Színes » Tudomány

A vikingek a hideg miatt távoztak Grönlandról

Amerikai és brit kutatók szerint a 12. században Grönlandra betört hideghullám okozhatta, hogy a viking telepesek eltűntek a szigetről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. június 02., 07:03
0 hozzászólás. 


A jelentéshez úgy rekonstruálták a korabeli hőmérsékletet 5600 évre visszamenően, hogy a Grönland nyugati részén található tavak üledékének összetételét vizsgálták.

Az amerikai Brown Egyetem kutatóinak közleménye szerint nagyjából 1100-tól kezdődően nyolcvan éven keresztül 4 Celsius-fokot esett vissza az átlaghőmérséklet. Ez a különbség körülbelül akkora, mint a mai Edinburgh (Skócia) és Reykjavik (Izland) átlaghőmérséklete közti eltérés.

"Egy határozott lehűlési trend figyelhető meg közvetlenül azt megelőzően, hogy az északiak eltűntek a területről" - mondta William D'Andrea kutatásvezető.

A vikingek a 980-as években érkeztek meg Grönlandra a jelenlegihez hasonló meleg éghajlat idején. A mostani tanulmányban kimutatott átmeneti klímaváltozás - amely a 14. századtól lezajlott úgynevezett kis jégkorszakot bő két évszázaddal előzte meg - újdonság volt a szakemberek számára.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn megjelent tanulmány a megelőző évezredekben is több éghajlati felmelegedést és lehűlést detektált Grönlandon. A változásokat több történelem előtti kultúra megjelenése és hanyatlása kísérte, kezdve a Saqqaq elnevezésű kultúrával.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."