Színes » Életmód

Székely ház zöld tetővel

Feldobom, piros kellene legyen, de zöld, és le sem esik. Mi az? Megmondom: a környék talán legszembetűnőbb házának teteje Fenyéden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

zöld tetős ház Fenyéd
Mindenki csodájára jár a varjúhájnak fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. október 19., 10:10
0 hozzászólás. 

Az Udvarhely és Csíkszereda között közlekedők az utóbbi hónapokban figyelemmel kísérhették a szóban forgó ház tetejének kizöldülését.

Tévedés ne essék, nem egy régi épület cserepeit nőtte be a moha, a ház új, még piros-zöldben áll Fenyéd Máréfalva felőli bejáratánál az út mentén.

zold-haz-fenyed-4

Tulajdonosát a külföldön – különösen az Észak-Európában − tett látogatások inspirálták arra, hogy itthon egy ilyen cseppet sem szokványos épületet tervezzen. Elmondása szerint mindig lenyűgözték a zöld tetejű épületek, esztétikusnak tartja őket.

Igaz, rendszerint lapos tetőkre helyeznek különböző növényeket, ő azonban tájba illő, úgynevezett hagyományos székely házat álmodott meg magának zöld tetővel kombinálva.

A kivitelezés bonyolult és hosszas folyamat volt

a tető 45 fokos dőlésszöge, illetve a szerkezet komplexitása miatt. A fából készült tetőszerkezet plusz terhelésnek van kitéve, emiatt jóval több faanyagra volt szükség, mint egy hagyományos tető esetében.

zold-haz-fenyed6

Emellett 15 különböző védőréteg is felkerült a magasba, amelyeknek többek között hő- és vízszigetelő, valamint szűrő funkciójuk van.

Megakadályozzák például, hogy a finom talajszemcsék kimosódjanak az ültetőközegből, egy másik réteg nagy mennyiségű csapadék esetén a fölösleges vizet a lefolyókba vezeti, míg szárazságban a növények fejlődéséhez szükséges vizet tárolja.

Mire jó a zöldség a háztetőn?

Az esztétikai szempont mellett a zöld tetőnek rengeteg más előnye is van, kiváló hangszigetelést biztosít, oxigént termel egyféle mikroklímát létrehozva a közvetlen környezetében, kiszűri az UV-sugárzást, és nem utolsó sorban ilyen módon visszaadhatunk a természetnek egy kis részt a beépített területből − sorolja a tulajdonos.

Hosszú távon mindenképpen megtérülő befektetésről beszélhetünk. Nagyobb méretekben gondolkodva pedig a zöld tetők tehermentesítik a városok esővíz-elvezető rendszerét azáltal, hogy bizonyos ideig képesek megkötni a csapadékot, így az egyszerre nem zúdul le a csatornákba – folytatja.

zold-haz-fenyed5

A távolról mohának tűnő növény tulajdonképpen a varjúhájfélékhez tartozik, jól bírja a szárazságot és a fagyot is, a kaktuszhoz hasonlóan leveleiben tárolja a vizet, különösebb karbantartást nem igényel mivel csak egy arasznyira nő meg és időnként megújul magától.

Az ablakokat körbevevő fehér köveknek tűzvédelmi szerepük van, arra az esetre, ha kiszárad és kigyúl a növényzet a tetőn. Emellett a táptalaj felverődését is megakadályozzák, vagyis nem kell minden eső után ablakot mosni.

A tulajdonos elmondása szerint sokan megállnak, csodálkoznak, néhányan gratulálnak az ötlethez. Az építkezés folytatását egyelőre nehezíti, hogy nincs közművesítés a területen, különösen a villanyhálózat hiánya okoz gondot. Ha elkészül, talán még többen járnak majd csodájára a zöld tetejű székely háznak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."