Tech » Web

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak, jelentette be Porcsalmi Bálint, az RMDSZ házi Steve Jobs-a.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...
coverfoto

Üzenet az uh.ro olvasóinak

Figyelj! Ezt kell tenned, ha továbbra is szeretnéd...

transinow1
Elindult a TransylvaniaNOW, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. október 19., 17:37
0 hozzászólás. 

Nem csak Dacian Ciolos feltűnése volt szenzáció a hatodik Digitális Székelyföld első napján, hanem Porcsalmi Bálint RMDSZ ügyvezető elnök előadása is, amelyen bejelentette a TransylvaniaNOW weboldal elindulását, ráadásul szinte sikerült mindezt politizálás nélkül megtennie.

Cioloș feltűnése mellett ő sem tudod szó nélkül elmenni, szívesen megkérdezte volna a volt miniszterelnököt, mivel magyarázza, hogy a román kormány az ő mandátuma alatt akadályozta meg Csíksomlyó felkerülését az UNESCO (Világörökség) listájára.

transinow6

A költői kérdés után a Steve Jobs-os lazasággal, pulóverben érkező Porcsalmi bele is vágott előadásának lényegi részébe. Elmondta, korábban dolgozott külföldön és azáltal sikerült leküzdenie azt a vélt vagy valós kisebbségi érzetet, amit sokunkban megvan romániai magyarként. Máshol senkit nem érdekel, milyen nyelven beszélsz, és honnan jössz, ha jól végzed a dolgodat. „Mindig nagyon nehéz volt elmagyarázni, hogy itt, Erdélyben mi is a helyzet, hogy van ezekkel a magyarokkal, egyetlen egy dolgot tudnak Erdélyről, hogy Drakula" – ecsetelte.

Politikai körökben is elég nagy a baj,

és ahhoz, hogy szövetségesekre leljünk, ezek a lehetséges szövetségesek kellene, hogy tudják, kik vagyunk, mit akarunk, mire van szükségünk. „Az erdélyi magyar politikumnak hosszú éveken keresztül nem sikerült ezt a feladatot abszolválnia" – fogalmazta meg önkritikaként is.

transinow4

Néhány évvel ezelőtt egy politikai küldöttséggel Texasban jártak egy képviselőnél, aki 5-6 perc után a megkérdezte tőlük, hogy mi a helyzet Azerbajdzsánnal. Ő és Kelemen Hunor összenéztek, majd látták, hogy a képviselő tanácsadója a képviselő fülébe súg valamit, aki erre megszólalt, hogy „Istenem, hogy nem Örményország, hanem Románia". Az RMDSZ ügyvezetője szerint most mondhatnánk, hogy milyen felkészületlen volt a texasi képviselő, de nekünk lenne a felelősségünk, hogy keretezzük neki a történetünket.

Erdélyről sok jó történet van,

de hiányzik a nagy sztori – hangsúlyozta az előadó, és naná, hogy szavai rögtön a mögötte levő digitális kijelzőn is megjelentek.

transinow3

Porcsalmi nem szeretné, hogy Erdély az új Koszovó legyen, mert az új Dél-Tirol lehetne, és szeretné, ha Ceașescu helyett Károly herceg, az árvaházak helyett az inkubátorházak jutnának eszébe a külföldi embereknek, ha Erdélyről hallanak, ezért álmodták meg a TransylvaniaNOW projektet, amit ereteileg egy politikai kommunikációs platformnak képzeltek el, ami hatékonyan eljuttatja európai és amerikai döntéshozókhoz a mi üzenetünket.

Hogy anyanyelvoktatással, a kétnyelvű feliratokkal, a nemzeti szimbólumokkal kapcsolatos problémáink „átmenjenek" nem csak panaszkodnunk kellene, hanem előbb bemutatnunk Erdély jó oldalait. „Az emberek többsége Erdélyt a múltról ismeri, legyen szó tájról, vagy éppen épületekől, és egy olyan múltról, ami talán már számunkra is idegen, ezért fontos lenne ezeket a dolgokat újracsomagolni" – mondta Porcsalmi és fel is hozta a Bánffy kastély és az EC példáját. Az ehhez hasonló sikertörténeteket mutatná be a TransylvaniNOW, ami nem egy turisztikai blog, „nem lesz rajta minden panzió is és magát híresnek gondoló erdélyi is".

Erdély jó hírét

nem csak az erdélyiek viszik, ezért nem biztos, hogy jó, ha ezt az oldalt ők készítik el, így jutott el Porcsalmi egy régi barátjához, az amerikai Patrick Eaganhez a TransylvaniaNOW projektmenedzseréhez. „El kellene felejtenünk, hogy magyar közleményeket fordítunk rosszul angolra, hanem írni kellene és találnunk olyan nem magyar embereket, akik szép ékes angolsággal a magyar ügyről tudnak beszélni" – mesélt.

transinow5

Patrick Eagan jól ismeri a magyarokat és Erdélyt is. Olyannyira jól, hogy Porcsalmi felszólítására magyarul mondott egy kisebb beszédet.

„Az első látogatásomkor igazi kívülállóként csodáltam Erdélyt, maguk nem látják kívülállóként, és ez teljesen természetes. Mondtam a kollégáimnak, hogy ezt fogom itt mondani, de azt mondták, ne, ez túl cukros" – kezdte meg beszédét. „Aztán eldöntöttem, meséltek arról, hogy felmentünk az ezeréves határhoz és még most is érezni, hogy tényleg van ott valamiféle határ, de inkább erről sem mesélek, mert túl érzelgős" – folytatta, és ezt további történetek követték birkanyájjal, a tehéncsordával, a kulacstöltéssel.

transinow7

„Azért kerestem a történetet, mert nem lehetett túlbecsülni azt a hatást, amit Transylvania tesz az idegennel" – fejezte be beszédét, és ekkor a digitális kijelzőn felugrott a weboldal, amely éppen a konferencia idején indult el, és amit Patrcik be is mutatott. Ide kattintva te is elérheted.

Az elődás végén Rácz Attila moderátor, az IT Plus Klaszter alelnöke máris meghívta Porcsalmiékat a következő Digitális Székelyfödre, hogy együtt mérhessék le a TransylvaniaNOW sikerességét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."