Itthon » Közélet

A Wikipédián sem írja. S akkor?

Tájékozatlannak nevezték az udvarhelyi diákokat, akik erre megsértődtek. Született egy felmérés, lesújtó eredménnyel, az UIET vitatja az érvényességét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

uiet-felmeres01
Mit kell tudnia egy középiskolásnak? Fotók: Simó Veronika, Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. július 27., 11:39
4 hozzászólás. 

Készített egy kérdőíves felmérést a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége az udvarhelyi diákok körében még június elején, amelynek az eredményeit múlt héten közölték. Összesen 238 székelyudvarhelyi középiskolába járó tanuló töltötte ki az online kérdőívet, amelyben az ismereteiket próbálták felmérni politikai, gazdasági, társadalmi kérdésekben.

Macron süti vagy mértékegység?

A kérdőívek kiértékelése nyomán megfogalmazott eredményeket itt lehet elérni. Rákérdeztek például arra, hogy minek a rövidítése a SRL, vagy a TVA, mekkora a bruttó minimálbér, mennyi az általános forgalmi adó, hány tanácsosa van a városnak, ki Székelyudvarhely polgármestere, ki az a Kelemen Hunor, Klaus Johannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, Catalin Botezatu, és Macron, illetve, hogy hány kilométerre fekszik a főváros Székelyudvarhelytől.

Azt is megkérdezték, hogy miből szeretnének megélni felnőttként, és egyedül, vagy a családdal közösen döntenek a jövőjüket érintő kérdésekben.

A dokumentumban azt írják, a gazdasági ismereteket firtató kérdések mindegyikére a diákoknak csupán 16%-a válaszolt megfelelően. A diákok meghatározó többsége (94%) nem ismeri a helyi önkormányzat felépítését, sőt, 22%-uk a polgármester személyével sincs tisztában, a diákok többsége nem tudja, milyen távol fekszik a főváros. Azt is megfogalmazták, hogy a válaszadók fele jobban tud angolul, mint románul, és hogy egyharmaduk külföldön képzeli el a jövőjét.

uiet-felmeres07

Az SZMVSZ elnöke, Jakab Áron Csaba az eredmények ismertetésekor azt mondta, olyan kérdéskörökkel próbáltak foglalkozni, amelyek közvetett módon hatással vannak a gazdaságra, ilyen lenne a fiatal generáció tájékozottsága a különböző társadalmi kérdésekben, illetve a munkavállalásról és a jövőről alkotott elképzeléseik.

Jakab ugyanakkor azt is elmondta, hogy tisztában vannak vele, a felmérés nem reprezentatív, inkább vitaindítónak és figyelemfelkeltőnek szánják az eredményeket, és a közeljövőben az érintett területeket külön kibontva részletes felmérésekkel egészítenék ki.

A vitaindítás sikerült,

az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács vezetői, Imre Gábor és Tornai Szilárd ugyanis hevesen reagáltak az SZMVSZ által publikált eredményekre. Szerintük a megkérdezettek egyáltalán nem reprezentálják az udvarhelyi diákságot, mert semmilyen arányosság nincs az iskolák közötti megoszlás és a korosztály tekintetében. A Református Kollégiumból 59, az Eötvös Józsefből 5, a Marin Preda Líceumból csak egy diák volt megkérdezve.

uiet-felmeres03

Azt is fájlalják, hogy az SZMVSZ anélkül bonyolította le a felmérést, és közölt a diákokat rossz fényben feltüntető eredményeket, hogy diáktanácsokat, ifjúsági szervezeteket megkereste volna.

Emellett kifogásolják, hogy a kérdőív már nem érhető el az interneten, csak egy-két lementett képernyőfotót találtak róla, amelyek tanúsága szerint a kérdőív címe: „S akkor mi van?". Az Uietes vezetők szerint nem csak ezzel a címmel van probléma, hanem az eredményeket bemutató dokumentuméval is, amely így hangzik: "Kevés ismerettel, saját döntésből". Úgy vélik, a cím félreérthető, azt sugallja, a fiatalok saját döntésükből akarnak tudatlanok maradni.

Imre Gábor Uiet-elnök azt is felrótta a felmérés készítőinek, hogy kilencedikes és végzős diákok tudását állítja paritásba, holott a tudásbeli különbség óriási lehet közöttük, és hogy versengést szít a középiskolák között.

uiet-felmeres04

A kutatás módszertana is problémás, hiszen az online kérdőív eredményeiben sokkal nagyobb a torzítás – egészítette ki a kifogásokat Tornai Szilárd.

„Ha ez a kutatás nem reprezentatív, miért vonunk le olyan végletes következtetéseket, hogy a fiatalok nem tudják ezt, vagy amazt. Ha vitaindító, akkor miért nem kapták meg diáktanácsok, ifjúsági szervezetek?" – fakadt ki a sajtónak Imre Gábor.

A nagyok sem tudnák jobban

A panaszáradat még itt sem ért véget. Az Uiet képviselői szerint a felmérésben megfogalmazott kérdések félrevezetőek, például a francia elnök kilétére vonatkozó kérdés csak a vezetnéknevet tartalmazta, ezért is születhetett nagy arányban az a válasz, hogy Macron egy mértékegység.

Emellett azt is megkérdőjelezték a fiatalok, hogy vajon a diákoknak valóban ismerniük kell-e a nemzetközi vagy helyi politikai szereplőket, hiszen egy részük a legközelebbi választásokon sem fog még szavazni. Azzal is védekeztek, hogy a feltett kérdésekre az idősebb generáció tagjai sem tudtak volna nagyobb arányban helyesen válaszolni, és hogy nem a diákok tehetnek arról, ha nem része a tananyagnak a helyi önkormányzat működése.

uiet-felmeres05

„Szerepelt egy olyan kérdés is, hogy Bukarest Udvarhelytől hány kilométerre van? A Wikipédián sem írja magyarul, írja Brassótól, Kolozsvártól, Sepsiszentgyörgytől a távolságot, de nem Bukaresttől. Tudjuk jól, hogy nincs direkt buszjárat sem Székelyudvarhelyről Bukarestbe. Persze, hogy nem tudták a diákok" – érvelt Imre Gábor.

Nem zombik

Azt is elmondták, a diákok részéről több panasz érkezett hozzájuk, miszerint igazságtalannak tartják a tájékozatlan, és zombigeneráció címkéket, amelyek a sajtóban jelentek meg az SZMVSZ által közzétett eredmények nyomán.

„Mentem mamához ebédelni, és jól megkaptam, hogy milyen buták vagyunk, mert azt mondtuk, hogy Borboly a polgármester, minket nem érdekel a politika, pedig milyen fontos" – idézték az egyik panaszkodó diákot.

Az Uiet vezetői leszögezték, hogy elismerik, valóban vannak az udvarhelyi diákoknak tájékozottság tekintetében hiányosságaik, de ilyen lesújtó kutatási eredmények közlése szerintük csak tovább mélyíti a generációk közti szakadékot, rontja a kapcsolatot az idősebbek és a fiatalok között.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-07-27 14:11:44
Az tény, hogy beszélgetve magyarországi és székelyföldi fiatalokkal, az értelmi különbség mérhetetlen, a székely ífjúság 90 százaléka a debilitás szintjén van. Egyetlen épkézláb mondatot sem bírnak elmondani, összefüggő gondolatmenet logikus kifejezésére képtelenek.
És ez rettentő szomorú, de a véres valóság.
Egyenesen szégyen, hogy csak úgy képesek középiskolás fiatalok kommunikálni, mintha szellemi visszamaradottak lennének.
avatar
ooloo
2018-07-27 15:39:17
Erről ennyit.
Az a büdös helyzet, hogy a született eredményt a mindennapok tapasztalatai alapján is meg lehet erősíteni.
avatar
jutacs
2018-07-27 16:19:23
Tagadhatatlan, van néhány értelmes fiatal, úgy százból kettő.
De az már rettenetes, hogy ha bárhol megkérdeznek székely fiatalokat, egyetlen épkézláb mondatot sem bírnak kinyögni, folyamatos,összefüggő beszédre meg totálisan képtelenek.
Mint akiknek az értelmi szintje nem éri el a 30-as IQ-t, magyarországi fiatalokhoz képest olyan benyomást keltenek, mintha itt mindenki idióta lenne, egykorú nyugati fiatalokhoz képest olyanok, mint Robinson és Péntek.
A pedagógusok felelőssége kétségtelen, teljesen alkalmatlanok a munkájukra.(néhány kivételtől eltekintve) a szülőké szintén, de ezek nagy része tudatában sincs,hogy a pénz fontosságán kívül bármit is meg kellene tanítani a gyerekének.
avatar
jutacs
2018-07-27 17:24:24
Az eredményre az teszi fel a koronát,hogy az online tesztet azok a fiatalok töltötték ki, akik legalább meg tudják különböztetni a radiátort a laptoptól..Milyen eredmény lett volna, ha szelektálás nélkül készült volna a teszt?
Garantáltan hülyének kellett volna nyilvánítani az egész Székelyföld fiatalságát

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."