik a többezres gyűjteményével, nem is tudják róla sokan, hogy az építészként dolgozó udvarhelyi sportrajongónak szabadidejében a Kínai Kosárlabda-szövetségnek, a Brazil Lótenyésztők Egyesületének vagy az Azerbajdzsáni Labdarúgó-szövetségnek a különleges kis jelvényei jelentik a hobbit.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."