Színes » Életmód

A jó pasik begolyóznak

Neked mennyi a PSA-d? Megkérdeztük az urológust, miről suttognak egymás közt a férfiak Movemberben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

dr-szabo-jozsef
Dr. Szabó József urológus Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA/ PÁL EDIT ÉVA
2016. november 09., 09:11
0 hozzászólás. 

Az Ausztráliában indult Movember mozgalom 2004 óta igyekszik felhívni a figyelmet a férfibetegségekre, illetve a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó szűrésekre, vizsgálatokra.

A kezdeményezés neve az angol bajusz (moustache) és a november szavak összevonásából született, a mozgalomhoz csatlakozók vállalják, hogy ebben a hónapban bajuszt növesztenek figyelemfelkeltés céljából.

Dr. Szabó József urológussal azokról a problémákról beszélgettünk, amelyekkel érdemes szakemberhez fordulni.

Hypochondria végső stádiumban

Urológiai problémái mindkét nemnek lehetnek, de az aktualitást szem előtt tartva a férfiakat érintő betegségekkel kezdjük a felsorolást.

Az urológus szerint manapság az öndiagnózissal érkező „betegeket" a legnehezebb kezelni, akik főként internetről tájékozódva, meg vannak győződve arról, hogy olyan elváltozásuk van, amit gyógyszeres kezelés nélkül idővel meg kell műteni, ezért addig mennek orvostól orvosig, míg végül valaki felír nekik valamit.

A tájékozottság egyébként nem baj, vannak olyanok is − jellemzően fiatalok −, akik az interneten fellelhető információk alapján időben meghozzák a döntést, hogy orvoshoz kell fordulniuk, és őket pikkpakk kikezelik – mondta dr. Szabó József.

Begyulladhat, mint a mandula

A prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb betegség. Ősszel és tavasszal, a mandulagyulladáshoz hasonlóan, megnövekedik az ilyen panaszok aránya.

Megjelenése nem korhoz kötött, fiatalok és idősek egyaránt érintettek lehetnek, de szerencsére ez egy viszonylag könnyen kezelhető betegségnek számít– mondja a szakember.

A prosztatagyulladás mellett a merevedési zavarok képezik az urológushoz forduló férfiak panaszainak jelentős részét.

Az orvos szerint ezek a problémák nem annyira biológiai, mint mentális eredetűek. Ha valaki elfogadja a kezelést, néhány alkalmi tabletta már megoldhatja a gondot. A gyógyszer, amit ilyenkor adnak, kiiktatja az agyat: nemi inger esetén gondolkodás nélkül beáll a merevedés. A férfi ezek után látja, hogy képes a szexuális aktusra, a szervei rendben vannak, ezáltal oldódik a szorongása, és következőkor már minden simán megy.

Akkor van baj, ha valaki nem kér segítséget, eltitkolja a problémát, akár öngyilkosságba tudja kergetni magát – mondja a szakember.

A szexuális igényeink személyre szabottak, ezért nehéz megmondani, hogy mi nevezhető merevedési zavarnak. Van, aki a férfiak között vezértuloknak számít a maga teljesítményével, önmagával mégsem elégedett, és van olyan is, aki gyengébb „felszereléssel" is jól boldogul az ágyban.

Az orvos azt javasolja, akkor érdemes szakemberhez fordulni, amikor valaki nem elégedett a saját teljesítményével. Meg kell előzni a szorongást.

Amikor számít a méret

A harmadik leggyakoribb panaszt a prosztata megnagyobbodása okozza. Ez a 40 év fölötti férfiakat érinti a leginkább, a változásokat pedig figyelemmel kell követni. Éppen ezért az urológus szerint a 45 évnél idősebbeknek kötelező az évente történő prosztatarákszűrés.

dr-szabo-jozsef02

A szűrés urológiai vizsgálatból, ultrahangos vizsgálatból és laborvizsgálatból áll.

Mára már elterjedt a PSA, vagyis a prosztata specifikus antigének szintjének vizsgálata a vérből vett minta alapján. Ez tájkoztató jellegű információkat ad ugyan a prosztata állapotáról, de szükséges a prosztata végbélen keresztüli tapintása, és a szövettani elemzés is a biztos diagnózishoz.

Emellett ultrahangos vizsgálatot is alkalmaznak, ami nagy segítség az esetleges más problémák felfedezésében.

Az első lépés megtétele a legnehezebb, ugyanakkor a legfontosabb is, utána már könyebb bejárni az időszakos vizsgálatokra vagy kezelésekre − hagsúlyozza Szabó József.

A rosszindulatú elváltozások kialakulása örökletes lehet, vagyis növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét, ha a családban volt hasonló betegséggel küzdő személy. Az urológus megfigyelése szerint ezekben az esetekben tudatosabban kezelik a problémát a férfiak, és időben orvoshoz fordulnak.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyógyszerekkel kezelhető, itt is fontos azonban a rendszeres szűrés, mert egy év alatt rossz irányba is történhet elváltozás.

Minél hamarabb tudomást szereznek egy rosszindulatú daganatról, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A prosztatarákkal küzdő férfiak 20 százalékánál veszik észre kezdetleges fázisban a betegséget.Egy időben diagnosztizált rákos elváltozás teljes mértékben gyógyítható.

Ha a vizsgálatok során felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétellel próbálnak pontosabb információhoz jutni.

A mintavétel többféleképpen történhet,

hagyományosan az orvos egy tű segítségével kézzel vesz szövetmintát a prosztatából. Ennek modernebb és pontosabb változata az ultrahanggal vezérelt biopszia, amikor az orvos képernyőn követni tudja a folyamatot, egy másik módszer pedig a mágneses rezonancia vizsgálat bevonásával pontszerűen meghatározza, hogy honnan kell szövetmintát venni.

A székelyudvarhelyi kórházban mindhárom mintavételi lehetőség hozzáférhető − tudtuk meg a szakembertől.

Udvarhelyen válogatni lehet a kezelésekben

A székelyudvarhelyi kórházban három kezelési módszer áll a rákos betegek rendelkezésére.

Az egyik az úgynevezett brachyterápiás módszer, amely radioaktív anyagokat juttat a prosztatába így pusztítva el a rákos sejteket. Előnye, hogy a páciens nem lesznek vizeletcsepegési vagy merevedési zavarai a beavatkozás után, viszont a radioaktív anyagot külföldről kell rendelni, és 5500 euróba kerül.

dr-szabo-jozsef03

A módszer egyébként egyedülálló az országban, csak a székelyudvarhelyi kórházban érhető el − teszi hozzá Szabó József.

Emellett alkalmazzák a klasszikus prosztata eltávolító műtétet és laparoszkópiás beavatkozást is. Ez utóbbi lényege, hogy kisméretű nyílásokon át operálják a megbetegedett szerveket, így nem marad heg a műtét után, illetve sokkal gyorsabb felépülést biztosít a betegnek.

Az, hogy melyik módszert alkalmazzák, függ a beteg általános erőnlététől és a betegség előrehaladottságától is.

Így köszönnek: Neked mennyi a PSA-d?

Évente körülbelül 40-50 kezdeti stádiumban észlelt prosztatarákot diagnosztizálnak és kezelnek az udvarhelyi zónában, emellett 30-40 esetben már későbbi stádiumban levő betegséget fedeznek fel.

Dr. Szabó József szerint a székelyföldi férfiak figyelnek egészségükre, ebben az évben körülbelül 250 szövettani mintát vizsgáltak meg a kórházban, ebbe beletartoznak a vizsgálatra csíki és háromszéki térségekből érkezők is. Nem észlelhető azonban, hogy a Movember mozgalom hatására többen jeletkeznének a szakrendelésre.

A golyókon kívül és belül

Az elszíneződött vagy véres, de fájdalommentes vizelet szintén olyan tünet, amellyel mindenképp orvoshoz kell fordulni. Ilenkor azonnali vizsgálatra van szükség, mert hólyag-, vagy vesedaganat állhat a háttérben.

dr-szabo-jozsef4

A heréknek is lehetnek különböző betegségei, például a mellékhere gyulladás, illetve rosszindulatú daganat, ilyenkor azonnali konzultációra van szükség. Emellett visszerek okozhatnak zavart a herék megfelelő működésében − sorolja a szakorvos.

Azt szoktuk mondani, ami a golyón belül van, annak kés kell – mondja az orvos. Ha a here belsejében bármi elváltozást látnak az ultrahangon, akkor minden más vizsgálat nélkül orvosilag indokolt a szerv eltávolítása.

A gyerekurológiai eseteket általában a Magyarországról érkező orvosok látják el, akik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat keretén belül évente kétszer látogatnak el több erdélyi településre, köztük Székelyudvarhelyre is, ahol egy évben általában 30-40 ilyen eset vár megoldásra.

Áfonya, füzike

Dr. Szabó József nem utasítja el a természetes anyagokból készült gyógyhatású készítményeket sem, megvan a helyük a gyógyászatban − mondja. Ezek pszichésen is hatnak a betegre, és ártani semmiképp nem ártanak.

Gyakran alkalmazzák például a tőzegáfonya kivonatú gyógyszereket és a kisvirágú füzike nevű növényből készült teát.

Fontos viszont odafigyelni arra, hogy ezek alkalmazása nem helyettesítheti a szűrővizsgálatot vagy a műtéti beavatkozást komolyabb problémák esetén.

Te majd kézen fogsz, és...

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal korosztály jobban odafigyel a tünetekre, hamarabb orvoshoz fordul.

Az 50 év fölötti férfiakat kell figyelmeztetni a vizsgálatok fontosságára. Ebben nagy szerepük van a partnereknek, az orvos elmondása szerint az esetek majdnem száz százalékában a nők kezdeményezik párjuk megvizsgálását, és elkísérik őket a doktorhoz.

Nem kell tartani az urológiai vizsgálattól, különösebb felkészülést sem igényel – jelenti ki a szakember. Sokkal inkább arra kell koncentrálni, hogy a páciens a vizsgálatnak köszönhetően olyan információt kap a saját állapotáról, ami meghatározza az életminőségét a következő egy évre, vagyis a következő vizsgálatig.

A legtöbb, amit megtehet egy férfi az egészségéért, hogy mielőbb elkezdi, és rendszeresen részt vesz a szűrővizsgálatokon.

A női oldal

Az urológiáról hallva hajlamosak vagyunk rögtön a férfiakat érintő problémákra gondolni, holott a nőknek is megvannak a sajátos urológiai panaszaik − hívja fel a figyelmet Szabó József.

dr-szabo-jozsef05

Az egyik ilyen a hiperaktív hólyag, amikor gyakran keletkezik vizelési inger, de kevés a kiürülő vizeletmennyiség.

A másik gyakori probléma az effort inkontinencia, vagyis a tüsszentés, köhögés, fizikai erőkifejtés hatására történő vizeletvesztés. Ez utóbbit sajnos a nők egy része természetesnek gondolja, ezért nem fordul rögtön orvoshoz.

Az első esetben olyan gyógyszereket javasolnak a betegnek, amely csökkenti a húgyhólyag kontraktilitását hosszabb időt biztosítva a vizelet összegyűléséhez. Semmiképp nem antibiotikumos kezelés a megoldás − hagsúlyozza dr. Szabó.

A vizeletcsöpögtetés, amelyet a méhszalagok lazulása okoz, az idősebb korosztályt érinti inkább. Ezt a problémát műtéttel lehet legjobban orvosolni, amikor a megtört húgycsövet egy speciális háló segítségével megemelik. A műtét után rögtön és tartósan megszűnnek a beteg panaszai.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."