A romló város: a “lebombázott” stadion

Nemcsak a mögötte levő terület, de a stadion főlelátója is Székelyudvarhely egyik szégyenfoltja. Öt éve van ilyen állapotban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A katasztrofális állapotban levő székelyudvarhelyi stadion
A tábla használata nem véletlen, nem ajánlott túl közel merészkedni
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 04., 11:38
6 hozzászólás. 

Habár évek óta ígérgetik, még mindig nem fogtak hozzá a sétatéri labdarúgó-stadion főlelátójának helyreállításához. A részben lebontott betonszerkezet még mindig áll, de már életveszélyes.

Igazi Kusturica-film

Öt évvel ezelőtt nekifogtak a lelátó újjáépítéséhez, de csak a lebontásig jutottak – akkor szakértői vélemény is született a betonszerkezetről, ez különböző megerősítési lehetőségekről is szót ejtett, de a gyakorlatban egyik sem valósult meg.

Annyi történt, hogy ma, ha valaki terepszemlét akar tartani a lelátón, nagyon óvatosan kell tennie, mert félő, hogy ráomlik az egész. Mintha háborús övezetben járnánk, bombázás után.

stadion2

Sült padlizsánszag terjeng a levegőben, a stadionhoz tatozó sportszállóban laknak még, vagy néha kiadják sportolóknak, földszintjén a Roseal SK irodája van – nem ott sütik a vinetét, de az egész környéknek van egy Kusturica-filmbe illő hangulata. Néha tyúkok is vannak a pályán kívüli füves részen, a lelátó maradványai mögött az egykori Akarat-sportbázis területe is katasztrofális állapotban van.

Évek óta beszédtéma a stadion helyzete, de labdarúgócsapat nincs (tavaly kiesett a harmadosztályból és meg is szűnt az FC Székelyudvarhely felnőttcsapata), kicsit mostohagyerek lett a létesítmény. Sok pénzbe kerül a teljes lebontás és egy új építmény létrehozása – de ha belegondolunk, hogy pl. Siménfalván és Galambfalván ez sikerült, akkor hadd gondoljunk arra is, hogy ezt Székelyudvarhely is meg tudná engedni magának.

Stadiontörténet és a mindennapok

A városi stadion 1968–69-ben épült: az udvarhelyi Fások csapata akkor jutott be a harmadosztályba, és a város akkori vezetősége úgy döntött, hogy az ún. Kollégium-kert első részén új stadiont épít.

Addig a mai sportcsarnok helyén volt a régi udvarhelyi labdarúgópálya, fakerítéssel, falelátóval. Az évek során rengeteg sportoló (és nem csak) használta az új labdarúgópályát, nemzedékek nőttek fel rajta és mellette, váltak sportemberekké.

Előfordult, hogy a néhai diktátor, Nicolae Ceauşescu helikoptere is itt landolt, de volt itt szabadtéri mozi is (a hetvenes években) és természetesen megszámlálhatatlan labdarúgó- és atlétikaedzés. A birkózóterem a fő lelátó jobb szárnya alatt kapott helyet.

A stadion emlékezetes „nagymeccseknek" adott otthont: 1973–74-ben általában zsúfolásig töltött lelátók előtt játszott B-osztályos mérkőzéseket a Székelyudvarhelyi Textil, de a nyolcvanas években a Haladás csapata is ezreket vonzott a stadionba, a kilencvenes években pedig a Hargita, majd a Budvár FC kezdeti sikerei töltötték meg hétről hétre.

udvarhelyigolorom

1985-ben telt ház előtt Románia A-válogatottja játszott edzőmeccset (5-0-ra nyert Mircea Lucescu csapata), egy évvel később pedig az akkori BEK-győztes Bukaresti Steaua játszott barátságos találkozót a Haladással: az udvarhelyi csapat óriási meglepetésre 4-2-re legyőzte a Bölönivel, Lăcătuș-sal, Pițurca-val felálló katonacsapatot.

Legutóbb a 2010-2011-es idényben lehetett itt harmadosztályú focimeccset nézni, az FC Székelyudvarhely mérkőzésein már csak a sportcsarnok felőli lelátóra ülhettek a nézők, sajnos nem is voltak túl sokan.

Ami a stadion mindnenapjait illeti, délutánonként tartanak itt edzéseket (a gyep meglepően jó állapotban van még mindig) illetve itt játszik a hazai mérkőzésein a megyei bajnokságban levő Roseal csapata, illetve a körzetiben szereplő Sporting.

Néhány héten belül a szentegyháziból udvarhelyivé lett Vasas Femina SK női futballcsapat is itt fog játszani – azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a csapatok hol fognak öltözni és zuhanyozni, egyelőre ideiglenes megoldást kell találni.

Azt is úgy, hogy a szétbontott főlelátó maradványait elkerülik az ott tartózkodók.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-09-04 12:45:48
NO COMMENT!
avatar
Pizsi
2012-09-04 13:28:32
SZEGYEN!!!!! SZOBROKRA VAN PÉNZ DE ERRE NINCS???
avatar
Pety
2012-09-04 17:09:34
Stadion
Sajnos nem kis szegyen hanem Oriasi nagy mulasztas, hogy erre a letesitmenyre nem jut penz a varosnak !!!
Szomoru , hogy a varosvezetes a focit mint sportagat ennyire elhanyagolja, eltekint attol, hogy varosszinten tobbszaz gyerek szivesen muveli vagy muvelne ezt a sportot..
Lasd a "Sekelyudvarhelyert" gyerekfoci turnet ahol ezres letszamban voltak a gyerekfocistak es sajnalatos modon egy ilyen nagy tomegszamnak orvendo rendezvenyen a tisztelt polgarmester ur nem adta jeleneset.... - ezek utan mirol beszelhetunk ?
Itt tartunk ma 2012 - ben , Volt mult , nincs jelen , jovore nincs kilatas !

Piros pont a cikk irojanak, jo ha beszelunk a temarol !
avatar
manci pacio
2012-09-05 19:05:51
falu vagy város?
Ezért is jobban megéri lassan falun élni. Jobbak a sportolási lehetőségek. Szégyen, hogy Udvarhelynél kisebb városoknak, sőt falvaknak sokkal szebb sportcsarnokuk, stadionjuk van... Nem is messze, és nem is a románoknál, hanem a Székelyföldön. Ennyit a városvezetésről. Az a lényeg, hogy kiszúrják az emberek szemét az aszfalttal, a szobrokkal s az avató ollóval. Hogy tudjanak a benzintemetőikkel vígan furikázni. Az, hogy egyesek inkább szaladni szeretnének, meccsre járni, egészségesen élni, nem számít. Azokat elgázosítják inkább a kipufogóikkal.
avatar
compostela
2012-09-08 00:14:48
magasról le.....
Az illettékeseket kéne megszólaltatni, immár nyilvános fórumon, hogy ne tudják tovább tussolni a dolgot. A sportcsarnok előtt még aszfaltozásra is tellett... mit gondoljunk? De az ott lakó kb.10 családnak a kanyar után mégis gödrös, szakadozott aszfalton kell járniuk nap mint nap...
avatar
Pety
2012-09-11 10:40:46
re: magasról le.....
Elarulom, hogy a sportcsarnok elott azert aszfaltoztak, hogy a jolfizetett, idegenbol hozott kezilabdas nyakiglabak ne botorkazzanak, nehogy veletlenul kificamodjek valamelyik bokaja, mert akkor veszelyben a gyozelem es nem lehet a meccs vegen megtapsolni a szenatori sportszinhazat . Ez kell nekunk, porhintes az emberek szemebe, ahol par szaz ember osszegyul, arra a politikum ratolja magat, ennek lett az aldozata a kezilabda is .
A focit az eloljaroink nem tamogatjak mert az "Jenore emlekeztet", hiaba hogy 5x annyi ember kedveli ezt a sportagat mint a kezilabdat.
Ki kellene menni delutanonkent a sportpalyakra es gyerekeket szamolgatni !
- tisztelt Polgarmester Ur !!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."