Tech » Web

A VR jelentheti a mozizás végét?

Voltál már New Yorkban? Ültél már gyomorforgató hullámvasúton? Már ki sem kell menned, hogy mindezt átéld.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
transinow1

Üzenjük a világnak, oh yeah!

Ékes angolsággal készült szájtot indítottak,...
képernyőfotó

Van-e nálatok internet?

Mert az inkubátorházban bőven van, nem is rossz....
fotó archív

Már válthat Early Bird jegyet a 6. Digitális Székelyföld Konferenciára

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív...

vrszemuge
Vr szemüveg, fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. június 29., 11:37
0 hozzászólás. 

Mostanában rengeteg előadó, vlogger VR (Virtual Reality) videókkal rukkol elő, ami egy vadonatúj video készítési technológia, amely minden irányban mélységet teremt a felvételnek, így szemlélője úgy érezheti, mintha valójában szereplője lenne a videónak. Mivel 360 fokban forgathatóak ezek a videók, interaktív élményt nyújtanak, hiszen a környezet minden apró részletét szemügyre vehetjük.

A technológia nem csak a videózásban van jelen, hiszen olyan VR szemüveg segítségével, mint az Oculus Rift a számítógépes játékoknak is valóságos főszereplői lehetünk.

Több techoldal máris azon gondolkodik, mikor vethet véget ez a technológia a hagyományos filmnézésnek, mozizásnak. A Facebook-on és a Youtube-on is egyre több ilyen videóval találkozunk, sőt immár az első magyar fejlesztésű, erre szakosodó weboldal is megjelent, amelyen kedvünkre nézhetünk 360 fokos videókat, képeket, sőt VR szemüvegre optimalizált mobiltelefonos applikációval is rendelkezik.

A Magyarországon még egyedülálló megoldást több hónap fejlesztés és tesztelés előzte meg. A Kolivri.com internetes oldal rendelkezik saját Android és iOS alkalmazással, valamint már a Samsung Gear VR szemüvegre is optimalizálták.

Az indulás alkalmából a Kolivri készítői egy 360 fokos videót és fotót is készítettek a Margitszigeten a válogatottnak drukkoló tömegről, amivel a néző úgy érezheti, mintha ott lett volna a csapat teljesítményét ünneplő tömegben. Reméljük, hamarosan a Patkóban is sétálhatunk egyet, korábban már a The New York Times jóvoltából New York utcáit is körbejárhattuk.

Budaházy Szabolcs, az ArWorks ügyvezetője és alapítója szerint a 360 fokos videókkal és fotókkal bárhová elutazhatunk a világon, körbenézhetünk városok felett, de meghallgathatunk koncerteket, vagy beülhetünk egy versenyautóba. Azért hozták létre az oldalt, mert szeretnék, ha mindenki megtalálná a számára érdekes és izgalmas videókat a Kolivri oldalán. Ugyan a 360 fokos kamerák még csak egy szűk körben terjedtek el, de hisznek abban, hogy hamarosan egyre több amatőr és profi tartalom készül majd Kelet-Európában is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."