Színes » Tudomány

Gammakitörés tartja lázban a csillagászokat

Az eddig valaha megfigyelt távoli galaxisban megesett rendkívüli, legnagyobb fényintenzitású és leghosszabban tartó kozmikus robbanás kirakósának darabkáit próbálják összeilleszteni amerikai csillagászok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 11., 12:05
0 hozzászólás. 


A gammakitörést március 28-án észlelte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Swift műholdja a Sárkány csillagképben. Tudósok úgy vélik, a kitörés azért is ritkaságszámba megy, mert hatásai hosszú távúak: több mint egy hét múltán még mindig tapasztalni hol felerősödő, hol elhalványuló nagyenergiájú sugárzást a forrásban.

A kitörést talán egy olyan csillag okozta, amely "szétszakadt", mert túl közel került egy szupererős fekete lyukhoz. Mindenesetre a kitörés után a Hubble űrteleszkópot és a Chandra röntgencsillagászati űrtávcsövet is csatasorba állították az utózöngék megfigyelésére. A Hubble feladata lesz figyelemmel kísérni, hogy a Földtől 3,8 milliárd fényévre lévő galaxis magjának fénye megváltozik-e az elkövetkező napokban.

A gammakitörések a legfényesebb jelenségek az univerzumban az ősrobbanás óta. Ezek látszólag véletlenszerű helyekről érkező gammafelvillanások, amelyek rendszerint néhány milliszekundumtól néhány percig tartanak és gyakran követi őket utófénylés. A március 28-i esemény azonban órákig tartott - emelte ki a NASA.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."