Igazság tétetett: a börtönben fociznak tovább

Megtörtént, amire senki sem számított. Rács mögé kerülnek a román futball nehézfiúi. És, remélhetőleg, letűnnek a színről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

greii
Ma este hiányozni fognak...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. március 05., 09:42
0 hozzászólás. 

Mégis van igazság a földön, ha későre is, de csak megkerülnek az ilyenek – mondja a telefonban az ismerősöm, akivel gyerekkorunk óta nem tudunk román focicsapatnak szurkolni.

Ennek oka egyszerű: a rendszerváltás előtt az akkori kíméletlen hatalmat legitimálta, legalábbis mi azt láttuk bele, 1990 után pedig gyakorlatilag csaló oligarchák kezébe került a foci. Soha nem a játékosok (habár nem tudtunk elmenni amellett sem, hogy mennyi bóvlit eladtak Nyugat-Európának), hanem azok ellen szurkoltunk, akik a kezükbe kaparintották a klubokat, a szövetséget, a futballal járó óriási hatalmat.

Íme, a teljes névsor és a börtönben letöltendő idő:

George Copos - 3 év és 8 hónap

Mihai (MM) Stoica - 3 és és 6 hónap

Cristi Borcea - 6 év és 4 hónap

Ioan Becali - 6 év, 4 hónap

Victor Becali - 4 év és 8 hónap

Jean Pădureanu - 4 év, 4 hónap

Gică Popescu - 3 év és egy hónap

Gigi Neţoiu - 3 év és 4 hónap

Ismerős ez az illusztris társaság? Jómagam miattuk nem nézek évek óta román nyelvű sporthíradót és soha nem tudok olyan csapatnak szurkolni, amihez közük van. Mondjuk, ezután sem fogok.

Mert loptak, csaltak, hazudtak

Ezek az emberek éveken keresztül – amint most bebizonyosodott, méghozzá véglegesen – loptak, csaltak, hazudtak. Nemcsak ők (lenne azért még Románia-szerte néhány arc, akit még elő lehetne venni), de főleg ők adták-vették, manipulálták a meccseket és a játékosokat, és mivel hatalmuk meg vagyonuk túl nagy volt, érdemben senki nem foglalkozhatott azzal, hogy mennyi pénzt tesznek zsebre. A román labdarúgás vezetői berkeiben lenni sokkal nagyobb hatalomnak számított, mint a jövő-menő kormányokba bekerülni – ahányszor korrupcióról beszélünk ebben az országban, nekem nem feltétlenül a politikusok arcai, hanem ezekek az embereknek a képei ugranak be.

mihaistoicaMeme Stoica: magasabbról még nagyobb az esés

Bármennyire is írt a viselt dolgaikról a központi sajtó, a szennyest istenigazából nem lehetett kiteregetni rendesen, csak az utóbbi években, pontosabban 2008-ban indult ellenük eljárás. A szennyesnek az pedig csak az egyik oldala, hogy úgy adták el a játékosokat külföldre, hogy a valóságosnál jóval kevesebb bevétel után adóztak – vagyis adót csaltak.

Korszakváltás? Ugyan!

Ami némiképp meglepő, hogy kedden délután a bíróság azoknak sem kegyelmezett, akiknek kevesebb volt a számláján – a szövetség elnöki tisztségére pályázó egykori híres labdarúgó Gică Popescunak (ne feledjük, hogy fénykorában a Barcelona csapatkapitányi karszalagját viselte) is 24 órán belül a rendőrségen kell jelentkeznie, nem pedig a szerda délelőtti RLSZ-elnökválasztáson.

Egy korszak lezárulhat a román fociban – de a folyamatnak még nincs vége.

Nagy a gyanúm, hogy leáldozik az agyonajnározott, de gyakorlatilag az 1989. előtti gyakorlatot követő Steaua csillaga is. Akkoriban nyomásgyakorlással kényszerítették a jobb játékosokat a katonacsapatba, a szintén börtönben ülő Gigi Becali idején pedig egyszerűen megvették.

Igen, ki kell mondani, oligarchák kezében volt és van a román labdarúgás, ezek az emberek pedig se istent, se embert nem ismertek, ha pénzről volt szó. Ilyen emberekből pedig maradt bőven, a sokfejű sárkánynak most csak nyolc fejét vágták le, de ki tudja, hogy hány nő helyette?

Egyelőre úgy néz ki, hogy a szerda esti Románia-Argentína barátságos meccsen a Nemzeti Stadion díszpáholyában lesz néhány üres hely.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."