Itthon » Közélet

Politikai üzenetek nélkül méltóságteljesen ünnepelni

A polgármester odaszólt a zászlók miatt aggódóknak, amúgy meghitt és csendes ünnepe volt Székelyudvarhelynek. S még nincsen vége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Dávid Anna Júlia
fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 15., 15:19
0 hozzászólás. 

Habár kampányév van, csupán egyetlen szónok utalt az áprilisi választásokra, a Márton Áron téri ünnepségen nem voltal politikai felhangok. Csak azoknak üzentek, akik a székelyföldi városokban kihelyezett magyar lobogók miatt vegzálják a települések vezetőit.

"Még sok száz évig zengjen Beregszásztól Újvidékig és Dunaszerdahelytől Csíkszeredáig, hogy Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!" – talán ez a beszédzáró mondat kapta a legnagyobb tapsot az ünnepségen, ugyanis ezek voltak Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetének zárósorai, a magyar kormányfő gondolatait Soltész Miklós a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi, és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára olvasta fel. Volt olyan idős bácsi, aki meg is könnyezte.

solteszmiklos-marc15

Mindenekelőtt a huszárok vonultak fel a református templom előtti útszakaszra, közben a megszokott forgatókönyv szerint az egyesített kórus elénekelte a Huszárnótát, majd az összegyűltekkel együtt a himnuszt.

A történelmi egyházak képviselői, sorrendben Ferkő Andor református lelkipásztor, Simó Sándor unitárius esperes és Mátyás Károly római katolikus főesperes közül ketten (Ferkő és Mátyás) nagyon röviden, alkalomhoz illően beszéltek, Simó azonban hosszabbra nyújtotta ünnepi üzennivalóját.

forradalom7-anna

A kórusokon kívül a csíkszeredai Role zenekar is közreműködött a színpadi kulturális műsorban, az egyházi vezetők beszéde alattt a tér a református templomig megtelt az ünneplőkkel, de nem tömött sorokban.

A polgármester beszéde alatt két személy is rosszul lett a tömegben, de azonnal odalépett a városi kórház egyik orvosa, illetve a mentősök is hamar intézkedtek, hordágyon vitték el az idős embert.

marc1504

„Ma is léteznek olyanok, akiknek nem tetszik, hogy a magyar színek pompájába öltöztetjük városunkat, amikor ünnepelni készülünk. Ma is léteznek érdekek és erők, amik mindent elkövetnének azért, hogy belerondítsanak ünnepünkbe" – utalt Gálfi Árpád arra, hogy bizonyos hatóságok ma sem mennek el szó nélkül az ünnepi zászlók mellett.

forradalom8

A székely harisnyás polgármester beszéde mintegy 12 percet tartott. „Rajtunk, magyarokon kívül senki nem akarja, hogy nekünk erős, sikeres és egységes nemzetünk legyen. Ne tévesszük szem elől, hogy a folytatáshoz erő kell, az erőhöz pedig egység. Maradjunk meg összetartó, egységes erőként, hogy gyermekeink, unokáink ha nem is hősökként, de felelős elődökként emlékezzenek ránk" – ezekkel a szavakkal zárta ünnepi felszólalását a városvezető.

A miniszterelnök említett üzenete után Bíró Zsolt MPP elnök is beszélt, kicsit próbálta belopni az udvarhelyiek szívébe magát a városról szóló beszédével, dicsérve annak polgármesterét, lakóit, felelevenítve gyermekkorának itt tartott részét. „Nem vagyunk olyan sokan magyarok, hogy egymás ellen harcoljunk" – nyomta meg ezt a mondatot Bíró, tetézve azzal, amit egy korondi festett tányér felirataként látott: „Az ételt nem szeretni kell, hanem megenni, egymást kell szeretni és nem megenni". Megkapta a tapsot ő is, akárcsak Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese, aki a felszólalók közül egyedül hozta szóba az április 8-i magyarországi választásokat.

marc1502

Sokáig nem húzódott az ünnepség, a szokásos koszorúzást megtartották a Vasszékely lábánál, a kórus és az egybegyűltek elénekelték a székely himnuszt – majd ahogy 1848 március 15-én délben a pesti Landerer nyomdától Jókai Mór hazaküldte ebédelni az összegyűlteket, innen is szétszéledt mindenki.

1848. március 15-én Pesten 15 órára a Nemzeti Múzeumhoz hívták a tömeget az események akkori főszereplői, 2018. március 15-én Székelyudvarhelyen 16.30-ra pedig a Mokka Kávéházba – onnan indul ugyanis a Tomcsa Sándor Színház forradalom.ma 2.0 című ünnepi produkciója.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."