Jó, és akkor most?

Tegnap lejárt a választások utáni vigalom, gyász, "örömködés", danolás, meg minden egyéb, ami ilyenkor szokott lenni. És akkor ezután mi lesz?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

galfiunnep2
Gálfi Árpád és felesége, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2016. június 08., 09:46
1 hozzászólás. 

Most már tudjuk, hogy Gálfi Árpád, az EMNP-MPP Koalíció jelöltje tarolt az udvarhelyi választásokon, de a városvezetés nem csak a polgármesterből áll. A törvény értelmében a 20 000 és 50 000 közötti lakosságú városok tanácsa 19 személyből áll, ebből most 11-et ad a Koalíció, 8-at pedig az RMDSZ, leváltva így az eddigi RMDSZ-es többséget. Ezzel Udvarhely eléggé különutas, hiszen más tömbmagyar településen sokkal jobban szerepelt a legnagyobb romániai magyar párt (Gyergyószentmiklóson is kissé hasonló a helyzet, ott a polgármester MPP-s, ahogy a tanácsosi többség is).

Jó kérdés, hogy a Koalíció majd egységes tömbként fog-e működni, vagy, ahogyan azt Romániában szokás, a választások után szétesik, és a nagy barátság marakodásba fordul.

A szavazást követően 20 napon belül iktatni kell az új tanácsot, alpolgármestert, az egész csapatot, tehát a hónap végéig az egész hercehurcának véget kell érnie.

Tanulság van, csak nem érdekel senkit. Aki ünnepel, azt azért nem, aki szomorkodik, érthető okokból, azért nem. Aki pedig nem ment el szavazni, az meg pláne nem vonja le a következtetést. A választási kedv országos szinten is siralmas, de a magyar megyékben még inkább. Ez sem újdonság, az igaz, de meglepően lazán kezeli az RMDSZ azt, hogy olyan népszerű jelöltek is, mint Ráduly Róbert, vagy Antal Árpád a város szavazóinak épphogy harmadát tudták megmozgatni.

Hiába a sok hashtag, a fiatal szavazókat nem fogja elvinni a négyévente felmerülő erőltetett jópofizás az urnákhoz, és erre egy pártnak sincsen válasza. De a fiatal korosztály csak egyik, nem is olyan nagy rétege a szavazóknak, hiszen a szavazók úgy kétharmada érdektelen.

Udvarhely pedig kiemelten nagy tanulság kellene legyen, hiszen a vezetőség által is támogatott jelöltre csúnya vereséget mért az ellenzék. De az ellenzéknek sem biztos, hogy rengeteg oka van örülni, ugyanis a húzóerő nem a párt, hanem a személy volt. Korántsem biztos, hogy az országos választásokon is ennyire lelkesek lesznek a szavazók, főleg mivel tudatában lesznek annak, hogy az összképet nézve esélytelenek.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Talajka
2016-06-08 12:26:50
Igen, és?
A posztoláskor lemaradt a cikk másik fele? Azt hittem elemzés elébe nézek...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."