Színes » Életmód

Törpék a víz alatt

Végigkövettük miként zajlik egy babaúsztatás a Septimia szabadidőközpontban. A te gyereked tud úszni?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Babuszas
fotó: archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. április 06., 15:08
4 hozzászólás. 

 

Az úszást nem kezdhetjük elég korán, de a javasolt életkor a három hónap. Már ekkora gyerekeket is vállalnak babaúsztatásra a Septimia szabadidőközpontban.

 

2012_0406_babauszas

Ő Ágota. Most éppen arra készül, hogy babaúsztatást tartson a Septimiában. Csak nemrég él Udvarhelyen, de már több helyen is lehetett vele találkozni. Amolyan örökmozgó. Ha épp nem babákat úsztat, akkor spinning tréner vagy éppen kézilabdásokat edz.

Testnevelő egyetemet végzett, úszást és gyógytornát tanult. Jelenleg mesteri képzésre is jár, de jó hosszú bekezdés lenne, ha minden sporttal kapcsolatos tanulmányát felsorolnám. A babaúsztatást Stoller Katalinnál tanulta, 2008-ban diplomázott is belőle. Ma Samu és Márk, két haladó tanítványa érkezik az órára.

 

2012_0406_babauszas

Berobog Márk, az anyukájával: rutinos úszóról van szó, aki már végigcsinált egy úszótábort és január óta rendszeresen jár, igaz még az egy évet nem rúgta el. Fontos hogy idejében megkezdődjön a baba vízzel való barátkoztatása. Mivel az anyaméhben is hasonló körülmények közt fejlődik, nem idegen neki ez a környezet.

Ha légzőszerveinek közelébe víz kerül, a kicsi reflexből lezárja azokat. Ez a reflex nyolc-kilenc hónapos koráig működik, és ezt kell egy tudatos tevékenységgé fejleszteni, meséli Ágó. Mivel egyéves korunkról nem igazán vannak emlékeink, fontos, hogy folyamatos legyen a gyerek kapcsolata az úszással, így pár év múlva nem kell újra szoknia a vizet, amikor valamelyik úszásnemet tanulja.

 

2012_0406_babauszas

Az úsztatás legnehezebb pillanatai következnek, a vetkőzés. Ezt Márk sem díjazza, ennek hangot is ad. Végül egy vízi játékkal sikerül a könnyeket visszafogni. Nem csak a figyelmét köti le, de jelzi, hogy nem akármilyen pancsolásban lesz része.

 

2012_0406_babauszas

Ma az erősebbik nem úszójelöltjei jeleskednek, második palántánk Samu is megérkezett. Ha már mindenkire felkerült a fürdőruha és az úszópelus, irány a medencetér. A törpék már tudják, hogy valami jó vár rájuk odabent, mert teljesen megnyugszanak.

 

2012_0406_babauszas

A medencés csobbanás előtt leöblítik a játszótér porát magukról. Második úszójelöltünk Samu is régi motoros, akárcsak Márk. Igaz némi kihagyás után tért vissza, így az ő mai legfontosabb feladata a visszaszokás. Ami nem mindig egyszerű.

 

2012_0406_babauszas

Az első merülés a nagymedencében történik. Egy kis lubickolás és ráhangolódás után Márk már dugja is be a fejét a víz alá. Ágota is szeretné, hogy megnőjön a gyerek, de most nem azért öntözi. Köztes reflexet fejlesztenek. Márk fejére egy kis vizet locsolnak, vagy az anyuka szembefújja a levegőt, hogy jelezzék, merülés következik. Ezek azok a jelek, amelyek hatására a gyerekek rákészülnek a merülésre.

 

2012_0406_babauszas

Márk bemelegítő lábmozdulatokat végez, miközben Samu elfeledett környezetét szokja újra, anya biztonságot nyújtó karjaiban.

 

2012_0406_babauszas

Kitől lehetne tanulni, ha nem egy delfintől. A kék delfin igazi segítőtársként van jelen a medencében.

 

2012_0406_babauszas

A hangulat egyre oldottabb, sőt, Márk, kezébe vette az irányítást, megmutatja a delfinnek, mit, hogyan kell csinálni. Az apró mozdulatok még nem nevezhetőek úszásnak, de mindenképp a később tanulandó úszásnemek alapmozdulatainak részei. Ha a gyereknek sikerült most megszoknia, később már csak össze kell fűznie, hogy úszás legyen belőle. Ez felgyorsítja a későbbi tanulást, amit kétéves kortól kezdhetnek.

 

2012_0406_babauszas

Néhány merülés után a következő lépés a medence széléről való alábukás. Szülői és oktatói kontroll mellett csak úgy hajítja a csukafejest a kissrác.

 

2012_0406_babauszas

A nagy medence után a kisebbikben folytatódik az óra – a 30 fokos vízben otthonosabban érzik magukat a kicsik. Itt újabb mozdulatokat gyakorolnak, miközben a lepke két szárnyán ülnek.

2012_0406_babauszas

„Te fotós! Ezt lefényképezted? Ha elengednének, akkor magamtól mutatnám meg neked, hogy kell úszni."

2012_0406_babauszas

Az egymás mellett elhaladó úszók gyorsan megvizsgálják egymás technikáját. Ellesik, hogy mit tud a másik, amit ők nem. A csoportos úsztatás egyik előnye, hogy ösztönző hatással vannak egymásra a gyerekek.

 

2012_0406_babauszas

Márk egészen felpörög, így a csúszdáról startolva néz be párszor a víz alá. Samu a biztos távolból kémleli akrobata társát. A visszaszokás miatt visszafogottabb, ezért csak mértékkel lubickol.

 

2012_0406_babauszas

A feladatok alól azonban ő sem bújhat ki teljesen. Nem elég, hogy a medence túlsó feléből kellett ideúsznia, még a betűvetéssel is meg kell birkóznia. Az úszás közben szorongatott betűt a megfelelő kockába kell tenni. A feladat nem egyszerű, még az olimpiai számokban sem kérik. De itt ez nem gond.

 

2012_0406_babauszas

Feladat megoldva és a „B" betűt egy kis időre ki is sajátítja, ami esetünkben a „baromi jó úszó" rövidítése.

 

2012_0406_babauszas

A feladatok teljesítése közben fel sem tűnt, hogy milyen régóta pancsolunk. Mielőtt ráncos öregemberekké válnának a kis vízitörpök, lehet menni szárítkozni.

 

2012_0406_babauszas

Az öltözködés már gördülékenyebb, mint a vetkőzés. Márk és Samu hangulata láthatóan jobb, még a pancsolás hatása alatt vannak. Ismét száraz pelusban és harisnyában folytathatják a napot. A vízitörpök viselkedése sokkal kiegyensúlyozottabb, mint érkezéskor.

 

Ha kedvet kaptál, hogy elvidd a család kisebb tagjait, akkor kövesd a babaúszás Facebook oldalát. Ha nem győződtél meg teljesen, akkor személyesen is végignézheted, miként zajlik az oktatás. További kérdésekkel hívd Ágotát, 0746 02 64 64 vagy írj a babauszas@rocketmail.com illetve babauszas.szekelyudvarhely@yahoo.com cimre.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lachko
2012-04-06 19:23:49
REKLÁMCIKK, SEMMI MÁS... :angry:
avatar
madis
2012-04-09 14:14:52
re:
:?: Az lehet, de ha nincs ez a ''reklámcikk''akkor nincs amibe belepofázz, s talán mások akiket érdekelne, azok se tudnának arról, hogy létezik ilyesmi egyáltalán. Így legalább az érdeklődők tudomására juthat.....
avatar
Egy a sokból
2012-05-14 19:35:09
re: re:
avatar
madis
:?: Az lehet, de ha nincs ez a ''reklámcikk''akkor nincs amibe belepofázz, s talán mások akiket érdekelne, azok se tudnának arról, hogy létezik ilyesmi egyáltalán. Így legalább az érdeklődők tudomására juthat.....


Erre van a szórólap :) Garantáltan többen kézbeveszik, mint ahányan ezt elolvassák :))
avatar
zomby
2012-05-14 20:12:03
Csak kétlem, hogy a szórólapra ez mind felfér. Egyébként valahol azt olvastam, hogy a szórólap kidobott pénz, és 0,08 százalék a konverzió. Csak már nem emlékszem, hogy a nők lapjában, vagy az economistban olvastam :P, de az is lehet, hogy Ogilvy mondta valamikor. A franc jegyzi meg ezeket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."