Színes » Életmód

4G helyett 4T

Téli Túraléces TeljesítményTúra lesz a hétvégén. Idén nincs diszkrimináció, mindenki azt húz a lábára, amit akar.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Fotó:Kiss Tibor
Fotó:Kiss Tibor
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. február 06., 18:20
0 hozzászólás. 

24 km-es táv, 8 órás szintidő, 3 úteligazító bírói pont, kijelölt útvonalak, meleg tea, finom és forró étel, ropogósan friss levegő, lelkes társaság és gondos szervezés – erre számíthatnak az uekésekhez csatlakozók a hétvégi kalibáskői túrán.

Az országos ekések között egyedinek minősülő Téli Túraléces és gyalogos TeljesítményTúrát tavaly szervezték meg először, és hihetetlenül népszerűnek bizonyult. A vártnál sokkal többen neveztek be, és különleges élményekkel térhettek haza, így idén nem volt kérdéses a megszervezése.

Részlet a szervezők tavalyi élménybeszámolójából:

„Fél kilenc, kezdenek érkezni az elsők. Már harmincan regisztráltak. De még jönnek. Már ötvenen. Elfogy a bejelentkezési űrlap. Nem baj, adunk üres papírt, s mintát, miket kell ráírni. De még mindig jönnek. Már üres papír sincs. Keresünk. Kilenc óra: 80 regisztrált! Ilyen még nem volt.

Rövid eligazítás, s aztán indulnak. Mi maradunk, a konyhások pucolják a pityókát, a beszerzők elfutnak még kenyérért: ennyi embernek biztos nem lesz elég, ami van. Bár a szintidő 6 óra, az első két futó két óra múlva megérkezik, s még nincsenek is nagyon elfáradva.

És ekkor, úgy 11 óra körül valami történik. Az eddig délről tornyosuló sötét felhők megvékonyodnak, felszakadoznak. Kisüt a nap. Nem is csak egyszerűen süt. Ragyog! Meglehet, nagyon sokan akartuk, hogy ez a TT jól sikerüljön."

Útvonalleírás - Lesz könnyebb és erőt próbálóbb útvonal is

A rövidebb és könnyebb táv 17 km-es, a hosszabb pedig 24 km-es hosszúságú.

Időpont: 2017. február 11.

24 km - reggel 8 óra, szintidő 8 óra.

17 km - reggel 9 óra, szintidő 6 óra.

01x

Mindkét táv a kalibáskői menedékháztól indul, és 8 km-en ugyanazon a nyomvonalon halad, az első bírói pontig (BP1). Itt a résztvevőket meleg tea, biztató szó és útelágazás várja. A hosszú táv jobbra, a rövid balra fordul. A tizenhetesek ekkor felszusszanhatnak: felértek a legmagasabb pontra (1085 m).

A huszonnégyesek előtt még van 4 km és 200 m szintkülönbség, amíg elérik a második bírót (BP2). Innen ereszkedhetnek, míg elérik az ismét közös útszakaszt a sípálya felső végében.

Ekkor a sízők számára eljön a régvárt ereszkedés lehetősége: előttük a sípálya. Annak alján van a BP3. Innen már csak 7 km van a célig, nagyrészt a Fekete-patak melletti úton.

Az útvonal ki van szalagozva, és a hóra festett irányító jelek is segítik a tájékozódást.

Tudnivalók és vinnivalók

A túra korosztály-független, nem követel extra edzettséget, de számolni kell a 17 kilométeres gyalogláshoz szükséges testi igénybevétellel. Az útvonal előzőleg motoros szánnal lesz lejárva, tehát a túrázók nem süppednek térdig a hóba.

szintgörbe17 at

A szintidők is olyanok, hogy egy átlagosan edzett természetjáró teljesíteni tudja. De a 24 km-es táv csak edzettebbeknek ajánlott, hiszen télen hamar sötétedik, ott időben kell teljesíteni.

Gyalogos és síző ugyanazon a pályán, egyszerre indul. Lévén, hogy kevés az emelkedő-ereszkedő, nagyjából azonos sebességgel haladnak.

Felszerelés és egyéb kellékek

Nincs diszkrimináció, mindenki azt húz a lábára, amit akar: bakancs, hótalp, síléc. De az időjáráshoz mindenkinek – saját felelősségére – alkalmazkodnia kell. Ajánlott réteges öltözet, esetleg napszemüveg.

Szükséges vinni valamennyi ennivalót, mert az első bírói pontnál csak meleg tea lesz, a finom egytálétel a visszaérkezéskor igényelhető.

Benevezés

A benevezés a helyszínen történik, indulás előtt. A benevezési díj 20 lej. Vannak kedvezmények is annak, aki EKE-tag, diák vagy nyugdíjas (megfelelő igazolás szükségeltetik).

szintgörbe24 at

A szervezők az előzetes bejelentkezésnek igencsak örülnek, ezt ide kattintva „Ott leszek" jelöléssel lehet megtenni. Ha valakinek korai az időpont, és szeretne kialudva, pihenten indulni, az pénteken kaphat szállást a menedékházban. Érdeklődni ide kattintva lehet. 

Megrendelt időjárás

A szervezők megterveztek egy optimális koreográfiát az időjárás e heti alakulására. Elküldték a meteorológiai előrejelző állomásoknak, akik ezt elfogadták. Eszerint szerdán friss havat várnak a meglevő 30-40 centisre, majd lehűlést, kicsi fagyot, és szombatra hideg, ragyogó napsütést.

Ha ezt az időjárást mégsem szállítanák időben, s netalán rossz idő, mély friss hó, köd lenne a verseny napján, a szervezők fenntartják a jogot, hogy ne indítsák el a 24 km-es távot.

Csoportkep eke

Ugyanitt meg kell említeni egy másik megszorítást: az, aki a 24 km-es távra jelentkezett be, de 12 óráig nem érkezik a BP1 pontba, nem folytathatja a túrát a hosszú távon, ebben az esetben átirányítják a 17 km-es távra.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy nem a teljesítményen van a hangsúly, hanem a túrán. Ezért nincs eredményhirdetés, mindenki oklevelet kap, aki végigjárta a távot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."