Tech » Hardver

Gyűrnéd a málnás miniszámítógépet?

Kicsi és főleg olcsó az új miniatűr négy magos számítógép. A Raspberry Pi 2 jó megoldás lehet, hogy lecseréld otromba méretű otthoni gépedet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
lifi kikep

Fényből érkezhet az internet

A wifit a 100-szor gyorsabb lifi válthatja. A fényalapú...
nasa 4k

Péntek van és inkább dolgoznék a Nemzetközi Űrállomáson

Lassan telnek a hét utolsó munkaórái? Akkor nézze meg...
Vonino Sirius QS

A tabletek a Szíriuszról jöttek

Nemcsak a magyarok, de a táblagépek is a távoli...

raspberry-2
Kicsi, de hm...
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. február 24., 13:18
0 hozzászólás. 

Ma már alap a háztartásokban a számítógép, de amennyire szükséges, sokszor ugyanannyi bosszúságot is okoz. Arról nem beszélve, hogy a monitor, gépház, egér és billentyűzet, jó indulattal is elfoglal egy íróasztalt. Ezt ugyan kiváltja a laptop, ami jóval kompaktabb, de ugyanaz a teljesítmény jóval drágább is. Arról nem beszélve, hogy azt is ki kell tenni az asztal közepére.

A Raspberry működés közben

Most a Raspberry Pi alapítvány meglepett egy második generációs mini számítógéppel, ami nem nagyobb, mint egy csomag cigi. A Raspberry Pi az A modellt már korábban piacra dobta, ami olcsó ára és kis mérete miatt igencsak sikeres volt.

A fejlesztők nem álltak itt le, a felhasználok folyamatos visszajelzése alapján próbálják kielégíteni az új igényeket, így a hónap elején megérkezett a B+, ami méreteiben nem változott, de teljesítményben megcombosodott elődjéhez képest. Nem csak a fejlesztők végeztek jó munkát, a marketingesek sem szálltak el az árral, így továbbra is olcsón juthatunk a kis számítógéphez.

raspberry-1

Az elképzelés maradt a régi, ellenben az elfáradó 700 Mhz-es ARM11 architektúrát használó Broadcom BCM2835 rendszerchippet váltotta a négy darab 900 MHz-es Cortex-A7 processzormagra épülő Broadcom BCM2836, és ez már az ARMv7 architektúráját használja.

Ez azért fontos, mert a meglévő szoftverek mellett a gép képes lesz futtatni az ARM GNU/Linux disztribúciók teljes skáláját, akárcsak a Microsoft 10-et. Microsoft rajongóknak külön jó hír, hogy a Windows Developer Program for loT keretében a Raspberry Pi 2-höz ingyen elérhető lesz a Microsoft legújabb operációs rendszere.

Az adattárolás továbbra is microSD kártyán történik, a rendszermemória 1 GB-ra (LPDDR2) bővült, az aljzatokat illetően négy USB, GPIO, HDMI-kimenet, Ethernet figyel a zöld nyákról.

Kicsomagolás

Végül következzen a legfontosabb az ára, a Raspberry Pi 2 Model B+, azaz a legújabb termék 35 dolláros áron kerül az üzletek polcaira. Piacra kerülése után a Raspberry Pi 1 Model B és B+ is megmarad a kínálatban 35 dollárért, illetve az A+ 25 dollárért.


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."