Letűnt korok emlékei: nem lehet inni a kézzel hajtós közkutakból

Néhány évvel ezelőtt még inni lehetett egyikből-másikból, ma már egyikből sem jön a víz. Egyfajta mementóként állnak az utcákon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szivattyu1a
Hajdan nagy sorok kígyóztak előtte, ma észre sem vesszük
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. március 02., 15:29
0 hozzászólás. 

Három évvel ezelőtt még azt írhattuk, hogy egyik-másik közkút működőképes – egészen pontosan a Kossuth Lajos utca páratlan oldalán, a kávézóhoz (a volt Becsek-nyomda épülete) közel álló, kézzel hajtható vízszivattyúból jött még víz, azonban azóta ez is megszűnt. A vascső ugyan a helyén van, de a szerkezet meghibásodott, a nyomókart nem lehet megmozdítani.

Évtizedekig főleg az utcában élő, nehéz szociális helyzetben levő személyek használták a szivattyúzott csapvizet – bármennyire is hihetetlen, a Kossuth utca néhány régi házában azóta sincsen vízvezeték. Az is megdöbbentő, hogy egyik-másik központi kapualjban, illetve ház udvarán milyen állapotok uralkodnak. Tavaly megnéztük, hogy mi van a Varga-patak medrében, ami a központi házak mögött kanyarog. Elképesztő.

szivattyu3A Kossuth Lajos utcában még volt egy kézzel hajtható szivattyú, ez az ortodox templom előtt áll, de még régebben nem működik, mint a másik. Volt ilyen a Patkóban is, de azt még a felújítás előtt évekkel eltüntették. Az ottani bérház lakói használták a vizét, illetve a virágárusok.

Néhány évtizeddel ezelőtt, a múlt rendszer éveiben annyira fontosak voltak, hogy télen deszka- és szalmaburkolatot építettek köréjük, nehogy elfagyjanak. Akkoriban nagyon gyakran volt vízszünet és nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetűek nyomogatták a kutakat. Vagy mindenki szociálisan hátrányos helyzetű volt, hiszen amikor a munkásembernél nem volt villany vagy víz, akkor a párttitkárnál és a besúgónál sem volt. Így volt egyenlő mindenki.

Talán jó volna megmenekíteni és legalább egyet a múzeumban elhelyezni – nem kell azt szégyellni, hogy egykor így (is) oldottuk meg a nehézségeinket, hiszen másutt erre sem voltak képesek.

A Kút utcában sem áll már a vízszivattyú, helyette egy roncsautó parkol.

szivattyu24A Dávid Ferenc tér, vagyis a Bethlen-lakótelepi park közepébe is állítottak fel egy szivattyút, de ez sem „él", legalábbis nem mozdul meg. Ez teljesen más, mint a régiek, de valamiben hasonlít rájuk: víz nem jár benne. A régiek a városi vízvezeték elkészülésekor (a hatvanas-hetvenes években) kerültek a földbe, és volt egy különlegességük is: nem kellett fizetni a vízért, ami kijött belőle – természetesen veszteségesek voltak a mindenkori vízszolgáltató számára.

Most már egyáltalán nem kell és nem is lehet fizetni érte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."