Tech » Web

10K-s videó terjed a neten

Dőljön hátra, indítsa el a videót, tegye teljes képernyőre, majd ámuljon. Itt a mega felbontású videó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

10kikep
10K!
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. február 13., 12:00
0 hozzászólás. 

Nemrég még azt leste mindenki, hogy tudna megcsípni egy FullHD-s tévét a karácsony akcióban, most meg telefonkijelző-méretnek tűnhet a megapixel-háború eredményeként születő megjelenítők és vizuális anyagok között.

De mit jelent a „K" jelölés vagy mitől FullHD egy tévé? A vizuális megjelenítők rohamos fejlődésével standardizálni kellett a méreteket, hogy meghatározható legyen egy adott megjelenítő minőségi kapacitása. Mint tudjuk, egy film képek egymás utáni gyors lejátszásából adódik, ami azt jelenti, hogy minimum 24 egymást követő képkockát kell lejátszani másodpercenként, ezért látunk folyamatosan mozgó képet.

A minőséget az határozza meg,

hogy ezek a képkockák mekkora félbontásúak, azaz hány pixelt (képpontot) tartalmaznak. Minden kép pontokból épül fel – gondoljunk csak az óriásplakátokra –, minél sűrűbb és többet tartalmaz, annál finomabbak a kontúrok, a színátmenet, magyarán részletgazdagabb. Tehát a HD minőségű képnél vízszintes sorban 1280, amíg függőlegesen 720 képpontot láthatunk, ennek jelölése 720p, ennél valamivel nagyobb a HD Ready felbontás 1366*768. A FullHD esetében 1920*1080 (1080p) képpontról beszélünk, jelenleg ez az egyik legelterjedtebb méret. A most teret hódító méret a 4K, ahol a K a kilóra utaló, azaz ezret jelentő szám és ez a kép hosszabbik oldalát jelöli, így kapjuk a 4096*2160-as felbontású képet. Hogy jobban el tudjuk igazodni az alábbi képpel szemléltetjük az eltéréseket a különböző felbontások méretei között.

10kbe

Most, hogy valamennyire el tudjuk helyezni magunkat a pixelek és felbontások világában, akkor nézzük meg John Capra hivatalos timelapse-készítő legújabb filmjét, amit Rio de Janeiróban készített 10K felbontásban. A nem mindennapi látványt nyújtó filmhez egy PhaseOne kamerát használt, amivel rengeteg 80 megapixel méretű képet készített, majd fűzött össze egy videóba. A végeredmény egy 10328*7760-as felbontású lélegzetelállító videó a brazil városról.

Mivel sem a videómegosztók, sem pedig az elterjedt használatban levő készülékek nem képesek – így az öné sem – megjeleníteni ekkora felbontású videót, ezért FullHD (1080p) kivágásban nézhetjük meg, ahogy egyre jobban belenagyít a képbe, mindenféle minőségromlás nélkül. Az éjszakai felvételrészletek is magukért beszélnek. 


Ne felejtsünk teljes képernyőre váltani!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."