Tech » Web

Szívassuk meg a nigériai csalót!

„Meg kell kap hetente háromszor 4500 USD", állítja Rietmann úr, de nem hiszünk neki. Mit írjunk neki ennyi pénzért?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Akár így is kinézhet egy nigériai csaló
Óriási összegen dekkolok, de kell a te pénzed, hogy kivájjam magam alól – Dezső és Jenő kalandjai az online kunyizók világában.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. május 07., 16:20
1 hozzászólás. 

Az email fiók Spam könyvtára általában valóban tele van tényleges levélszeméttel, a modern levelező kliensek szűrői nagy pontossággal és hatékonysággal szűrik ki a kéretlen reklámleveleket, hírleveleket, Viagra reklámokat és egyéb mocskot.

Néha azonban elkap a vágy, hogy belenézzek: mégis mit próbálnak épp rámtolni az internet legsötétebb bugyraiból. Ma egy tipikus nigériai csalásba botlottam bele, aminek a magyar megszövegezésén annyit nevettem, hogy eldöntöttem, most először belemegyek a játékba, és válaszolok.

Löncshús és a 419-es herceg

De előtte nézzük, konkrétan mi is az a spam, és miért hívják löncshúsnak. A ma legelterjedtebb szóhasználat szerint a spam kéretlen, nagy mennyiségben szórt reklámot jelent, főképp email formájában.

Neve egy 1937-ben piacra dobott termék, a spiced ham (fűszeres sonkakonzerv, löncshús) nevéből származik, és a Monthy Python brit humortársulat tette híressé egyik jelenetében, ahol egy étteremben semmilyen más ételt nem adtak. Innen ered a mai spam fő tulajdonsága is: kéretlenül érkezik, sok van belőle, nem lehet soha teljesen kiirtani, mindent elnyom, és legfeljebb arra jó, hogy azonnal töröljük.

Szintén kéretlen, de nem reklámjellegű a scam is, ami a bizalom kihasználásával elért csalást jelent. Ennek egyik gyakori formája az úgynevezett nigériai vagy 419-es csalás. Lényege, hogy legtöbbször egy magát nigériainak mondó feladótól érkezik, aki nagy pénzösszeget szeretne kimenekíteni az országból, ezért ír nekünk (jellemzően európai vagy amerikai email címek tulajdonosainak).

Ehhez kéri a bankszámlaszámunkat és egyéb személyes adatainkat, majd a tranzakcióért cserébe busás jutalmat ígér. Az óvatlan internetezők, akik megadják a kért adatokat, hamarosan azzal szembesülnek, hogy a csaló hol kisebb, hol nagyobb összegek utalását kéri, azzal takarózva, hogy ki kell fizetnie az utalási költséget, vagy meg kell vesztegetnie valakit. Közben folyton nyugtat, hogy a beígért jutalom bőségesen fedezi az előzetes kiadásainkat. Persze a végén az előre utalt összegeknek búcsút inthetünk, és jutalmat sem kapunk soha.

A feladó legtöbbször magas rangú tisztségviselőnek vagy akár Nigéria hercegének adja ki magát, a 419-es szám pedig nem más, mint a nigériai büntetőtörvénykönyv azon paragrafusának száma, ami a csalás bűntényét írja le.

A megrendelt western unió

Míg ezek az üzenetek régen kizárólag angol nyelven érkeztek, időközben a csalók is megtalálták a Google Translate-et. Vagy valami hasonló, de borzalmas fordítót, amivel már „magyarul" is céloznak. Legújabban a következő a szépséget sikerült eljuttatniuk hozzám:

„Helló tied (öröklés Adomány) fizetés volt fizettek ki közül az (G-20 / Afrika kormány), és bír sikerült -ban letétbe tied alap -val western unió. Azok bír megrendelt western unió hogy teljes felelosseget az átruházási folyamat a források, és kaptunk egy frissítést át az elso részletének kifizetésére $ 4,500.00 USD melyeket meg kell kap hetente háromszor, míg a befejezése a teljes összeg $540,000.00. Kérjük, lépjen kapcsolatba western unió ügynök -hoz kap az pénz transzfer ellenorzes szám (MTCN), és vedd fel részleteket.

Kapcsolattartó ügynök

Western Union Agent: Mr. Larry Walter.

E-mail cím: agent@westernunioinagent.com

Kapcsolat Cím: 24 boulevard út mögött, város kereskedelmi központja, Lagos, Nigeria.

Információt, kötelezo altal az Western unió ügynök:

1. Név ............. 2: Otthon vagy Iroda címe ....... 3: Telefon .......... 4:angol vagy magyar...........

Kérjük, közvetlen az összes vizsgálatot, hogy a fent megadott Agent.

Üdvözlettel,

Mr.Bruno Rietmann.

Western Union ®"

A levél olvasása után az első ámulat és röhögőgörcs után arra jutottam, hogy most nem törlöm ki, hanem válaszolok rá. Egyébként ennek is hagyománya van, egész gyűjteménye létezik a csalókat szívató levelezéseknek. Én is innen választottam ki egyet, és megírtam a választ.

„Helló Rietmann uraság! Én kell elmondjam nekednek, hogy mekkora öröm leveled, igazán dobog a szívem, felugrottam nagyon!!444!! Teljesen izgat a lehetőség, hogy kapok pénzt tőled nyugati unióban!!! Sajnos a baj nagy, nekem nincs nyugati western unióm. Nem tudok jól bánni pénzzel, nincsen kontóm. Tudnád küldeni esetleg csekk? Vagy nagyon jó lenne boríték, tegyed bele pénzt, annak ugyanúgy örül. És szeretem a bélyegeket is, ha jársz majd itt, nagyon megmutatom a gyűjteményemet, drága barátom!

Olyan nagy az öröm, megmutattam a levelet másik barátomnak, Jenőnek. Ő mondta nem jó hinni neked, lehet vagy csaló. Én kiált neki, ne törje össze álmomat, kap sok pénzt! Ekkor már kacag s minden, nem lesz itt baj!

Rietmann uraság, te igazi megmentő angyal vagy családnak! Drága feleségem Dezdemóna nagyon szomorú már, hogy nincs pénz, s emiatt kicsit most más lett, de majd mutatok képet családról, biztos szeretni fogod, drága barátom! Gyere hozzánk, ide város, Toszópuszta, szép hely, fogod szeret! Tudod van itt Erdély, Drakula, biztos hallottál, szívott vért sokat. S én ismerem a környéket, mutatok neked szép lányokat, ők nem vért szívnak, hahaha. Gyere s fizetek neked szép lányokat pénzből amit küldesz nekem, s mutatok sok szépet itt balkánon, fog tetszteni.

A lényeg Bruno (ugye hívhatlak Brunónak, ha már ilyen jó barátok vagyunk?), hogy mondjad, hogy küldesz csekket, vagy tudsz küldeni pénz posta, nagyon jó lesz, nagyon szeretünk gyere hozzánk Draklához!

Puszil barátod

Dezső"

A levélváltás egyelőre itt áll, most viszont ti jöttök! A válasz némileg borítékolható, valószínűleg elkezd akadékoskodni a csaló, hogy csak Western Unionnal (ez lenne a western unió) vagy esetleg banki átutalással oldható meg, hogy baromi sok pénzhez jussak. Erre kéne készülnünk válaszokkal, bármilyen őrültséggel, amivel húzni tudjuk az időt és az idegeit.

A fentebb is linkelt gyűjteményben bőven akad példa, ahonnan ihletet lehet meríteni. A lényeg, hogy ne mindig legyen jó napja a pénzcsalóknak, és mi is szórakozzunk egyet.

Az ötletek jöhetnek ide hozzászólásban, vagy a simulodezso@gmail.com (erről a címről levelezünk a csalóval) címre.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Cathy
2014-07-29 12:17:30
Jaték
Szia!
Belementem a játékba csaló barátunkkal.
azt hiszem kezdem felidegesíteni.
Mindenképp segítséget szeretnék kérni, hogy egy életre megjegyezzen!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."