Ráznak az udvarhelyi átjárók

Figyelemfelkeltő csíkokat festettek fel tizenöt átjáró elé. A cél a biztonságosabb gyalogos közlekedés. Csak vegyük is észre őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Biztonsági csíkok egy gyalogátjáró előtt Székelyudvarhelyen
Egy kicsit ráz, egy kicsit zajos, de hasznos lehet
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. augusztus 06., 17:02
10 hozzászólás. 

Az elmúlt héten Székelyudvarhelyen több átjáró előtt is figyelemfelkeltő, fehér sávok jelentek meg az úttesten. A gépkocsi, ezen áthaladva egy berregő hangot hallat, illetve érezhetően, de nem zavaróan berázza az autót is.

A sávok célja egyértelműen a forgalom biztonságosabbá tétele. Sajnos nem egyszer kellett portálunkon beszámolnunk arról, hogy

gyalogost gázoltak a zebrán.

Az évente növekedő gépjárműforgalom, a rutinossá váló útvonalak és a számtalanszor zombi módon vezető sofőrök nincsenek felkészülve a figyelmetlen, vagy jogaikat „rosszul kiharcoló" gyalogosokra.

Volt idő, amikor a városvezetés a villanyrendőrök által irányított forgalomban látta a megoldást. Ez részben jónak bizonyult a forgalmasabb útkereszteződésekben, de minden átjáróhoz nem lehetett jelzőlámpát szerelni.

Biztonsági csíkok egy gyalogátjáró előtt Székelyudvarhelyen

Ha lámpa nem is, de több szakaszon figyelmeztető tábla került az oszlopok felső részére, ami jól láthatóan az út fölé nyúlik és villogó sárga lámpák teszik még észrevehetőbbé – már ha éppen működnek. Ezek mostanra annyira beleolvadtak a környezetbe és beleégtek a retinánkba, hogy legtöbbünknek fel sem tűnnek.

Az autósok lassítását szorgalmazó fekvőrendőrökkel is többször próbálkoztak, de ez sem sikerült tökéletesre. Az első, fekvőrendőrnek nevezett próbálkozást az Eötvös József utcában alakították ki, amit később felszedtek. Modernebb, az úttestre fogatott műanyag elemeket helyeztek el a város Csíkszereda felöli kijáratánál, de ezek nem bírták a terhelést, így csak egy rövid időszakot éltek meg.

A legutóbbi hasonló projekt keretében a mezőgazdasági és a Palló Imre Művészeti iskola előtt egy-egy

magasított átjárót helyeztek el.

Elkészülésük után kisebb felháborodást váltottak ki az autósok körében, ugyanis használhatóságuk eléggé vitatott volt. Nem lett egyik sem tökéletes, esztétikailag sincsenek a helyzet magaslatán, de eredményességük megkérdőjelezhetetlen.

Mostanra a helyi sofőrök megszokták ugyan az átjárókat, de lassítaniuk továbbra is elengedhetetlen.

Biztonsági csíkok egy gyalogátjáró előtt Székelyudvarhelyen

Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője a most festett figyelemfelkeltő csíkokkal kapcsolatosan portálunknak elmondta, hogy ezeket a sávokat a polgármesteri hivatal megbízásából helyezte el egy erre szakosodott cég. Az útjelzések egy több éve elkezdett projekt részét képezik, ami a gyalogosok biztonságát helyezi előtérbe.

Jelenleg a város területén tizenöt átjáró elé került ilyen speciális festés, ezeket intézmények, iskolák és a forgalmasabb szakaszokon levő gyalogos átkelőhelyek elé festették fel.

Az átjárók előtt tíz méterrel felfestett csíkok egy speciális, kétkomponensű festékből állnak és formába öntve vitték fel őket, ezért tudnak kiemelkedni az úttest felületéből. A kivitelező cég két év garanciát vállalt a festésre.

Biztonsági csíkok egy gyalogátjáró előtt Székelyudvarhelyen

Az új figyelemfelkeltő sávokat tesztelve már nem tapasztaltuk a magasított átjáróknál jellemző hatékonyságot. Bár felénk még új keletű a dolog, de egy hét elég is volt, hogy megszokják a sofőrök.

Az első napokban az autóvezetők felkapták fejüket a jellegzetes hangra, sőt, még a gyalogosok is visszanéztek, de ma már újból fásult sofőrök haladtak el előttem, miközben az átjárónál, jól látható helyen állva vártam, hogy megkapjam elsőbbségem.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szatee
2012-08-06 22:39:59
Az átjáró előtt tíz méterrel? Na az ha van 10 m akkor én megeszem!
avatar
csz
2012-08-06 23:12:42
10
Van az tíz méter, mert jó két kocsihosszal az átjáró előtt kezdődik.
De a kocsi azt a 10 métert 40-el haladva egy másodpercen belül megteszi, tehát elég falra hányt borsó szaga van az egésznek. Mire akar figyelmeztetni? Hogy amikor legközelebb erre jársz, ne szunyókálj a kormány mögött?
avatar
perretz
2012-08-07 09:07:32
nagyon sok helyen nincs meg az a 10 meter. lassan haladva is mire rezeg mar reg az atjaron vagy, pl a volt Olt cuki elotti atjaro. Saka nem gondolkodtak a kivitelezok sem, es a megrendelo sem.
avatar
nakiakiraly
2012-08-07 14:03:05
semmi se jó
Kedves előttem szólók!
Néha nem érzitek magatokat zseniknek, hogy bárki bármit dolgozik, Ti abban rögtön hibát találtok?
Engem is zavar, hogy sok dolgot lehetne jobban is végezni, mégis sokan az egyszerűbb megoldást válasszák. Például kedves CSZ 40-el közelíti meg a gyalogátjárót, pedig a törvény egyértelműen 30-at ír elő. Persze, ha nem lennének a rázok, akkor nem tudnánk, hogy ott gyalogosátkelő van, de mivel most vannak a rázok, így az a baj, hogy "de hol".
Ebben a városban mindenki az autójával úgy közlekedik ahogy akar, hisz az autó erősebb mint a gyalogos, aztán csak kötekedünk, hogy bezzeg nyugaton ott van civilizáció, és ott a rázókövek is jó helyen vannak. Puszi mindenkinek, akit bánt a 10 (9) méter :)
avatar
Belevi
2012-08-07 22:24:18
re: semmi se jó
Kedves nakiakiraly! Már meg ne haragudj, de itt nem arról van szó, hogy semmi sem jó, hanem egyszerüen arról, hogy ezek a rázócsíkok tényleg nem érnek semmit. Csupán azért mert, akár azon, vagy azután fékezel, már túl késő, hisz az az ominózus "10m" nem egyenlő a féktávval! Kérdem én, hogy mire jó olyasmi, ami nem szolgálja a kívánt célt? Ezt azzal tudnám összehasonlítani, mint mikor egy forgalmi táblát olyan helyre helyeznek, amit nem lát az autós. Tehát, jogos a kritika ilyen tekintetben. A jó szándék ebben az esetben nem elég, mert nem szolgálja a balesetek megelőzését. Ennyit erről.
avatar
nakiakiraly
2012-08-08 09:24:47
re: semmi se jó
Kedves Belevi! Azt már tudjuk, hogy sokan úgy vezetnek, hogy nem veszik figyelembe a táblákat. Ha egy idegen a városunkba téved és a legelső rázódásnál rájön, hogy nem megfelelően haladt át a gyalogosátkelőn akkor a következőn valószínű, hogy figyelmesebb lesz.
Noul Cod Rutier - Capitolul V - Reguli de circulatie -> Art. 123
"...nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor"
Számoljunk: (így tanították: fékút= (v/10) a négyzeten, ami a gumik és az út miatt csökkent)
30 km/h = 8,33 m/s = 4,42 m fékút (itt nincs figyelembe véve az időjárási körülmény)
40 km/h =11,11 m/s = 7,86 m fékút
50 km/h =13,89 m/s =12,29 m fékút
És ha a sofőr a rázók miatt kezd el hamarabb lassítani, akkor nem mind1 a becsapódáskor a távolság. És ha távolabb rakták volna, és áthaladás után a sofőr figyelmetlenül elkezd gyorsítani, akkor...???
Csak hát ide olyanok írogatnak, akik nem ismerik a törvényeket, nem tudnak számolni és nekik semmi sem jó. "Ennyit erről."
...
avatar
Belevi
2012-08-08 23:39:18
re: re: semmi se jó
Kedves Nanakiraly! Ma újból "megmértem" a rázókövek távolságát. Jó indulattal se lehet sehol 10m-ről beszélni. Ez tény, de térjünk az általad emlegetett sebességkorlátozásra. Igazad van, én is utánanéztem, és valóban 30km/h sebességgel kellene közlekedni egysávos úton, ahol nincs tábla, ami jelezze a gyalogátkelőt. Rendben, ez az optimális eset, tehát mondhatjuk, hogy ilyen sebességnél épphogy megtudod előzni a balesetet. Nemcsak feltételezés, hanem tény, hogy az autósok többsége minimum!!!! 45-50km/h sebességgel halad lakott területen - ebben az esetben, akár 7,86, akár 12,29 méter féktávot veszünk, az illető korházban végzi, ha találkozik az autóssal! Tehát te a törvényismereteddel sokra nem mész a gyakorlatban. Matekben és törvényekben lehetsz jó, de gyakorlatiasságban ... no coment.
avatar
nakiakiraly
2012-08-09 22:11:00
re: re: semmi se jó
Kedves Belevi! Lássuk mihez értek :) Amiről írtam, az fizika (persze kell a metek is). Én nem kell utánanézzek a törvényeknek, mert tudom. De az már szomorú, hogy Te vagy románul nem tudsz, vagy a szövegértéseddel van baj, de az is lehet, hogy csak felületes vagy, és nem olvasod végig az amit kellene.
Az általam említett törvény 123-as paragrafusának i pontja kimondja:
"...semnalizate prin indicatoare si marcaje..."
Akkor Te mért írod, hogy:
"ahol nincs tábla" ?
A gyakorlat azt mutatja, hogy ha a sofőr felfigyel a "zebrára", akkor az esetek többségében el tudja kerülni a baleseteket. És volt már példa rá, hogy távolabb rakták a rázósávokat, és a sofőr kigyorsításkor ütött el gyalogost.
Jó lenne, ha vennéd a fáradságot, és kiszámítanád, hogy ha egy autó 50km/h-val halad és hirtelen fékezni kényszerül, akkor (az ,ár tudjuk, hogy a féktávja 12,29m) a 10. méternél mennyivel halad, és az milyen veszélyt jelent a gyalogosra.
avatar
Belevi
2012-08-09 23:46:02
Re: Semmi se jó
Kedves Nanakirály! Nincs kedvem személyeskedni, mert fölösleges. Ha minden áron a magad igazát akarod szajkózni, ám tegyed. Nem tudom, hogy hány levezetett kilóméter van mögötted, és azt sem, hogy egyáltalán mozdultál-e ki ebből a városból. Egy kérdésem lenne csupán. Ha valóban jártas lennél a vezetésben, és őszinte lennél magadhoz, akkor tudnád, hogy sehol ilyen rázóköves felfestést nem találni az egész országban, (Európa más országairól nem beszélve). Amit nem tudsz megcáfolni, az az a tény, hogy túl közel festették fel a csíkokat az átkelőkhöz. Ha van vezetési tapasztalatod, akkor azt is tudhatod, hogy bármi útegyenletlenség a féktávot meghosszabítja.( A mi esetünben a rázóköveken való fékezés) Most azon lehet filozófálgatni, hogy a sérülés mekkora ennyi meg annyi sebességnél. Lenne sérülés? Igen, tehát ez azt jelenti, hogy nincs biztonságban még ilyen rázókő mellett sem az életed, ha gyalogosként épp egy felelőtlen autóssal találkozol. Nos, többet én nem ragozom a témát.
avatar
lala
2012-08-10 12:37:00
Az tény és való, hogy a rázóvonalak túl közel vannak festve az átkelőhöz. Nem kell ahhoz különös tudomány, hogy egy tapasztalt autós ezt megállapitsa.
Hogy a labori számitások mit adnak az egy dolog, de, amikor – főképp éjszaka és a várost nem ismerő autóvezető esetében – sok helyen az átjárót jelző táblák alig vagy túl későn észrevehetők, addig tökéletesebb munkát kellet volna végezni a gyalogosok védelméért. Az pedig, hogy, ha egy pár méterrel távólabb teszik a jelzővonalakat, akkor az autósoknk lesz idejük újra gyorsitani az átjáróig (lásd nakiakirály kommentjét) egy laikus spekuláció.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."