Színes » Tudomány

Vezető nélküli autókat tesztel a Google

A webes keresőjéről elhíresült cégóriás manapság egyre több projektbe vág bele, most például önjáró autókkal kísérleteznek Amerikában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 14., 09:03
0 hozzászólás. 

"A "jövő országúti vonatai" segíthetnek a közúti balesetek megelőzésében, időmegtakarítás érhető el velük és a karbonkibocsátás is csökkenthető közös használatukkal" – fogalmaz Sebastian Thrun projektvezető a Google vállalati blogján. Thrun bejegyzése szerint a tesztautókban mindig ül egy ember is, aki ellenőrzi a vezetőszoftver működését. Közlése szerint az autók eddig összesen 140 ezer mérföldet (kb. 225 ezer kilométer) tettek meg Kalifornia útjain jelentős emberi beavatkozás nélkül. Többek között megjárták San Francisco kacskaringós Lombard utcáját, a Los Angeles-i Hollywood Boulevardot és a sziklák között futó csendes-óceáni parti országutat.

A kocsik ismerik a sebességkorlátozásokat, a forgalmi helyzeteket és természetesen a térképet. A többi autót kamerák, radarok és lézeres érzékelők segítségével észlelik. Az önjáró autók a mérnökök szerint azért biztonságosabbak, mert gyorsabban reagálnak, mint az emberek. Az amerikai informatikai óriás egyelőre nem fedte fel, hogyan akar profitálni a fejlesztésből.

A Google mindenesetre tele van elkölthető pénzzel, és számos projektet futtat, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül fő profiljához – magyarázta Rob Enderle, a San José-i Enderle csoport vezető elemzője. "Azt a szót, hogy fókusz, a Google sohasem tanulta meg" – fogalmazott, utalva a cég áramelosztási, járműfejlesztési és a mesterséges intelligencia terén végzett beruházásaira. Enderle szerint egy lehetséges kapocs a vezető nélküli autók és az internet között az lehet, hogy például az ingázók végig netezhetnének napi utazásaik során. Megjegyezte azt is, hogy a technológián olyan iparági vezetők is dolgoznak, mint a Volkswagen és az Intel Corp.

Az autók tesztelése nem az első jel, hogy a Google belefolyna a közlekedési iparágba. Egy szeptember 29-i beszédében Eric Schmidt, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott: "a kocsiknak magukat kellene vezetniük. Ennek valóban lenne értelme. Csak valami hiba folytán fordulhatott elő, hogy az autókat előbb fedezték fel, mint a számítógépeket".

(MTI)


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."