Színes » Tudomány

Az új szuperbaktérium az egész világon elterjedhet

Brit tudósok szerint akár az egész világon elterjedhet az az új szuperbaktérium, amely Indiából már egész Nagy-Britanniáig eljutott - nem kis részben éppen az "egészségügyi turizmus" miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. augusztus 12., 08:02
0 hozzászólás. 

A Cardiffi Egyetem kutatói bejelentették, hogy egy új gént azonosítottak dél-ázsiai és brit páciensekben. A New Delhi metallo-beta-lactamase, illetve NDM-1 néven emlegetett gén szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat. A szakértők úgy vélik: egyelőre semmiféle új gyógyszer nincs a láthatáron, amellyel hatékonyan fel lehetne venni a harcot vele.
Bedohazi
Timothy Walsh, a kutatás vezetője arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy az olcsóbb egészségügyi ellátást kereső - főként kozmetikai műtétek iránt érdeklődő - "egészségügyi turizmus" megélénkülése miatt a szuperbaktérium egykettőre világszerte elterjedhet. A Walsh csoportja által publikált tanulmány szerint az NDM-1 egyre elterjedtebbé válik Bangladesben, Indiában, valamint Pakisztánban. Az indiai kezeléseik után hazatérő turisták pedig Nagy-Britanniába, de más európai országokba és Amerikába is beviszik.

Csaknem egy időben az első antibiotikum, a penicillin 1940-es évekbeli bemutatkozásával, elkezdtek kifejlődni az annak ellenálló baktériumtörzsek is, a tudósok pedig az antibiotikumok újabb és újabb generációit kísérletezték ki ellenük. Ám az antibiotikumok túladagolása és téves adagolása folytán megjelentek az olyan, gyógyszereknek ellenálló "szuperbaktérium" fertőzések, mint a methicillin-rezisztens Staphyloccus aureus (MRSA).

A szuperbaktériumok jelentette fenyegetés arra késztetett néhány nagy gyógyszergyártó céget - mint a Pfizer, a Merck, az AstraZeneca, a GlaxoSmithKline és a Novartis -, hogy most ismét felfrissítse a hosszú ideig elhanyagolt ágazatnak számító antibiotikum-kutatást.

"Régóta észleljük a új antibiotikumok iránti megnövekedett igényt. A baktériumok folyamatosan fejlesztik ki antibiotikum arzenálunkkal szembeni ellenállásukat, és az NDM-1 csupán a legújabb példa erre" - mondta el Anders Ekblom, az AstraZeneca gyógyszerkutatási vezetője.

A Walshék eredményeit kommentáló szakértők egyetértettek abban, hogy figyelni kell az új szuperbaktériumra, és mielőbb meg kell kezdeni a vele kapcsolatos kutatásokat.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."