Bölcsődepolitika: lerágott gyermekcsont

Az anyukák sírnak, a politikusok acsarkodnak, a gyerekek hallgatnak. A családbarát Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Bunta Levente a Tábor-negyedi bölcsődében
Nem a WC bűzlik a bölcsődében? Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. szeptember 18., 15:09
9 hozzászólás. 

Kommunizmusbeli emlékeink alapján gyermekeknek fenntartott börtöncellák összességeként képzeljük el a bölcsőde nevű intézményt. Pedig rég nem a sivár fehér csempe, fagyos mozaikpadló és végeláthatatlanul sorakozó sárga bilik jellemzik. Már vannak színes szőnyegek, Micimackók, nyulak és más gyerekbarát lények a falakon, mackós vagy békás bilik és barátságos, kuckós kisbútorok.

Nem is pusztán gyerekmegőrzőként működik. A személyzet alacsony fizetése ellenére kedves, szakszerű és, bár nem óvónők, egy átlagos anyukánál jobban értenek a gyerekneveléshez. Legalábbis annak tömeges változatához.

Minden csoportban van egy ápoló, aki gyermek-egészségügyi asszisztensi képzésben részesült, ellentétben azokkal az óvoda pedagógusokkal, akiknek az óvodáskor előtti gyerekek puszta pelenkázni való bábok, mert tanulóéveik során minimális mértékben hallanak róluk, és sokan csak a sajátjukat tartják a kezükben.

A politikusok marakodnak, a gyerekek szívnak. Sőt szopnak.

Ez a bölcsőde, a valamikori ötből az egyetlen, indult el szemünk láttára a sorvadás útján. Egyelőre csak a város által felhúzott tágas, gyermekbarát épületet kapták ki alóla privatizálás címén. Hogy ki? A családbarát politikájukkal hencegő politikusok egy csapata. Míg jött egy másik politikus csapat, akik egyébként szobraikkal hencegnek, de konzervatív ideológiájukba szintén belefért a családszeretet.

A két családbarát tábor összecsapott a bölcsőde felett, természetesen a választási kampány idején, amikor az emberek többsége semmit sem vesz komolyan, ami a politikusok szájából elhangzik. Nyert, na nem hiszik el, kicsoda: a családbarátok. A bölcsőde épületét, amit a szüleink, nagyszüleink építettek, végleg átjátszották egy vállalkozónak, hivatalosan a 400 személynek munkát adó vállalkozásának.

Nem perelünk, szégyenkezünk, és elveszünk

A négyszáz munkást – gyanítom, minimálbéren – tartó cég ellen a leszavazott városi tanács által elindított pert a választási diadal után, egy kánikulai napon, uborkaszezonban leállította az új városatyák gyülekezete. Néhányan pirulva, főhajtva, de többségükben az átjátszás mellett döntöttek.

Mert a szégyenteljes műveletet vakációban hajtották végre, amikor sem a szülők, sem a gyerekek nem gondolnak a tanévre, és mindenki – beleértve a sajtó hangosabbik száját – a strandon vagy a boglya árnyékában keresi a hűvöst.

Négyszáz alkalmazott munkahelye, ha húsz évig nem függött, ma sem függ attól az épülettől, viszont függ tőle csak most 100 kisgyermekes család állása, és a további várakozó, de a bonyolult bürokrácia miatt bölcsődei helyre nem jogosultak munkahelye, megélhetése.

Megspóroljuk a magyar jövőt

A bölcsőde szociális alapon működik a városvezetés szerint. Gyanítjuk, mi úgy jutottunk be tavaly az udvarhelyi átlaghoz képest kicsit magasabb jövedelmünkkel, hogy mindkettőnk fizetési papírján az újságírói funkció szerepel. Másoknak nem ilyen egyszerű. Minimálbérre kell íratniuk magukat, vagy sürgősen meg kell szabadulniuk a földjeiktől, hogy a gyerekük szakszerű gondozását megoldják.

De ne gondolják, hogy nekünk olyan könnyű volt. A párom Tordáig utazott poros buszokon, hogy bebizonyítsa, nemcsak neki, a szüleinek sincs egy maréknyi föld sem a nevén. Jómagam 40 fokban vágtattam a polgármesteri hivatal és a bölcsőde között a tízkilós pelenkás csomaggal a nyakamban többször is, hogy az összes iratot beszerezzem.

Ebből is látszik, hogy az RMDSZ-es tanács látványosan azon ügyködik, hogy a bölcsőde intézményét elsorvassza, mert szerintük sokba kerül. Igen, a gyerekeink sokba kerülnek. Nyilván senki sincs tisztában a gyermekvállalás szerelmes pillanataiban azzal, hogy pontosan mennyibe.

De a meggondolatlanul gyermeket vállalók és a gyermektelenek adójából is működtetik a bölcsődéket, tanügyi intézményeket, azért, hogy amikor öregek leszünk, legyen, akinek az adójából nyugdíjat kapjunk, legyenek fiatalok, akik utálkozás nélkül segítenek át az úton, vagy hoznak egy tányér levest, ha már mi nem tudunk rajtuk segíteni. Erre mondják, hogy ők a jövő. Sőt, ha kicsit demagóg akarok lenni, ők a magyar jövő. A székely magyar jövő. A maroknyi szikla stb.

Anyatejes gombamártás bölcsiszósszal

Az az RMDSZ-es többségű tanács viselkedik ennyire mostohán a gyermekeinkkel, amelyiknek az országos szervezete néhány évvel ezelőtt a kormány keblén elválaszthatatlanul csüggve két szopás közt kéjesen nyögte ki, hogy itt a vég. Elkúrtuk, csecsemők. Most már nektek is ki kell vennetek a részetek a válságkezelésből. Elvesszük tőletek a pelenkapénzt, és örüljetek, mert akik még meg sem születtek, azoktól már egyéves koruk után vagy az anyjukat, vagy a pelenkájukat vesszük el. Tessék felnőni a bilihez.

Hogy a tejzabálók ne lázadjanak fel, és ne dobálják kakis pelenkákkal a kormányépületet, gyorsan megígérték, hogy cserébe az elkövetkező években gombamód szaporodni fognak a bölcsődék. Ennek élvezzük az eredményét.

Székelyudvarhelyen tágas bölcsődeépület száradt el gombamód a nyáron a gyerekek alól. Helyette cicomás, új, de jóval kisebb bölcsi termett a Tábor-negyed tetején. A Tábor-negyedi szegény és pilás szülők örülnek, közelükbe költözött a bölcsi, a szombatfalvi, a csereháti, a Sziget-negyedi, a Rákóczi negyedi édesanyák pedig örüljenek, mert reggelente megdönthetik a hegyre babakocsitolási maraton rekordját.

Vagy vegyenek autót abból az alamizsnából, amit azoktól a helyi nagyvállalkozóktól kapnak, akiknek jelentős része politikai szereplő. Nem beszélve arról, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűekre nem az a jellemző, hogy beperelik a tanácsot, sajtóhoz fordulnak, vagy tüntetni indulnak. Legalábbis Udvarhelyen.

A szociálisan hátrányos helyzetűek meghúzzák magukat a kifizetetlen számlák tornya mögött, és örülnek, ha tiszta ruhát adhatnak a gyermekükre. Turkálóból. Mert dübörög Székelyföldön a gazdaság.

Kontraszelekció, feketemunka és voksvadászat

Miközben elsorvad a bölcsőde, mert a polgármesteri hivatal elsikkasztja az igénylő dossziékat – több sztorit is hallottunk már síró, figyelem, hivatali alkalmazottak, nem siránkozó, hanem síró édesanyáktól –, a kisnyugdíjas nénik háromszor annyiból élhetnek, mint a kisgyermekes családok. Egy gondozó néni ára havonta a szolgáltatásoktól függően 400-800 lej (a bölcsőde tavaly maximum 84 lej volt), ennyit költenek a kisgyermekes családok minimálbérükből gyermekmegőrzésre.

Ugyanannyit, amennyi egy bölcsődei gondozó fizetése, aki 20-as létszámú csoport testi-lelki egészségéért felel. És nem eteti a szájában megrágott falatokkal a gyermeket streptococcuszosra, és nem nézeti habzó szeműre rajzfilmekkel a háromévesnél fiatalabbat.

Ezt nevezik kontraszelekciónak, mert ahelyett, hogy a szaporodó bölcsődékben szakképzett gondozóknak fizetnénk, akik ugye adóznak is, fizetünk a néniknek. Nem nyugdíjat az egész életük során végzett munkájuk honoráriumaként. Nem, az éppen csak élő idős asszonyokra örökmozgó kisgyermekeket bízunk, hogy az utolsó éveiket se tudják élvezni.

Viszont ők botorkálnak utolsó leheletükig szavazni, jellemzően az RMDSZ-re, jellemzően a családbarátokra. Köszönjük, RMDSZ! Jöhet a következő.


címkék: bölcsőde per rmdsz

9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
demone
2012-09-18 18:10:06
Tokeletesen igazat adok a cikk irojanak.
Bolcsodere igenis szukseg van, a tabornegyedire is es a Villanytelep utcaban levore is!
Lehet, hogy 100 gyerek jar egyidoben a bolcsodebe folyamatosan, de csak azert, mert ennyit hagynak jova minden evben...
Hol a tobbi letett keres, amelyeket visszautasitottak? Akinek pedig sikerult mind azt a rengeteg folosleges dokumentumot osszeszedni, amelyeket kernek, csak az tudja, hogy mennyit kellett utana-jarni.
Nevetseges!
Mintha az ott ulo szemely a szocialis osztalyon arra lenne kikepezve, hogy hogy tudna minel tobb kerest elutasitani, minel tobb szulot elriasztani a bolcsodetol!

Hiaba jarhatnak osztol a 2 eves gyerekek napkozibe, sajnos olyan vilagot elunk, ahol az anyuka kenytelen hamarabb visszamenni dolgozni, nincs lehetosege otthon maradni 2 evet. Az o 1 eves gyereke hova megy majd? A Tabor-negyedbe? A varos masik vegebol? Felteve, ha a szocialis osztalyon vissza nem utasitjak.

avatar
demone
2012-09-18 18:10:51
Tehetnenek egy probat, hogy ne kossek feltetelhez a bolcsodebe valo bejutast, hogy hany gyereket fognak beiratni es hanyan el is fogjak vinni a gyereket nap mint nap!
De gondolom onok kozul senkinek nem jar bolcsodebe a gyereke ( van penz baby-sitterre).Ha veletlenul megis, akkor nem jarta le a labat a paksameta osszeallitasahoz es azon nyomban ala is irta a Polgarmester Ur.

Meg egy dolog: tisztan latszik, hogy a dontest nem a penteki napon hoztak meg igazabol, ez csak a latszat, a formasag. Meg ki sem jottek az ulesrol a kedves tanacsosok, a gyonyoru fenyofakat mar ki is vagtak a bolcsode udvararol!
Hat ilyen aljas emberek vezetik a varost! Mit varunk el az RMDSZ-tol odafont, ha itt helyben a varos erdekei ellen dolgoznak?

Dontenek szulokrol es gyerekekrol, de kozulunk senkit nem kerdeztek meg...
avatar
kavehaziberci
2012-09-18 22:29:20
Olyan vállalkozó kaparintotta meg az ingatlant, aki most embert küldene a parlamentbe is Ladányi László személyében. Természetesen, hogy valaki onnan is tudjon bizniszeket intézni neki. Na ennek kell ellenállni.
A Villanytelepi napköziben pedig nem ártana megnézni, hogy miért vágatja ki a fákat az igazgató.
avatar
lala
2012-09-18 23:37:47
Aljas, gazember tarsasag. Meg van pofajuk alairast koldulni... Az ilyen es ehhez hasonlo "projekteket" szeretne folytatni Antal?
avatar
kópé
2012-09-19 02:31:09
Hadd menjen.
Amint a képen láthatjátok, a polgármesterünk megmutatja, hová is való valójában és hazatér megbánni bűneit amit a saját nemzete ellen elkövetett és elkövet nap mint nap a bűntársaival együtt.
avatar
edike
2012-09-19 09:18:12
Gratulalok
Minden tiszteletem a cik irojanak!
Sajnos minden egyes szava igaz!
En mar nem vagyok kisgyerekes anyuka, de atelem azoknak a szuloknek a fajdalmat,
keseruseget akik naponta szembesulnek ezzel a helyzettel.
Duhos vagyok a politikusainkra, a helyi es megyei vezetokre es azokra a multikra akik a mi verejtekeink alltal gazdagodtak meg, ugy, hogy minket ember szamba sem vettek/vesznek...
Mikor lessz ennek vege, mikor es ki fogja meghallgatni a mi kereseinket, mikor leszunk mi apro penzert dolgozok is fontosak ennek a tarsadalomnak?
Hajra RMDSZ, hajra nagymamak, talalkozunk 4 ev mulva ugyan ezekkel a problemakal!

avatar
Pety
2012-09-19 10:11:58
Nesze neked Udvarhely, erre szavazott a tobbseg !
Oszinte TISZTELET a cikk irojanak !
Szomoru, de ahogy a fenti hozzaszollo is velemenyez, a cikk minden eggyes szava valosag.
De ha a tenyeket mas szemszogbol nezzuk, akkor lehet ha a nyugdijas mamaknak megerte az UDMR - re szavazni, hisz most ok biztositanak a nyugdias mamaknak Baby-sitteri allast.
Hajra UDMR, mindig elore Bunta !
avatar
kópé
2012-09-19 10:39:02
Ne csodálkozzunk csak behunyt szemmel szavazzunk!
Amíg a Sepsiszentgyörgyiek vannak annyira tökösek, hogy tüntetést szerveznek egy elorzott magyar oktatási intézményért, addig mi udvarhelyiek csak behúzzuk a farkunkat és kussolunk hasonló esetben. A lakásmaffia elleni harcot is csak mellékútra terelték amióta a polgármester is benne van a bízottságban, a legnagyobb bűnözők, a romániai magyar demokrata sz...(maffia) ellen már végképp nem meri felemelni az rmdsz pénzén táplált sajtó.
avatar
jugin
2012-09-25 21:59:23
jóóóó ez a cikk osztom is meg ahol csak tudom.... PÁL EDIT ÉVA gratulálok még kérünk hasonló cikkeket...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."