Színes » Tudomány

A mókusoknál is van örökbefogadás

A kanadai vörösmókusok alapvetően magányos állatok, fajtársaikkal csupán párzási időben érintkeznek - most kiderült azonban, hogy szükség esetén örökbe fogadják az elárvult kölyköket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

vorosmokus
vorosmokus
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. június 06., 22:28
0 hozzászólás. 


"Az állatvilágban az örökbefogadás inkább a csoportosan élő fajokra jellemző. Az olyan társas állatok, mint az oroszlán vagy a csimpánz, gyakran családi közösségben élnek, ezért nem meglepő, ha egy nőstény elárvult kölyökről gondoskodik, hiszen már azelőtt is ismerte" - magyarázta Andrew McAdam, a kanadai Guelph Egyetem kutatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadásában.
vorosmokus
A kutatók több mint húsz éven át több mint hétezer mókust figyeltek meg a kanadai Yukon szövetségi területen. Ezalatt az idő alatt összesen ötször fordult elő örökbefogadás közöttük. A mókusok csak akkor engedték maguk közé a kölyköket, ha azok nagyrészt tartalmazták az ő genetikai állományukat - például testvéreik, unokaöccseik, unokahúgaik vagy unokáik voltak. Ez magyarázatot adhat a jelenség okára.

A mókusok hangjelzések alapján derítik ki az őket összekötő rokoni szálakat. Amennyiben revírjeikben elhagyott kölykökre lelnek, bizonyosan "emlékeznek" arra, hogy a szomszédjuk rokonuk is volt egyben, ami a tudósok szerint arra készteti őket, hogy maguk mellé vegyék a kicsiket.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."