Család, karrier, okostelefon

Olvasói levelet kaptunk az idei nemzeti ünnep kapcsán. Dr. Simon Károly véleményét az alábbiakban olvashatják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

marcius-15-20
A 2017-es március 15-i ünnepségen a Patkóban olvasták fel az udvarhelyi fiatalok új 12 pontját
szerkesztoÍRTA: SIMON KÁROLY
2017. március 16., 11:16
0 hozzászólás. 

Nagyon szép volt az idei március 15-i ünnepség Székelyudvarhelyen, csak gratulálni tudok a szervezőknek és a városvezetésnek.

Egyetlen dolog árnyékolta be számomra egy kicsit: az udvarhelyi fiatalok „új 12 pontja". Ezekből kettő szomorú és furcsa volt számomra: „családot a karrier helyett" és „okos embereket az okostelefonok helyett".

Nos, kedves fiatalok! Nagyon szép dolog, hogy családot szeretnétek. Kívánok ehhez a gondolathoz kitartást, sikert és nagyon sok aranyos gyerkőcöt!

De:

azért én mégis azt mondanám, hogy emellett a karrierről se feledkezzetek meg. Legyetek jó szakemberek, fussatok be minél szebb szakmai pályákat, hogy minél többet tudjatok majd tenni a közösségért, minél eredményesebben (igen: a lányok is – ha ez még kérdés egyáltalán).

Mondtátok: szeretnétek, hogy legyen itthon jól fizető állásotok. Ennek is ez lehet a kulcsa. És annak is, hogy változtatni tudjatok és az utánatok következő generációknak már

ne kelljen aggódnia emiatt.

És az okostelefonokat se dobjátok el. Sőt, akarjatok melléjük okos autókat, okos otthonokat, okos várost stb. Ezeket mind okos emberek találták ki.

És ez a tudományos és technológiai fejlődés az, amely nagyon sok szempontból jobbá és kényelmesebbé tette, teszi életünket (vagy baj, hogy van telefon, számítógép, autó, elektromos áram stb.?).

És ez a fejlődés csak gyorsulni fog, meghatározó szerepe lesz életetekben, és ezt nektek kellene irányítani. Döntsétek el: szemlélői és kiszolgáltatottjai lesztek ennek az átalakulásnak, vagy alakítói és felhasználói. Remélem az utóbbi, mert a régió fejlődésének (és így a közösség fennmaradásának is)

így lehet esélye.

És nagyon szép dolog, hogy részt vesztek a közösség ünnepségein, ápoljátok a hagyományokat, építitek a közösséget. Kívánom, hogy ez maradjon is így! De: számomra nem tűnik hitelesnek, hogy úgy olvastok fel egy „okostelefonellenes" szöveget, hogy előtte és utána az érintőképernyőt simogatjátok.

Szerintem megírták nektek a szöveget.

És a Pilvax fiataljai soha nem hagyták volna, hogy a szájukba adjanak olyasmit, amit ők nem úgy gondolnak. Legyetek bátrak, Ti se tegyétek!

Békét, szabadságot és egyetértést, erőt, egészséget és kitartást kívánok Nektek, egy szép jövőt!

dr. Simon Károly, egyetemi oktató



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."