Színes » Életmód

Vedd magadra a szivárványt!

Az évszakok segítenek abban, hogy megtaláld, melyik árnyalatai állnak jól neked.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

fotók: Simó Veronika | smink: Ionescu Éva| Haj: Lőrinczi Orsolya Éva, Gábor Zsuzsanna | ruha: Maxin Emőke, Bodnár Tünde
fotók: Simó Veronika | smink: Ionescu Éva| Haj: Lőrinczi Orsolya Éva, Gábor Zsuzsanna | ruha: Maxin Emőke, Bodnár Tünde
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. május 25., 10:59
0 hozzászólás. 

Gondolkodtál már azon, hogy miért van az, hogy bizonyos ruhadarabokban még akkor is ragyogsz, ha már feszülnek, lógnak rajtad itt-ott, másokban pedig eltűnsz, mint szürke szamár a ködben? A színek lehetnek ebben a ludasak.

Régen az volt az általános szépségszabály, hogy mindenki olyan festékkel sminkelte magát, amilyen árnyalatú a szeme, vagy amilyen a haja színe. Biztos ismerős az a tézis, hogy a szürke nem talál a barnával, az meg a kékkel. Ezt, az idősebb hölgyeknél még mindig megfigyelhető törvényszerűséget ma már felülírja az, hogy kinek mi áll jól, azt pedig nagyban befolyásolja, hogy milyen színűnek születtünk. Ismétlem, születtünk.

evszakok4

A festett haj, kontaktlencse és önbarnító ebben az évszakos stílusjátékban nem ér. Csak a születési színeket szabad figyelembe venni akkor, amikor ruha és sminkárnyalatokat öltünk magunkra – mondja Ionescu Éva kozmetikus és sminkmester, aki az Avantgarde Szépségstúdió munkatársaival közösen mutatta meg, hogyan festhetünk jól néhány alapszabály betartásával.

Ahhoz, hogy jól nézzünk ki, meg kell találnunk, melyik évszak típusba tartozunk. Ennek semmi köze a horoszkóphoz, sokkal inkább a művészetekhez.

Az évszakelmélet Johannes Itten svájci festőtől, művészetpedagógustól a korai Bauhaus festészeti irányzat meghatározó alakjától származik. Ő tanítványait arra kérte, hogy fessék meg mindannyian ugyanazt a témát. Rájött, hogy a festőtanoncok mind más-más árnyalatokat, színeket használtak, pedig mind ugyanazt a témát látták, és olyan színekkel pingáltak jellemzően, mint amiket testükön viseltek.

Itten elkezdte megfigyelni, hogy milyen színűek az emberek, és kinek mi áll jól. Rájött, hogy bizonyos típusú embereknek ugyanazok a színek állnak jól, ezeket az évszakok alapján csoportosította. Mivel működött, az évszakelmélet általánosan elfogadott és később tovább fejlesztett szépségipari alaptörvény lett.

Lássuk, melyik típusba tartozol:

Tavasz

A tavasz típus pont azokban a színekben pompázik, mint amelyeket kikeletkor a természetben láthatunk. A tavasz lányai és fiai (fiúkra is vonatkozik ám!) friss fűzöldet, sárgás fényeket, égszínkéket, rózsaszínt és fehéret viselnek magukon.

tavasz3

Élénkek és melegek a színeik. Jellemzően szinte fehér, mézszőke, lenszőke vagy vöröses hajúak. Szemük világító kék vagy zöld, benne sárgás árnyalatokkal. Arcuk elefántcsont fehér, világos szeplők tarkíthatják.

Jól állnak nekik a pasztellszínek, a krém, a drapp, a bézs, a pezsgő, a barack, a friss fűzöld és az égszínkék. Viszont soha ne viseljenek feketét, mert túl erős lesz a kontraszt. Még sminkben is tilos a fekete szemhéjtus, szemöldökceruza vagy szempillaspirál viselete. Ők legyenek inkább sötét szürkében és sötét barnában rockerek. A kis fekete ruhát is örökre felejtsék el.

Nyár

Sokan összetévesztik a nyár típust a tavasszal, azonban van néhány fontos különbség közöttük: az előbb említett színek nyárára beérnek, szárazzá válnak a növények, porosabbak az utak, a levelek. Ezért a nyár színei fakóbbak, kopottabbak és hidegebbek, mint a tavaszéi, olyanok, mintha finom por lepné őket. A hamuszürke, a babarózsaszín, a tört fehér, még a hideg lila is remekül áll nekik, viszont kerülniük kell a tejfehéret.

nyar

Azok tartoznak többek közt ebbe a csoportba, akik szőkének születtek, és felnőtt korukra barnul meg a hajuk. Hajuk hamvasszőke, hamvasbarna, vagy szürkésbarna, vörös árnyalatok nélkül, szemük szürkéskék, szürkészöld, barnászöld. Arcbőrük világos, rózsás, vagy matt olíva, könnyen barnul. Szeplőik, ha vannak, erőteljesebb szürkés, barnás árnyalatúak, mint a tavasz típuséi. Bár a színeik miatt szürkének érezhetik magukat, nem ajánlott, hogy ezt élénk, telített színekkel próbálják ellensúlyozni. Őket épphogy a matt, fakó, szürkés színek teszik ragyogóvá.

Ősz

Ahhoz, hogy az ősz típust elképzeljük, gondoljunk csak Susan Sarandonra, vagy Julia Robertsre. Rozsdavörös haj, barnás vagy zöldes szem, meleg, igéző tekintet. Őket az őszi erdő színei jellemzik: rozsda, sárgás zöld, barna, vörös, sárga. Melegbarna hajúak és szeműek, bőrük sárgás, aranyszínű, vagy vörösek és zöld szeműek.

osz2

Neki a földszínek állnak jól, a barna, a bordó, a vörös, a mohazöld, az arany, a vörös, a narancs és az olíva.

Tél

A tél típust szokták Hófehérkének nevezni, mivelhogy bőre fehér, mint a hó, haja fekete, mint az ében, ajka piros, mint a vér. Vagy éppenséggel lehet hideg árnyalatú sötétbarna is. A hideg téli táj színei jellemzőek rá: a szikrázó fehér és kék, a szénfekete, a piros. A sötét, tiszta és élénk színeket viseli magán. Szemük fekete, barna, vagy kék, a lényeg az, hogy erősen kontrasztosan elválik a szemük fehérje a szivárványhártyától. Szeplőik is lehetnek, mégpedig szürkés árnyalatúak.

tel

A tél típus az, aki nyugodt lélekkel viselhet fehéret és feketét, mert az erős kontrasztok nem szürkítik el az egyéniségét, s királynői módon hordhatja a pirosat.

Neki a pasztellszínek, a szürkék, a fakó árnyalatok egyáltalán nem állnak jól, kopottnak és öregnek tűnik tőlük.

Fogadjuk meg a sminkmester tanácsát, és legalább próbáljuk ki: ne csak azt viseljük, amit szeretünk, hanem azt, ami jól is áll.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."