Színes » Nagyvilág

Világszerte megünnepelték a tízéves Wikipedia születésnapját

Pontosan tíz évvel ezelőtt indult el a világ legdemokratikusabb enciklopédiája, mely mára az egyik leglátogatottabb oldallá nőtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 17., 10:02
0 hozzászólás. 


A 2001-ben Jimmy Wales által alapított tudástár havi 410 millió olvasójával mára a világ ötödik legnépszerűbb oldalává vált.

Pedig a kezdetek elég szerények voltak. A csillagászról szóló cikk például csupán annyiból állt: „Tudós, akinek kutatási területe a csillagászat." Svédország leírása ennyiben merült ki „Ország Észak-Európában. Svédek lakják. A beszélt nyelv a svéd. Fővárosa Stockholm." A fizikáé pedig: „A fizika egy nagyon tág téma."

A szerény kezdetek után viszont a Wikipedia gyorsan fejlődött, és kevesebb mint egy hónap alatt ezer szócikk született. Az elkövetkező öt évben – az eredeti angol mellett – számos más nyelvű változata is létrejött, és az elkezdte túlszárnyalni a hagyományos hivatkozási forrásokat lefedettségben és esetenként elmélyültségben is. A népszerűség titka a wiki-modell: bárki szerkesztheti az összes cikket.

„Nehéz elképzelni, hogy már 10 éve, hogy először szerkesztettem a Wikipediát. Emlékszem arra a napra. Rákattintottam a szerkesztésre, és beírtam: »Helló, világ«. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szerkesztette Wikipediát, akik hozzájárultak ehhez a nagyszerű tudásbázishoz. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki olvassa" – idézi az oldalt fenntartó Wikimedia Alapítvány közleménye Jimmy Wales ötletgazda szavait.

A Wales által 2003-ban létrehozott közhasznú, nonprofit alapítvány kizárólag adományokból tartja fenn magát és épp most zárta le története legsikeresebb adománygyűjtő akcióját, félmilliónál is több adományozótól több mint 16 millió dollár gyűlt össze.

A kerek születésnap megünneplésére közel 300 helyszínen gyűltek össze világszerte a Wikipedia-közösség tagjai – például New Yorkban egy konferenciára, Prágában egy koncertre, Nairobiban egy iskolai projekt elindítására, Bukarestben egy sörözésre vagy Tel-Avivban egy filmvetítésre.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. A magyar enciklopédia 2010-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és fél ezer aktív szerkesztője van. Havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.
Forrás: IT café


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."