Színes » Tudomány

LCROSS – NASA misszió a Holdon

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala, a NASA vízért robbantott a Földet kísérő égitesten.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

lcross
lcross
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. október 09., 16:01
1 hozzászólás. 


A Hold Krátert Vizsgáló és Érzékelő Műhold (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) a LCROSS, és a vele együtt haladó rakéta becsapódott a Hold Északi-sarkához közeli kráterbe.

lcross

A két „űrgép” - a Centaur rakéta és azt követő műhold - ha vizet, vagy vízből képződött jeget talál a Holdon, akkor ez azt jelentheti, hogy le lehet telepedni a közeli égitesten. Persze ez nem ennyire egyszerű, de nem is lehetetlen, állítják a szakértők.

Ma, október kilencedikén, helyi idő szerint 14 óra 30 perckor és 14 óra 34 perckor zuhant le a két űrjármű a Hold egyik kráterébe.

A képlet egyszerű: a rakéta lyukat üt a földbe, vagyis a Holdba, és a robbanás alatt keletkezett „felhőt” analizálja a négy perccel később becsapódó műhold. Az adatokból megállapítják, hogy van vagy nincs víz, esetleg vízből képződött jég a közeli Holdon.

A kutatást élőben követtük figyelemmel a NASA honlapján, de őszintén szólva egy árva kukkot sem láttunk, habár a szakemberek állítják, minden a tervek szerint haladt és sikerült.

Várva várjuk a fejleményeket.

címkék: LCROSS NASA Hold Muhold

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
manocskaa
2009-10-12 10:36:42
Valóban nem sokat lehetett látni, holdfelszín, majd meg tapsoló emberek az irányító központban. Reméltem, hogy hátha mutatnak egy külső nézetet is valamelyik műhold teleszkopjával. Amiért azt állították, hogy még a Földről is látható lesz teleszkoppal, furcsalom, hogy még egy felvetelt sem látni video megosztó portálokon. Vagy csak lassan tudják a juzerek feltölteni? Amúgy már összeesküvés elméletek is keringenek, miszerint nem is vizet keresnek, hanem titkos idegen űrbazist bombáznak :whistle: . A projekt megsérti az "űr törvényt és összetűzésbe kerülhet az ET/UFO holdi civilizációkkal" (NASA moon bombing violates space law & may cause conflict with lunar ET/UFO civilizations) B). Én már félek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."