Színes » Nagyvilág

Titkos nemzeti sport a kerékpárlopás Hollandiában

A kerékpárosok paradicsomában, Hollandiában a rendőrség és a különböző szervezetek erőfeszítéseinek ellenére "országos csapás" és szinte nemzeti sport a drótszamarak lopása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 04., 10:07
0 hozzászólás. 


A kerékpárosok holland szövetségének adatai szerint 2009-ben kilencszázezer biciklit tulajdonítottak el. Hollandiában 16,6 millió lakosra mintegy 18 millió bicikli jut, emellett az ország több ezer kilométernyi kerékpárútjával is példaértékűnek számít.

Egyre több szervezet és kezdeményezés jön létre a lopások ellen. A kisvárosokban elsősorban a térfigyelő kamerákkal érnek el sikereket - amennyiben a felvételeket valóban figyelik az erre felvett alkalmazottak.

Bedohazi

A drágább biciklik vásárlói kerékpárjukat szinte eltávolíthatatlan kódokkal jelölik meg és internetes rendszereken regisztrálják. Így a vásárokon és a használt kerékpárokat árusító kereskedésekben tartott ellenőrzésekkor a hatóságok lefoglalhatják az eltulajdonított kétkerekűeket. De ha nem luxusjárműről van szó, akkor egy ilyen beruházás túl sok lehet a tulajdonosnak.

"Ellopták a bicajodat? Lopj magadnak egyet!" - hangzik gyakran a tanács. Az internetes fórumokon a tolvajlásra készülő még hasznos tippeket is kaphat sorstársaitól. Egy amszterdami pszichológus-hallgató szerint Hollandiában "az a felfogás él, hogy a kerékpár valahogy mindenkié. Talán ez még az önkényes lakásfoglalások idejéből ránk maradt örökség".

A lopások hátterében meghúzódó okok azonban nagyon különbözőek lehetnek. "Olyan ez, mint a szenvedélybetegségek" - vélekedik egy fiatal amszterdami férfi, aki mellesleg a kerékpárlakatok széttörésének mestere. Mindegy, hogy lakat, láncos vagy acélsodronyos zár, a "szakértőket" semmi sem állíthatja meg.

Mindenesetre a hollandok közt közszájon forgó vicc szerint a kerékpárszerzésnek létezik egy nagyon egyszerű, bár meglehetősen sok bátorságot igénylő módja. Eszerint határozottan oda kell lépni egy csoport kerékpáros egyetemistához, majd felháborodott hangon elkiáltani: "Az ott az én biciklim!". Legalább egyikük eldobja majd kétkerekűjét, és futásnak ered - akkor kell lecsapni rá és elégedetten eltekerni vele.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."