Rangos szellemi műhely a Tamási Áron Gimnázium

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Tamási Áron Gimnázium mukaközössége. Felháborodtak a Polgármesteri Hivatal állásfoglalásán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A Tamási Áron Gimnázium épülete
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. május 07., 14:55
6 hozzászólás. 

Iskolánk, a Tamási Áron Gimnázium munkaközössége méltán felháborodott a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalnak a médiában közölt újabb állásfoglalásán, miszerint: „Korábban a város legjobb iskolájának tartott, mindenki által Giminek nevezett Tamási Áron Gimnázium az elmúlt húsz évben nemcsak állagában romlott le, hanem a tanulmányi eredmények is a valamikori színvonal alá estek (...)". 

Nem hagyhatjuk szó nélkül e rangos szellemi műhely, a Gimi színvonalának csökkenéséről szóló kijelentést. Tudtunkkal a Polgármesteri Hivatal sohasem végzett semmilyen felmérést a Gimiben történő oktatás színvonaláról.

Figyelmükbe ajánljuk a Tamási Áron Gimnázium 1989 óta rendszeresen megjelenő Évkönyveit, amelyekben a számok nyelvén követhető iskolánk versenyképességének fejlődése a rendszerváltás óta.

A rendszerváltás előtt is színvonaláról, igényes nevelési-oktatási munkájáról híres iskolánk eredményességét diákjainak teljesítményei igazolták. 1989 előtt is diákjaink 75-80%-a a legjobb egyetemeken tanulhatott tovább tandíjmentesen az iskolánkban kapott színvonalas oktatásnak köszönhetően.

Manapság diákjaink 85-95%-a tanul tovább, átlagban 80% államilag támogatott helyeken, amit tanulmányi eredményeivel érdemelt ki.

A rendszerváltás óta is megszokott nálunk a túljelentkezés kezdő osztályainkba, ez azt igazolja, hogy az iskolai és továbbjutási eredményeink szerint érdemes a Gimit választani.

Ugyanakkor tanév közben is gyakori Székelyudvarhely más iskoláiban tanuló középiskolások átiratkozási kérése. Tanáraink 85%-a I. fokozattal rendelkezik, doktori fokozattal rendelkező tanáraink száma is bővült. Az is tény, hogy tanáraink többsége módszertani felelős tisztséget tölt be.

A rendszeres szakellenőrzések sorozatán is a Tamási Áron Gimnázium a legmagasabb minősítéseket kapta hivatalos ellenőrző szervektől, 2008 és 2012 között évente megkaptuk a tanügyminisztériumtól a Legkiválóbb Diplomát (Diploma de excelenţă).

A 2009─2010-es tanév tavaszán a megyei tanfelügyelőség végzett mindent átvilágító részletes alapellenőrzést (RODIS) iskolánkban, ez alkalommal is a legmagasabb minősítést kaptuk.

Diákjaink évente átlagban 150─170 versenyen és tantárgyversenyen vesznek részt, köztük rangos nemzetközi megmérettetéseken is, rendkívüli eredményekkel.

Általában a gimis diákok évente 450─500 diplomát szereznek ezeken a versenyeken. 2012-ben például 484 ilyen oklevelet kellett nyilvántartásba vennünk.

Diákjaink nemzetközileg elismert és elfogadott, kétféle nyelvdiplomát (ECL, Cambridge) is szerezhetnek, emellett informatikából is nemzetközileg elismert oklevelet (ECDL) kaphatnak iskolánkban.

Ezekkel a lehetőségekkel anyagilag is könnyebbé tesszük az értékes diplomák megszerzését diákjaink számára.

Az eredményes, folyamatos tanulás mellett diákjainknak tanításon kívüli színvonalas tevékenységekre is van lehetőségük: elegendő megemlíteni a legtöbb ünnepségen fellépő Gereben néptánccsoportot, a Vitéz Lelkek színjátszó csapatát vagy az Ébredés diákújság szerkesztőségét.

Ilyen eredmények után jogosan kijelenthetjük, hogy nem csökkent a Gimiben a színvonal.

A Tamási Áron Gimnázium munkaközössége



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nakiakiraly
2013-05-09 00:28:16
egy romlott színvonalus Gimis írása
Most majd jön Bunta Levente Zoltán és elmondja, hogy amikor ő járt a Gimibe, akkor volt csak színvonalas az oktatás, mert lám-lám ő is milyen tökéletes lett.
Ő arra értette, hogy romlott a színvonal, hogy más fiatal hiába is szeretne polgármester lenni, mert semmi esélye. Ő még emlékszik, hogy akkoriban nem voltak kamerák, hála az Úr Istennek, mert így neki is van érettségi bizonyítványa :)
A nemjóját, hogy itt mindenki kiforgatja a szavait. Pedig ő csak magára gondolt.
avatar
lajosfia
2013-05-09 09:40:05
-nakiakiraly- tudod ki a király? BUNTA kisztitkár, mert polgármestert csináltatok belőle. Közben azt is tátott szájjal nézitek, hogy mit művel a Patkó felújítása során.
avatar
baraizolda
2013-05-24 11:57:10
Valljuk be őszintén, az iskolák nem arra valók, hogy státuszszimbolumokká váljanak, a Gimi is csak egy iskola, mint a Peda, vagy a Refi, vagy a Bányai, és addig, amíg egy többségében magyar lakta kisvárosban ilyen dolgokkal foglalkoznak az emberek, és nem azzal, hogy hogyan tudnánk közös erővel és összefogással javítani az aktuális helyzetünkön, addig ne csodálkozzunk, hogy leradíroznak minket Európa térképéről.

Tisztelettel,
Bara Izolda, volt Gimis diák.
avatar
nakiakiraly
2013-05-24 13:26:29
Kedves Izolda!
A státuszszimbólumokkal (egyetemi/doktori diploma a falon, szép óra, nyakkendő) a tulajdonosok felhívják mások figyelmét, hogy ők mit tartanak fontosnak.
Ajánlom figyelmedbe Székelyudvarhelyről készült régi fényképeket. Azokon kiemelten látszanak a város iskolái és templomai. Mintha azt akarták volna mondani a régi emberek, hogy számukra fontos a tudás és a vallás.
Amint írtad, a Gimi is egy iskola mint a másik kettő akiket felsoroltál (de vehetjük a Pallót is). Nézd meg, hogy a Gimi kivételével a többi mennyi pénzt kapott.
"Bányainak 2 253 000 lej működési és beruházási költséget különített el a városvezetés...csak a havi fűtésszámlája 50 000 lejre rúg. (2012-ben)"
Ezzel szemben a Hivatal azt ossza, hogy ők milyen sok pénzt adnak, amikor kiutalnak 150 ezer lejt.
Legyél szíves és keress képeket az Interneten úgy, hogy beírod az "oxford" nevet.
Ott mindenki az iskolára büszke. Itt ... ?
avatar
baraizolda
2013-05-24 18:23:41
Kedves nakiakiraly!

Arról, hogy az oktatás, meg a vallás nem fontos, szó sem volt a hozzászólásomban. És teljesen egyetértek azzal is, hogy mennyire fontosak az ezt képviselő épületek. Viszont nem tartom helyes dolognak, hogy a diákokat az iskolájuk különbözteti meg, mi is voltunk kocka Gimisek, mások meg elszállt művész Pallósok. Egyszerűen azért szóltam hozzá, mert véleményem szerint nincs joguk bírálni az iskolát, mert valljuk be az egységes tesztekkel, amelyek, ha jól emlékszem 2008-ban jöttek be divatba, nagyon felhígult városszerte az iskolák diáksága. És persze, hogy nagyon fontos büszke lenni az iskolára, én is 8 évig voltam Gimis, viszont nem büszkélkedni és dicsekedni kell vele. És igazából én a hozzászólással azoknak a rossz nyelveknek próbáltam üzenni, akik jobb dolguk nem lévén (most éppen) a Gimit kezték el bírálni.
avatar
nakiakiraly
2013-05-24 21:53:16
Kedves Izolda!
Nézzük, hogy a diákokat mi különbözteti meg egymástól:
1)Az iskola ahova jártak. Ez fontos a későbbi kapcsolatok miatt. Kik végeztek egyazon intézményben. Pl. a Gimiben végzett Verestóy Attila szenátor, Bunta Levente Zoltán polgármester és Szász Jenő volt polgármester.
2)Kik a volt/jelenlegi tanáraik. Míg sok gyerek meg sem tud szólalni románul, és még a tanára nevét sem tudja, valószínű, hogy álmodból felköltve is tudnád a nevét aki miatt tanultad a román leckéket amíg a más iskolákból levők buliztak.
3)Az osztály társak közül hány tanult tovább. Neked valószínű könnyebb felsorolni, hogy ki nem ment egyetemre (mert abból van kevesebb), míg más iskolákból jó ha az évfolyamból páran egyetemre bejutnak.
Akik bírálják a Gimit, azok nem tudják, hogy milyen komoly munka van a cikkben szereplő számok mögött. Aki nem vett részt tantárgyversenyen annak nem mond semmit, hogy 450-500 diploma sok vagy kevés.
A lényeg, hogy más intézmények milliókat kapnak és a Giminek 150 ezer jut.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."