Színes » Konyha

Székely szájba székely rágót!

Fogyórágó lekvárból és gumicukor gyümölcsszörpből – akkor igazi, ha székelygyümölcsből készül. A receptet elkértük, lehet rajta rágódni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

gyümölcsből érdekesség
Gumicukor és fogyórágó, ki lehet próbálni. Fotó: Kiss Zoltán
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 23., 15:32
0 hozzászólás. 

Az ötödik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál nyitónapjának programjából szúrtunk ki egy érdekes előadást: Moldován Szeredai Noémi Gyümölcsből készült érdekességek című  bemutatóját hirdette a plakát. Kiballagtunk hát a Dávid Ferenc térre, hogy megnézzük, az általunk eddig ismerteken kívül ugyan még miféle huncut dolgot lehet varázsolni gyümölcsből.

A csekefalvi lelkészasszony kóstolással egybekötött előadása igencsak rövidre sikerült. A néhány perces bemutatón megtudtuk, miért jó és fontos az, ha gyermekeinknek nem a boltból vásárolunk mindenféle (mű)anyagokkal színesített-ízesített édességet, hanem a kertekben termett gyümölcsökkel és az azokból készített finomságokkal traktáljuk csemetéinket. Az alma aszalva is finom, a lekvár szárítva is jó, és a házi szörpből készülhet gumicukor is.

A székely fogyórágót helyben meg is lehetett kóstolni: a portékának nagy volt a sikere, felnőttek, gyermekek pillanatok alatt eltüntették. „Finomabb, mint az üzleti" – dicsérte a gyümölcsös készítményt egy hatéves forma kisfiú, aki repetát is kért, míg mi az előadótól a bemutatott édességek „titkos" receptjét tudakolóztuk.

Szalonnabőr helyett

Vidékünkön a házi szalonna bőrét szoktuk székely rágógumiként tisztelni, s eddig eszünkbe sem jutott, hogy a lekvárból is kutyulhatunk rágnivalót, pedig az édes házi fogyórágó finom és egyszerűen elkészíthető.

Fotó: Kiss ZoltánA kész lekvárt átpasszírozzuk, hogy sima masszát kapjunk. Ezt egyenletesen elterítjük egy zsírpapírral kibélelt tepsiben, majd 8-9 órán át szárítjuk. Noémi elektromos tálcát használ, de akinek nincs, az nyugodtan tolja a sütőbe a masszát. A legalacsonyabb hőfokon, a legalsó rácson kell szárítgatni, vigyázva, hogy ne egy adag kormos kulimász legyen a végeredmény.

Amikor már eléggé megszáradt a lekvár, a zsírpapírról, mint szalonnáról a bőrt, szépen lehúzzuk, majd a lekvárlapot feltekerjük. Műanyag fóliába csavarva sokáig eláll, szellős, hűvös kamrában akár fél évig is. A fogyórágó önmagában is finom, de feldobhatunk vele egy gyümölcssalátát is.

Gumicukor üdítőből

Puhább, mint a bolti gumimaci, remeg, mint a kocsonya, de finom és pofonegyszerű elkészíteni. Nem a Gumimacik csodaszörpje ez, de határozottan jól hangzik.

Három fajta házi gyümölcsszörpből is készíthetjük. Mindegyik fajta szirupból egyenként 0,5 liternyi szörpöt hígítunk. Minden adaghoz hozzáadunk 25 gramm zselatint, amitől a félliternyi massza kb. 3-4 óra alatt megkocsonyásodik.

Egy éjszakára nem árt a zselatinos szörpöt hűtőszekrénybe tenni, így biztos, hogy jól megkocsonyásodik és könnyen szeletelhető lesz. A különböző ízű gumicukrokat zselésített tejjel, vagyis tejben feloldott zselatinnal akár össze is ragaszthatjuk. A lényeg, hogy miután elkészült, a házi gumicukrot ne tartsuk meleg helyen, mert elolvad.

Noémi bodza, meggy és homoktövis szörpből készítette el a gumicukrot, de bármilyen más gyümölcsszörppel lehet kísérletezni, a lényeg, hogy házi legyen az alapanyag.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."