Színes » Életmód

Tenyérnyi csótányok is megjelenhetnek

Tisztábbak vagyunk kártevők szempontból, mint a nagyvárosok, de gondot itt is okoznak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

rovarirtas3
Falfelületekre kerül az emberre ártalmatlan vegyszer
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 29., 14:59
0 hozzászólás. 

Több udvarhelyi lakótelepen is megjelentek a csótányok, de nem beszélhetünk még invázióról, ugyanakkor nagyon elszaporodtak a hangyák. Szakembert, a több mint húsz éve rovar-és rágcsálóirtással foglalkozó Fekete Leventét kérdeztük arról, hogy ilyen szempontból mil a helyzet a városban.

Bejött az amerikai csótány is a globalizációval

A szakember szerint a hangyák szaporodtak el nagyon Székelyudvarhelyen az utóbbi hónapokban, mind a tömbházakban, mind pedig a magánházakban soha nem látott számban vannak jelen. A meleg beköszöntével a legyek is elszaporodtak, ahogy a csótányok is – azonban Fekete szerint nem lehet azt mondani, hogy nagyobb csótányinvázió van, mint más években.

Olyan zónákban jelentek meg a csótányok, ahol 5-6 éve volt átfogó irtás, fertőtlenítés, de most ismét előjöttek – nem számít az sem, hogy mennyire régi az adott lakótelep, mert például a Csereháton is vannak csótányok. A Tábor-lakótelepen is megjelent néhány blokkban a német csótány (a svábbogár), ami egy kicsivel nagyobb, mint az átlagos konyhai csótány, emiatt ijesztőbb is a lakók számára.

csotany

Nálunk még nem jelent meg, de híradásokból már lehet tudni, hogy a nagyobb erdélyi városokban van már amerikai csótány, ez sokkal nagyobb, mint a mi svábbogarunk: amíg egy egyszerű csótány kb. másfél-két centi hosszú, a svábbogár 2-3 centiméter, addig egy kifejlett amerikai csótány testhossza 6-8 centiméter is lehet. Ezt hobbiállatként is tartják Amerikában, tenyésztették hüllőknek táplálékként, de elszaporodtak és más kontinensekre is elkerültek.

„Azt csak találgatni lehet, hogy mivel kerül a csótány a lakásba, de legfőképp a csomagolóanyagokkal visszük be a petetokokat. Most olyan világot élünk, hogy a világ összes tájáról kerülnek ide csomagolt élelmiszerek, ruhák vagy más áru is" – mondta Fekete, hozzátéve, hogy a svábbogarat a nagyszüleink is ismerték, de a mostaniakat nem, azokat már „ajándékba kaptuk".

A csótány táplálkozási szokása érdekes: az általa termelt váladékkal beborítja élelmiszert vagy bármit, s amit az felold, az állat megeszi. A váladék tele van baktériumokkal, hordozhat vírust, gombát, petét, kiválthat allergiás reakciót az embernél – a legfőbb veszély talán mégis az, hogy pszichés gondokat okozhat, ugyanis egyesek nagyon félnek a lakásban megjelenő bogaraktól, az ember biztonságérzetét sértik a csótányok.

Nem veszélyes a szer az emberre

A kisebb testű rágcsálók, az egerek, pockok szintén mindenütt jelen vannak, főleg a lakótelepek kanálisrendszerében, tömbházak pincéjében – inváziót nem okoznak, főleg a szárazabb években húzódnak be a mezőgazdasági területekről a házakhoz. Az egereknél a leghatékonyabb a kihelyezett méreg, a csótányok irtására úgynevezett kontaktszereket használnak a szakemberek, amivel a lakás falát, lépcsőjét permetezik be.

rovarirtas2

Vannak gélszerű anyagok, amiket főleg a falfelületekre helyeznek el, ezek 1-2 milliméteres pöttyök, amik illatanyagaikkal magukhoz csalják a rovarokat, majd az elfogyasztás után pár órán belül elhullanak tőle, csak össze kell seperni őket, ha sok van belőlük.

A lakásokban főleg a konyhákban és a fürdőszobákban kell fertőtleníteni – egy tömbháznál például az emeleteken a lakásokat fentről lefele kell befújni. Minden helyiségbe kell jutnia méregnek, mert az is megtörténhet, hogy a nőstény ugyan megdöglik, de előtte lerakja a petéit, s azok kikelnek. A szakemberek által használt vegyszerek melegvérűekre ártalmatlanok, tehát ha az ember belélegzi, akkor sem lesz semmi baja tőle.

A Budvár utcát leszámítva mindenütt irtják

Fekete Levente szerint Székelyudvarhelyen sokkal jobban odafigyelnek az emberek a rovarirtásra, mint a nagyobb városokban, emiatt tisztábbnak is számítunk. Ahogy megjelenik a csótány, az emberek általában szólnak a tömbházfelelősnek, lakószövetségi elnöknek, ő pedig szakembert hív, aki fertőtleníti a lakásokat. A Budvár utcai tömbházak kivételével a város összes zónájára jellemző, hogy kérik a rovar-és rágcsálóirtást, tennivaló mindig van.

rovarirtas1

Késő ősszel, amikor felmelegednek a fűtőtestek, sokkal több rovar jelenik meg, a nagyon tiszta lakásokban is megjelenhetnek, de sokat tehetünk úgy is ellenük, hogy nem hagyjuk ott éjszakára a mosatlan edényt, rendszeresen letisztítjuk a konyhai felületeket, zárt ládában tartjuk a szemetet, gyakran porszívózunk és padlót mosunk, illetve a gáztűzhelyt is rendszeresen letisztítjuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."