Színes » Tudomány

Újradefiniálhatják a kilogrammot

Mégis, mennyi egy kilogramm? Bár a kérdés butaságnak tűnhet, a tudósokat mégis kétszáz éve foglalkoztatja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 25., 09:09
0 hozzászólás. 


Most talán egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy ne egy létező és jól őrzött tárgy jelentse az egyik legfontosabb mértékegység alapját. A kilogramm - a tömeg mértékegysége - az egyetlen SI-alapegység, amely etalonon - vagyis hiteles mintapéldányon - és nem fizikai állandón alapszik. A mintapéldány egy platina-irídium henger, amelyet a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban (BIPM) őriznek Franciaországban. Az utóbbi száz évben végzett mérések viszont arra utaltak, a mintapéldány 50 mikrogrammal - egy homokszem méretével - megváltozott.

A kilogramm stabilitása kulcsfontosságú, lévén hogy ez jelenti a más mértékegységekre történő átváltás alapját. Ez arra sarkallta a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalt, hogy új meghatározással álljon elő.

Tudósok hétfőn a brit tudományos akadémián gyűlnek össze, hogy bemutassák, milyen előrelépéseket értek el a kilogramm újradefiniálásában - mégpedig a kvantumfizika egyik alapját jelentő Planck-állandó segítségével. "Egyetértés alakult ki abban, hogy a kilogrammot valamikor a közeli jövőben újra meg kell határozni a Planck-állandóból kiindulva" - fogalmazott a BIPM egyik fizikusa közleményében.

Michael Stock szerint kutatók olyan kísérleteket végeznek, amelyek kapcsolatot teremtenek a tömeg és a Planck-állandó között. Új definíció azonban semmiképp sem léphet életbe addig, míg a világ minden táján elvégzett teszteredmények nem támasztják azt alá - magyarázta a fizikus.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."