Folyt a sör, de vastagon

Kevés olyan népünnepély van, ami három napon át megtölti a minifocipályát emberekkel. A sörfesztivál minden évben ilyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Vastag Csaba koncertje a 16. székelyudvarhelyi sörfesztiválon
Az utolsó nap sztárvendége Vastag Csaba volt. Nem a feje füstölt.
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 16., 14:42
8 hozzászólás. 

A kapitalizmus hirtelen érkezése után a nagy szabadság egyik igazi szele a szabad népünnepélyek megjelenése volt, s ezek gyakran a '89 előtti hagyományokra épültek. Legjellemzőbb létezési formájuk a sörös-miccses, zenével és kirakodó vásárral támogatott eszem-iszom, és ma már nem a májusegy az egyetlen ilyen alkalom, amikor mindenki a legnagyobb természetességgel öntözi meg a kazalnyi miccset egy hordónyi sörrel.

A majálison kívül még akad pár olyan tömegrendezvény, ami szó szerint a tömegeknek szól, és melóstól tanárig mindenki megmerítkezhet a folyékony kenyér és a csórékolbász által fémjelzett eseményeken. Mindezek közül a sörfesztivál tekint vissza a legrégebbi múltra, idén már tizenhatodszor rendezték meg.

Hol vagytok székelyek?

Bizonyára nem kell bemutatni, miről is szól az ilyesmi: Udvarhelyről és környékéről megérkezik egy csomó ember, akik szabványra gyártott, közismert nevén interkosztos asztaloknál és padoknál jóféle vásárhelyi mustárba mártják a miccset, majd a hétköznapok gondjaival együtt sörrel öblítik, miközben a színpadon épp Kusztura Sanyi bácsi a legmenőbb diszkós ütemekre énekli, hogy hol vagytok székelyek.

Kusztura Sándor koncertje a 16. Székelyudvarhelyi Sörfesztiválon

Az idei sörfesztiválon a szervezők ehhez az egész, utánozhatatlan hangulathoz hozzá is tettek, meg el is vettek belőle. Egyrészt a minifoci-pálya betonteknője, mint helyszín, talán még jobb választás is volt, mint a strand melletti salak, hiszen így a színesen villódzó műanyag kardokkal megpakolt árusokat sikerült kiűzni a fő helyszínről.

Gyerkek játsznak a felfújható gumigömbben a 16. Székelyudvarhelyi Sörfesztiválon

Csupán a kihagyhatatlan bokszgép és egy gumimedence maradtak, utóbbiban a levegővel töltött gömbökbe a 100 kilón felülieket ingyenesen várták. Ilyen jelentkező nem sok akadt, inkább a gyerekek vették birtokba az óriáslabdákat.

Helyi zene füleinknek

Ha a bazári jelleget elvették, akkor a helyi sajátosságokat hozzátették az idei sörfeszthez. Ez abból állt, hogy a három sztárfellépőn kívül csupa helyi zenekar énekelt, playback állítólag csak két koncerten volt, ami egészen jó arány, bár még mindig nem tökéletes.

Az Orpheusz zenekar koncertje a 16. Székelyudvarhelyi Sörfesztiválon

Igaz, hogy volt olyan, akitől a fülünk fájt, de az Orpheusz például remekelt: nem csak azt bizonyították, hogy zenélni tudnak, de a hangulat megalapozásához is értenek ám.

Egy sör nem sör

A helyi jelleghez némi elkerülhetetlen negatívum is tartozik, például az, hogy a sör ünnepének nevezett rendezvényen egyetlen gyártó néhány sörét lehet kóstolni csupán. Ehhez még hozzájön az a gazdasági anomália is, hogy az igencsak vízízűnek tűnő csapolt sört ugyanannyiért adják, mint a kiváló dobozost.

Vastag Csaba koncertje a 16. Székelyudvarhelyi Sörfesztiválon

Ezen a problémán túllendülve megállapítottuk, hogy nem sokakat zavar, hiszen szinte mindenki csapolt sört fogyasztott, és a mindenki elég sok embert takar, ülőhelyet már a kora esti órákban is vadászni kellett. Aztán a koncertekre a nézőtér is megtelt, a tehetségkutatók által kikutatott énekesek vitték a prímet, amint az várható volt.

A szervezők empirikus módszerek használatával úgy becsülték, hogy a székelyudvarhelyiek közt László Attila volt a legnépszerűbb, Csobot Adél pénteki koncertjét lepipálta a székelyföldi felfedezett. Vastag „rocksztár vagy" Csaba koncertjére is összegyűlt a tömeg, jellemző motívum volt a fehérpólós sráccal mindenáron pacsizni akaró gyerekek látványa.

Vastag Csaba koncertje a 16. Székelyudvarhelyi Sörfesztiválon

A söröket idén is tisztességgel megitták, a miccsek elfogytak, a nép örült. Csak ne hívnák a sör ünnepének.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2013-07-16 20:03:15
"Udvarhelyikum"
"Udvarhelyikum" ez így ahogy van (volt).

A legszebb az 5 lejes belépő. Ha pénzt akarsz költeni a rendezők zsebét bélelendő, akkor már csak a gondolatért is fizess! De erről már sok karakter lefolyt a monitorról.

Ha a dobozos sörhöz kért az ember 1 műanyag poharat 2 lejt kértek érte... Vagyis a 4 lejes sör lényegében haszonkulccsal együtt 2 lej? :)
avatar
kszl
2013-07-16 20:04:21
Kiegészíteném a cikket:

"Udvarhelyről és környékéről megérkezik egy csomó ember, akik szabványra gyártott, közismert nevén interkosztos asztaloknál és padoknál jóféle vásárhelyi mustárba mártják a miccset, majd a hétköznapok gondjaival együtt (az amúgy is drágán adott) sörrel öblítik"
avatar
Milan Yorgi
2013-07-17 00:55:09
Vélemény
Szerintem, összben jó volt. Lehet mindenben kifogást találni, ha akarunk. A söröket valahogy én sem dicsérem és 5 ronért talán sok az a 4dl.Sőrfesztivál nem arról kéne szóljon, hogy bemutatnak külömböző söröket?Esetleg ha már nem kínálják meg a vendégeket(megkóstolni az első 20embernek..)..2 után 1 ingyenes..vagy hasonló promóció?No de: volt fincsi hot-dog,szalma krumpli,popkorn stb..viszonylag egy kellemes környezet,zene ozt mindenféle,gyerekeknek játszópark, és elég civilizált közönség..kellemtlenkedő,részeg embert én nem láttam legalább is.
Zene oké,ill. elmegy , ki mit szeret ugye..de a lakodalmos nótáktól a blues/rock ig,a TV ből ismert kis sztárocskákig volt minden.Hangosítás rendben,kellemesen és kellően hangosan, szépen szólt,annékűl ,hogy zavaró lett vólna.Árusok kedvesek..kaja rendben. 5 ron belépődíjat nem sokalom.
avatar
Egy a sokból
2013-07-17 06:34:21
re: Vélemény
avatar
Milan Yorgi
5 ron belépődíjat nem sokalom.


Tehát az rendben lenne, ha akkor amikor bemész egy élelmiszerüzletbe vásárolni, elkérnek 1 lej padlókoptatási díjat?
avatar
mekkmester
2013-07-17 09:04:18
Életemben egyszer jártam erre a fesztigyálra. És én is háborogtam a belépő miatt. Aztán voltam egyszer-kétszer Szent István-napi koncerteken és mittudoménmilyen városnapok koncertjein, és megértettem a belépődíj hasznosságát. Ha a városban ingyé' buli van, akkor tuti, hogy az első sorokban apró barna gyerekek ülnek-mászkálnak-futkosnak, az utolsókban pedig nagy barna emberek lökdösődnek. Ugyanezek a személyek a sörfesztigyált legfennebb a kerítésen kívülről szemlélik, mert az nem ingyen van.
Persze, ha csak a vendégek szűrése lenne a belépődíj célja, akkor pl kitalálhatnák, hogy le lehet vásárolni a belépő értékét.
avatar
Egy a sokból
2013-07-17 09:54:49
re:
Elismerem ebben is van logika és, mint olyan, nem rossz ötlet.

Viszont ha csak ez lenne az alapelv, akkor a belépő levásárolható lenne, ez nagyon sok helyen így van.

Jó lenne egy olyan sör fesztivál, amely arról szólna, amiről kellene szóljon: többféle sör bemutatása, kis sörfőzdék meghívása, hiszen nagyon sok érdekes és finom sör készül. Egy sörfesztiválra nem azért mennék, hogy azt igyam drágán, amit az üzletben is megvehetek olcsóbban, hanem, hogy olyasmit próbáljak ki, kóstoljak meg amit nem találni minden utcasarkon.
avatar
rapu
2013-07-17 18:29:46
Semmi bajom a fesztivalokkal csak legalabb vasarnap este(ejel)lennenek a kornyeken lakokra figyelemmel.
avatar
kszl
2013-07-21 19:19:49
re: "Udvarhelyikum"
avatar
Egy a sokból
"Udvarhelyikum" ez így ahogy van (volt).

A legszebb az 5 lejes belépő. Ha pénzt akarsz költeni a rendezők zsebét bélelendő, akkor már csak a gondolatért is fizess! De erről már sok karakter lefolyt a monitorról.

Ha a dobozos sörhöz kért az ember 1 műanyag poharat 2 lejt kértek érte... Vagyis a 4 lejes sör lényegében haszonkulccsal együtt 2 lej? :)

Megnyugodhatunk, hogy ezekre az árakra legalább 600% volt rátéve, de azon sem lepődnék meg ha egyes termék nem lett volna 1000%-os áron. Nyugtát sehol sem adtak...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."