Tech » Web

12 dolog, amit ingyen megtanulhatsz a neten

Ennél hasznosabbat ritkán találsz: ami ezen a listán van, ingyenes, csak egy számítógép és internet kell hozzá. A karriered múlhat rajta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

Tanuló kislány
Ezekbe tuti nem fogsz belealudni
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. február 26., 17:21
0 hozzászólás. 

Nem tudsz angolul? Nehezen beszélsz tömegek előtt? Ki akarnak rúgni, mert gőzöd nincs, hogy működik az Excel? Rengeteg olyan akadályba ütközhetsz az életed és munkád során, amik elsőre leküzdhetetlennek tűnnek, aztán rájössz, hogy az internet nem csak cicás videókból és pornóból áll, hanem tanulni is lehet – méghozzá ingyen.

A következő lista tizenkét olyan készséget sorol, amit hosszabb-rövidebb idő alatt, de ingyenesen tanulhatsz meg, és semmi másra nem lesz szükséged, mint a számítógépedre, és internet-kapcsolatra. Na, megy egy kis türelemre és elszántságra, de biztosak vagyunk benne, hogy ennek nem vagy híján.

1. Tanulj meg egy idegen nyelvet

Az internet nyelve az angol, minden gyorsabban találsz meg így, és több információhoz is jutsz, valamint legtöbb munkakörben ma már nélkülözhetetlen. A listán szereplő tananyagok is angolul vannak, így, ha nem megy tökéletesen a világnyelv, akkor irány a Duolingo, ahol az angolon kívül még egy sor másik nyelvet is elsajátíthatsz.

Mobilos alkalmazás is létezik, így utazás közben is gyakorolhatsz, rengeteg tananyag van, és mind ingyenes. Az egyik leghasznosabb mind közül.

2. Legyél te is Excel-guru

Ha azt hiszed, hogy csak a titkárnők csinálnak csilli-villi grafikonokat, meg a könyvelőségen számolják ki, mennyi pénzt nem kapsz ebben a hónapban, akkor nagyot tévedsz. Egy kis táblázatkezelési szakértelem a mindennapok során is hasznos lehet, és ilyen tudással drasztikusan megnő az esélyed, hogy megkapj bizonyos munkákat.

Chandoo egy igazi Excel-mester, és nem állt el attól, hogy tudását másokkal is megossza: honlapján hírlevél, blog, fórum és Excel-suli is van.

3. Tanulj meg programozni

Nagy falatnak tűnik, az egyetemen évekig tanítják, és egyébként is az informatikusok dolga. Meglehet, hogy ez egy külön szakma, de miért ne lehetne olyan a weboldalad, vagy blogod, amilyent szeretnél, és miért ne élhetnéd ki a kreativitásod a számítógépen. Lépj túl a sablonokon és készítsd el saját ötleteidet.

A Code Academy a 3+4=7 szuperbonyolult képlettől kezdi az egészet, és teljesen újszerű szemlélettel vezet be a programozás világába. Ha inkább egy klasszikus módszerre vágysz, a Harvard alapfokú számítástechnikai kurzusa is ingyenes.

Nem könnyű tömegeknek beszélni

4. Készíts dinamikus weboldalakat

Meg lehet elégedni a blog.hu vagy a blogspot sablonjaival, de, ha igazán tökösen kinéző, dinamikusan működő weboldalt szeretnél összedobni, akkor valami modernre és testre szabhatóra van szükséged. A Ruby on Rails-t olyan weboldalak is használják, mint a Twitter, így bátran mondhatjuk, hogy bejáratott és elismert.

Segítségével gyakorlatilag bármilyen modern webes alkalmazás létrehozható, így ki tudod tolni a saját korlátaidat is. Nem árt némi alapfokú programozási tudás (lásd fentebb), de anélkül is bele lehet vágni.

5. Készíts mobiljátékot

Játszani mindenki szeret, és minden mobilos alkalmazásbolt legnépszerűbbjei rendszerint a játékok. Te is lehetsz a következő sztár, ha van egy jó ötleted, és egy kis tudást is összekaparsz mellé.

A Reading Egyetem kurzusa azt ígéri, hogy megtanít Javában játékokat készíteni, bármilyen előzetes programozási tapasztalat nélkül. Haladóknak érdemes átvenniük a játékelmélet alapjait is.

6. Tanulj meg gyorsabban olvasni

No, de legyen elég a programozásból, meneküljünk a könyvek közé. Csak gyorsan, mert nincs időnk egész nap olvasni! A Spreeder azt ígéri, hogy nagyban fejleszti olvasási és szövegértelmezési készségünket, ráadásul életkortól és nyelvtől függetlenül.

Jó néhány tanáccsal is szolgál az oldal, de a lényeg a spéci felületen és a gyakorláson van: ha eleget használjuk, akár kétszer, háromszor vagy négyszer gyorsabban is képesek leszünk olvasni. Olyan mintha meghosszabbítanád az életed.

A programozás otthon is tanulható

7. Készíts magadnak savanyúságot

Hát ez eléggé elüt az előzőektől, de ki ne éhezne meg a nagy tanulás közben. És a bolti mindig rosszabb, így a savanyúságok egyik nagymestere, Travis Grillo videóját követve elleshetjük a savanyúságkészítés alapvető fortélyait. Itt az idő, hogy a nagyi is büszke legyen rád!

8. Tanulj meg közönség előtt beszélni

A halálfélelem utáni legerősebb emberi érzés a lámpaláz, és ezt leküzdeni nem egyszerű történet. A washingtoni egyetem ingyenesen elérhetővé tette az ezt megcélzó kurzusát. Ha megtanulod az alapvető trükköket, már közel sem lesz olyan rémisztő a vállalati gyűlésen beszélni, vagy prezentációt bemutatni az osztály előtt.

9. Értsd meg a statisztikákat

A Berkeley egyetem is beszállt az ingyenes buliba azaz suliba, és a Bevezetés a statisztikába tantárgyuk tölthető le iTunes-ról. Ha magad is megtanulod értelmezni a számokat, többé nem fognak félrevezetni a híreink. Vagyis mások hírei természetesen.

Egy zenész rengeteget gyakorol, de az alapokat neten is megtanulhatod

10. Értelmezd a pszichológiát

Az emberi psziché alapvető működésének megértése nemcsak önmagunk jobb megismerésében segít, de sokkal inkább értelmezni tudod, hogy miért reagálnak az emberek bizonyos dolgokra, ahogy éppen reagálnak, és a társadalom működését is jobban megérted. Irány a Yale a tudásért!

11. Szerezz zenét

Nem garantáljuk, hogy a következő négy tananyag megtanulása után te leszel az új Mozart, de minden bizonnyal jó kezdés lesz. A Justin Guitarnál a pengetős hangszer alapjait veheted át, a Berklee Zenekollégium a hangod használatára okít, aztán ugyanitt a zeneszerzésről is tanulhatsz, majd a Lifehackernél mindent összehúzhatunk egy helyre.

12. Ne utáld a mateket

Ha te voltál, vagy még te vagy a suliban az a gyerek, akinek sosem ment rendesen a matek, és nem érted miért, vagy hogyan lehet a mindennapokban használni, akkor ezt neked találták ki. A saylor.org valós matematika kurzusa mindent az alapoktól tanít meg újra, pont, ahogyan azt fel is tudod használni.

Nem szeretnénk, ha a sok tudástól túlcsordulnánk, így a következő alkalomra is hagyunk tanulnivalót: akkor fotózási alapismereteket nézünk meg, megtanuljuk a tőzsdézés alapjait, és azt is eláruljuk, hogyan lehet a szokásosnál jóval hamarabb kitakarítani a házat.

uh.ro/buzzfeed.com



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."